Enige tijd terug wilde Google de start-up Groupon overnemen. Maar het snel groeiende bedrijf sloeg het aanbod van 6 miljard dollar af. Niet lang erna scherpte Google zijn beleid omtrent het verzamelen van mail adressen via Google advertentie aan. Iets waar Groupon veel geld in investeerde.

En nu lijkt Google Offers, of in Nederland Google Aanbiedingen, officieel van start te gaan.  Een van de eerste voorbeelden is een hotel aanbieding. EDIT: Het blijkt hier te gaan om de al langer bestaande Coupon functie in Google Maps die langzaam aangepast wordt.

De site is al helemaal geschikt voor Nederlands bezoek. De pagina titel is in het Nederlands, en ook de disclaimer onderin de pagina:

Informatie over aanbiedingen wordt verstrekt door verkopers en geautoriseerde derden. Google kan de betrouwbaarheid of nauwkeurigheid van de informatie over de aanbiedingen niet garanderen en kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de geldigheid of nauwkeurigheid van de vermelde aanbiedingen.

Het lijkt op het eerste gezicht dat het initiatief hier bij de online ondernemer moet liggen en dat hij zelf de kortingcodes online kan zetten. Bij de lancering lijken al bestaande kortingcodes in Google Maps gezet. Anders dan bestaande Nederlandse dagaanbiedingen sites als BoekVandaag.nl en Actie van de Dag waarbij enkel geselecteerde aanbiedingen worden geplaatst. Volgens de uitgelekte Google Offers Factsheet (PDF bij Twinkle) gaat het wel degelijk veranderen naar een Social Buying site.

Een belangrijke ontwikkeling voor de Kortingcode sites en dagaanbiedingen sites. Op steeds meer vlakken lijkt Google de tussenpersonen uit te willen schakelen.

Update 1: Door op de aanbiedingen pagina de Google IG Widget toe te voegen valt te zien dat er in Nederland al een landelijke dekking is van verschillende aanbiedingen. Dit lijkt te bevestigen dat Google Offers bij lancering vooral bestaande kortingcodes in Google Maps wil laten zien.

Update 2: Deze functie blijkt a enige tijd in het local business center aanwezig te zijn. Hier kun je binnen maps je bedrijfsvermelding aanpassen. De pagina is de laatste tijd wel aangepast waardoor er meer aanbiedingen op kunnen komen. (Bedankt @vakanties en @ jochemvroom voor de tips)