Al eerder was het de KHN die moeite had met het idee van Airbnb: “Access is better than ownership”. Het verhuren van je toch leegstaande huis aan toeristen wordt dit keer door de gemeente Amsterdam aan de kaak gesteld. De gemeente heeft namelijk aangekondigd de komende weken streng te controleren op illegale hotels in de hoofdstad, zo meldt het Parool.

Amsterdam, één van de populairste steden op Airbnb

Amsterdam is een hit op Airbnb. In een paar jaar tijd is de stad uitgegroeid tot één van de populairste steden op Airbnb. Met meer dan 4000 locaties is er in elk blok in de stad wel een pand te vinden dat via Airbnb gehuurd kan worden door toeristen, dat gaf Ole Ruch, Managing Director bij Airbnb, aan op het TravelNext Congres in november 2012.

2012
Bezetting Airbnb accommodaties in 2012
Lokale inkomsten hoog van Airbnb-reizigers

Volgens onderzoek zijn de uitgaven die deze Airbnb-reizigers doen in de stad, hoger dan de uitgaven die toeristen doen die in hotels blijven overnachten. In dat opzicht zou Gemeente Amsterdam het Airbnb gebruik alleen maar toe moeten juichen.

Schermafbeelding 2013-02-04 om 10.44.30

De jacht op illegale hotels

Wethouder Freek Ossel (Wonen) zei in november vorig jaar in het Parool de social travelsite Airbnb op zichzelf  ‘een sympathiek systeem’ te vinden. ‘Dat je een keer je huis verhuurt als je een maand op vakantie gaat, is niet per se tegen de wet. Maar we zien nu dat veel woningen wel erg vaak in een jaar worden verhuurd’, zegt Ossel. Bij structureel verhuren wordt het problematisch. Verhuurders betalen bijvoorbeeld geen toeristen- en inkomstenbelasting.

Komende week zullen teams van ambtenaren op pad gaan in het centrum van Amsterdam om te controleren op brandveiligheid en illegale verhuur. Het verhuren van appartementen of huizen in ruil voor geld zonder hotelvergunning is niet toegestaan, laat de gemeente in een verklaring weten. [Bron: Parool]

De definitie van een illegaal hotel is volgens een officieel statement [pdf] van gemeente Amsterdam zelf:

illegale hotels

[Update 14:50 uur: Jan-Jaap Eikelboom (Stadsdeel Centrum) in het Parool: ‘De conclusie dat een verbod op til is, die werd overgenomen door talloze nieuwswebsites, is niet terecht’, zegt Eikelboom. ‘Natuurlijk willen we Airbnb niet verbieden; het is juist een goed initiatief. Waar wij jacht op maken, zijn mensen die zich als particulier voordoen, maar panden verhuren die onbewoond zijn en daarmee willens en wetens de wet overtreden.’]

Vorig jaar al werden er een paar controles uitgevoerd door de gemeente Amsterdam. In hetzelfde document geven zij aan hoe zij aan adressen zijn gekomen van mogelijk illegale hotels en de resultaten van dit onderzoek:

Schermafbeelding 2013-02-04 om 13.42.37

Reactie Gemeente Amsterdam

Op Twitter deden vele berichten de ronde, @020Centrum gaf zelf ook een reactie op een tweet van @AlexanderNL over een artikel dat verscheen op de The Next Web (Airbnb could be banned from Amsterdam: Local Authorities are now hunting for illegal hotels):

Schermafbeelding 2013-02-04 om 11.35.32