Ga je binnenkort op vakantie? Houd dan de updates van je Google Maps app in de gaten. Deze week voegt Google rechtsonder in je app namelijk een Explore button toe om te bekijken wat zich dichtbij in jouw buurt begeeft. Plaatsen en activiteiten toegespitst op jouw omgeving, of om te kunnen browsen naar andere plaatsen en steden om te zien wat er daar tijdens je vakantie te doen is. Kopje koffie, lang lunchen?

Met deze update kan Google Maps steeds meer de plek van bestaande initiatieven als Yelp en Foursquare innemen door tips, reviews en andere relevante informatie te geven.

Time and weather API’s

Als je de Explore button gebruikt op je huidige locatie, heb je de optie om zelf in te stellen hoeveel tips je wilt zien op basis van de afstand die je wilt reizen: 5 tot 15 minuten lopen of 10 tot 20 minuten rijden. Handmatig kun je tevens de tijd of het dagdeel instellen waarvoor je de informatie wilt zien. Daarnaast houdt de Explore tab rekening met het actuele weer, je hoeft dus niet bang te zijn om tegen dinertijd bij een restaurant aan te komen dat enkel ontbijt serveert, of dat je een tip krijgt om naar een strandtent te gaan terwijl er een onweersbui op komst is.

google maps

Buiten de stad

Wanneer je wilt weten wat er buiten jouw stad te doen is, navigeer je in maps naar het desbetreffende gedeelte op de kaart. Als je op die locatie de Explore button aantikt, zie je wat er elders (in dat gedeelte van de wereld) aan activiteiten te doen is. Maps geeft daarbij aan hoe lang je ervoor moet reizen en geeft je de informatie over de dag en tijd die je hebt gekozen. Of het nu een winkelgebied, park of streek is, de Explore functie geeft je aan wat relevant is op die specifieke plekken. Zo kun je dus ook een dag van tevoren via Google Maps naar de andere kant van de wereld navigeren om via Explore alvast de tips voor je vakantiebestemming te verzamelen.

Zelflerend

Wanneer je je locatiegegevens inschakelt krijg je de beste resultaten. Door te bevestigen dat je op de locatie bent, ‘leert’ Google Maps wat jij leuk vindt, zodat het zijn suggesties daarmee kan verbeteren. Op een Android toestel klik je op de My Location button en je krijgt daarbij snel en simpel ook een overzicht van de restaurant reviews en ov-informatie.

maps 2

Maps zakelijk

Als je Gmail gebruiker bent zit het voordeel van de nieuwe Google Maps ook in de afspraken en reserveringen. Als je (via Gmail) een meeting hebt gepland om 15.00 uur, maar van tevoren iets wilt eten, dan komt je meetingplace naar voren en kun je snel een spot vinden om een hapje te eten. In de Explore view kun je dan tevens zoeken naar alle soorten hotspots rondom jouw omgeving.

Community

Hoewel bij Foursquare de community al erg sterk is, is de verwachting dat dit bij Google Maps ook zal gaan groeien. Op dit moment is Google Maps vooral populair in de VS en nog niet zo in Nederland als het gaat om het verkrijgen van tips en locaties. Het voordeel van het systeem lijkt tot nog toe het feit dat Maps nog niet zo commercieel is als andere partijen. De content is het allerbelangrijkste. En die wordt gemaakt door de community; de eersten die de reviews gaan schrijven, de plaatsen gaan aanbevelen en ratings zullen toevoegen.

Ga jij er gebruik van maken? Graag jullie reactie!