Australië was in 2012 volgens Tourism Australia de meest besproken globale bestemming op Facebook, Google+ en Instagram. Dat dit niet zo maar uit de lucht gegrepen is bewijst de Facebook pagina van Tourism Australia met ruim 4 miljoen fans. Maar ook een recente campagne om Hamilton Island met behulp van Instagram te promoten is een goed voorbeeld van de slimme inzet van social media door de Australiërs.

Hebben ze bij Tourism Australia wellicht de ultieme social media strategie voor de travelbranche uitgevonden? Jesse Desjardins, hoofd social media bij Tourism Australia, spreekt hier volgende maand over op het CommsCon congres in Sydney. Hij heeft echter alvast een Slideshare presentatie online gezet waarin hij een aantal van de technieken achter de social media strategie van Tourism Australia uiteenzet. De presentatie is binnen een week al ruim 100.000 keer geopend en is voor iedere travel marketeer interessant om te bekijken.


Fans omzetten naar ambassadeurs

De presentatie geeft goed weer hoe Tourism Australia de social media heeft omarmd en als middel succesvol weet toe te passen. De rol van de fans en volgers is cruciaal. Ze worden optimaal in staat gesteld om de interactie aan te gaan en hun ervaringen en foto’s van Australië te delen. Een goed voorbeeld hiervan is de Discover Australia Facebook app.

Op die manier weet Tourism Australia uiteindelijk de fans om te zetten in ambassadeurs van het land. In 5 stappen legt Jesse uit hoe ze dit doen. Dat maarliefst 95% van de content op de social media platformen van Tourism Australia door fans wordt gecreëerd is hierbij veelzeggend.

Het grootste social media team van de wereld

De directeur van Tourism Australia, Andrew McEvoy zei: “Uiteindelijk willen we onze vier miljoen Facebook fans, de 23 miljoen Australiërs die hier wonen en de 6,1 miljoen mensen die een bezoek aan Australië brachten vorig jaar ​​deel laten uitmaken van ’s werelds grootste social media team. In de reisindustrie is boeiende inhoud essentieel. Onze taak bij Tourism Australia is om hierin zo goed mogelijk te voorzien en een faciliterende rol te spelen. Hoe meer mensen bereid en in staat zijn om deel uit te maken van dit team en hun mooie ervaringen te delen om Australië te promoten, hoe beter. ”