Op vakantie laat lang niet iedereen zijn of haar werk volledig rusten. Vier op de tien vakantiegangers beantwoorden wel eens werkmails. Eén op de acht vakantiegangers (12%) kan of wil het werk echt niet loslaten: zij beantwoorden zelfs dagelijks hun werkmails vanuit het vakantieadres. Voor onbeperkt Wi-Fi op vakantie wil de meerderheid van de respondenten (59%) niet extra betalen. Dit blijkt uit de ING Vraag van Vandaag van  vorige week onder 54.400 respondenten.

Vier op tien beantwoordt werkmail op vakantie

Jaarlijks gaan zo’n 12 miljoen Nederlanders één of meerdere keren met vakantie. Vakantie staat vaak in het teken van ontspanning: even weg van huis en werk om de ‘batterij weer op te laden’. Het blijkt toch niet zo vanzelfsprekend om het werk volledig los te laten. Zo leest 44% van de vakantiegangers zijn of haar werkmail vanaf het vakantieadres en bijna vier op de tien (38%) vakantiegangers beantwoorden deze e-mails ook.

ing1

Dagelijks mailen met het werk

Sommige vakantiegangers kunnen of willen het werk echt niet loslaten. Eén op de zes (17%) leest dagelijks zijn of haar werkmail. Eén op de acht (12%) beantwoordt deze e-mails ook elke dag. Bijvoorbeeld voor zelfstandig ondernemers houdt het werk vaak niet op tijdens vakantie. Maar ook werknemers kunnen nieuwsgierig zijn naar wat ze aan e-mail ontvangen van baas of collega’s terwijl ze zelf aan het strand liggen of op de camping staan.

ing2

Bereikbaar of onbereikbaar voor de baas?

De meerderheid van de Nederlanders is sowieso vaak online te vinden en even een werkmailtje lezen hoeft natuurlijk niet veel tijd te kosten. Toch zouden sommige werknemers het bijhouden van hun werkmail in hun vrije tijd als een verplichting kunnen gaan voelen. In Duitsland  en Frankrijk nemen enkele bedrijven dit risico zeer serieus. Binnen die bedrijven hebben werkgevers en werknemers de afspraak gemaakt dat werknemers het ‘recht op onbereikbaarheid’ hebben. Zij hoeven in hun vrije tijd geen e-mails te lezen of te beantwoorden.

Uiteindelijk wil het merendeel van de vakantiegangers niet betalen voor Wi-Fi

Wi-Fi maakt het tegenwoordig eenvoudig om contact te houden met het thuisfront. De kosten voor een Wi-Fi-verbinding zijn vaak inbegrepen bij de overnachting. Soms moeten vakantiegangers toch betalen om hun laptop, tablet of telefoon te verbinden met het internet. De meerderheid voelt hier echter niks voor. Zes op de tien (59%) is niet bereid extra euro’s neer te leggen voor draadloos internet. Dan maar geen Wi-Fi, zo is de gedachte. Vakantiegangers die wel bereid zijn extra te betalen voor WiFi hebben daar in de meeste gevallen maximaal 5 of 10 euro voor over.

ing3Credits header afbeelding: Marylkayoe (CC)