Instagram is een sterk opkomend visueel social medium. Christine Fürst is de community manager van het Instagramaccount @instawalk010. Zij organiseert samen met verschillende bedrijven en organisaties leuke activiteiten, zoals instawalks, exposities en wedstrijden in de stad Rotterdam. Wat zijn volgens haar de succesfactoren om een campagne of event met Instagram een succes te laten worden voor destinaties, of in dit geval steden?

De fotowedstrijd ‘niet poetsen maar loungen’

We ontmoeten elkaar in de Stationshuiskamer op Rotterdam CS. Daar vertelt ze enthousiast over de samenwerking met Bureau Binnenstad Rotterdam. Bureau Binnenstad is een onderdeel van de Gemeente Rotterdam. Recent hebben planologe Jose Besselink en social media adviseur Sanne van de Schee van RauwCC aan Christine gevraagd mee te werken aan een campagne om inzicht te verkrijgen in het gebruik van de stad. Met de fotowedstrijd ‘niet poetsen maar loungen’ wil Bureau Binnenstad antwoord krijgen op de vraag: Wat zijn volgens bewoners en bezoekers aantrekkelijke plekken in de binnenstad van Rotterdam? Met de resultaten gaan ze bezoekers inspireren en het imago van de binnenstad verder verbeteren.

De foto’s worden beoordeeld door een professionele jury bestaande uit de directeur van het Nederlands Fotomuseum, Ruud Visschedijk, de nieuwe wethouder Binnenstad en Cultuur, Adriaan Visser, en Christien Fürst zelf. De top drie foto’s worden een week lang getoond op het grote vierkante scherm bij het Centraal Station. De beste fotograaf wint bovendien een overnachting voor twee personen in het spiksplinternieuwe hotel Nhow in het gebouw de Rotterdam van architect Rem Koolhaas.

Succesfactoren

Ook al is Instagram een spontaan medium, een campagne of event vereist volgens Christine een goede voorbereiding. De professionele aanpak van Bureau Binnenstad is daar een voorbeeld van. Om succesvol te zijn is een open houding van belang en moet men een experiment aandurven. Op Instagram krijg je direct feedback van een betrokken doelgroep als je ze op de juiste manier weet aan te spreken. Ook is het belangrijk om integer om te gaan met bijvoorbeeld gevoeligheden ten aanzien van ‘beeldrechten’. Het moet geen eenrichtingsverkeer zijn. Er moet wel wat, bijvoorbeeld een prijs, geld of een bijzondere ervaring, voor de Instagrammers tegenover staan om hun foto’s ‘eerlijk’ te verkrijgen. 

Best Practices

De instatour in het Timmerhuis met aannemersbedrijf Heijmans noemt Christine als een voorbeeld van een succesvolle samenwerking. De herontwikkeling van het Timmerhuis vindt plaats in het stadscentrum van Rotterdam. Bij de bouw heeft men zoveel mogelijk geprobeerd de omgeving erbij te betrekken om op die manier de overlast te beperken. In dit kader is een Instagramtour georganiseerd op de bouwlocatie. Sander Willems van het bedrijf Heijmans wilde een divers gezelschap van slechts 10 Instagrammers. Bij de selectie werd zowel gekeken naar kwaliteit als type foto’s. Ook was het bereik (aantal volgers en interactie) van de deelnemers één van de criteria. Als extra verrassing werd het uitverkoren gezelschap omhoog gehesen met de hijskraan om unieke beelden te kunnen schieten. Andere tours van Heijmans zijn een tour over de voormalige vliegbasis Soesterberg  en een rondleiding over Fort Vechten.

heijmans

Een ander goed voorbeeld is de Instagramtour in de Creative Factory. Ook hier kreeg een select gezelschap een unieke kans om de bijzondere herontwikkeling van de oude Maassilo vast te leggen. De Creative Factory is hier sinds 2008 gevestigd en biedt plaats aan zo’n 70 bedrijven. Centraal staat de groei van de (jonge) creatieve ondernemer; een doelgroep die goed past bij het medium Instagram.

@Instawalk010

Ook Stefan Herwig van Conversation Next zag een link met Instagram en de (potentiële) doelgroep voor Katendrecht, jonge creatieve mensen die in de ‘échte’ stad willen wonen. Samen met hem heeft ze in 2011 een instawalk georganiseerd om voorbeeldhuizen op Katendrecht te bekijken. Dankzij dit idee is haar account @instawalk010 geboren. Ondertussen heeft Christine met @instawalk010 al een paar jaar ervaring opgebouwd. Er zijn al verschillende tours geweest op bijzondere locaties in Rotterdam, zoals bij de stadsboerderij ‘Uit je eigen stad’ en het lege zwembad Tropicana. Afgelopen weekend heeft de #heenenweerroute tussen het schip de SS Rotterdam en Hotel New York plaatsgevonden. Dit soort Instagramtours voegen een nieuw visueel verhaal toe aan een locatie, gebouw en/of event dankzij de betrokkenheid van de community. Wanneer er goed samengewerkt wordt met een community manager kan Instagram een interessant medium worden om in te zetten als communicatiemiddel om online en offline met elkaar te verbinden.

instawalk010 best practices instagram rotterdam

Instawalk010 expert talk op 25 september – Social Media Week

Van 22 tot en met 26 september staan de grootste steden ter wereld in het teken van Social Media Week; New York, Kopenhagen, Londen, Berlijn, Los Angeles, Miami, Sydney en ga zo maar even door. Voor het eerst dit jaar strijkt het global event deze nazomer neer in Rotterdam. 5 dagen lang social media cases en ook Christine Furst van Instawalk010 staat op 25 september op het podium bij de themadag Sport & Leisure. Klik hier voor meer info!