De Griekse eilanden zijn meestal verbonden met veerboten. Kleinere Griekse eilanden, veelal Cycladen, zijn zelfs afhankelijk van deze veerboten. Ze hebben geen eigen luchthaven en andere verbindingsmogelijkheden zijn (nog) niet mogelijk. Watervliegtuigen bieden misschien een alternatief, maar daar is het nu nog te vroeg voor.Waar gaat dit heen zou je zeggen? Naar de beschrijving van het gemis van een online dienst in de toeristische sector van Griekenland.

Voorheen maakten de rederijen kort voor het zomerseizoen pas de schema’s van de veerdiensten bekend. Het uitzoeken van de juiste ferry’s en het online boeken van de tickets voor deze veerboten was tot nu toe een hele puzzel en vaak last minute. Voor het eerst stonden de schema’s van de veerdiensten in Griekenland al in oktober vorig jaar online voor 2014.

Op Ferries.gr kun je nationale en internationale tickets boeken

Op de website Ferries.gr staan nu al alle schema’s voor de Griekse wateren van de rederijen. Tickets kun je online kopen, maar je kunt niet verschillende rederijen met elkaar combineren. Althans niet in één boeking. Onhandig en je zult enkele reizen moeten boeken. Via e-mail krijg je de bevestiging van je reis en de tickets dien je ter plekke op te halen met deze bevestiging. Omslachtig inderdaad en waarom niet een handige app hiervoor met QR-codes?

Blue Star Ferries lanceert app

Blue Star Ferries lanceerde recent haar mobiele app in zowel de App store als in Google play. Hier kun je handig de schema’s zien van de veerdiensten van deze rederij en via de app de tickets boeken. Niet veel anders dan wat je nu op de websites kunt doen. Tickets moet je nog steeds ophalen in de havens in Griekenland. Daarbij ben je afhankelijk van de diensten van deze rederij en kun je geen combinaties maken met andere rederijen.

Danae travel het alternatief voor Ferries.gr

Danae travel is een soortgelijke online dienst als die van ferries.gr. Je ziet echter na je zoekopdracht direct alle mogelijkheden met schema’s en daarbij de prijs per ticket. Bovendien zijn niet alleen de grote rederijen opgenomen, maar ook kleinere en goedkopere veerboten. De tickets zijn echter nog steeds niet digitaal, maar af te halen op hun kantoor, kun je laten afleveren in je hotel of afhalen op de luchthaven. Meer mogelijkheden dan Ferries.gr, maar ook hier zijn nog genoeg uitdagingen.

Pathé ticket app als voorbeeld

Pathé bioscopen heeft een handige app. Een goed voorbeeld voor een veerdiensten app in Griekenland. De agenda bevat dan de diensten van alle rederijen en de bestemmingen. Je selecteert je bestemming en de gewenste data en boekt je tickets via de app. Voor elke haven krijg je in de app, of via de mail, een QR code. Deze wordt dan gescand vanaf je smartphone als je de boot op gaat. In de app uiteraard een betalingsmodule. Liefst nog een mooie fotoreportage van de bestemmingen of een korte video. Zo kom je alvast goed in de vakantiestemming.

Ligt er een uitdaging voor deze Griekse online portals in een app als die van bijvoorbeeld Pathé of spelen andere factoren als bureaucratie hier een hoofdrol?

Meer weten over Griekenland online ? Lees het artikel: interactie op Google+ met best practices van de Griekenland pagina.