Google is gisteren een nieuwe zoekmachine begonnen (http://www.google.com/flights/) waarmee gezocht kan worden naar de goedkoopste vliegtickets. Met deze nieuwe service wordt Google nu echt een concurrent van de reisbureaus en vliegticket specialisten.

In het AD staan vandaag enkele reacties op deze ontwikkeling. Het is nu alleen nog voor Amerikaanse vluchten en het is nog de eerste versie, zegt Ton Vendrig van D-reizen. Maar ik zou liegen als ik dit geen bedreiging zou vinden. Het hing in de lucht. Er werd de laatste tijd met argusogen naar Google gekeken. Het was bekend dat Google de reisbranche wilde betreden na de aankoop van softwarebedrijf ITA voor 700 miljoen dollar. Dit gaat wel wat teweegbrengen.

Google flights
Google flights

Lieke Fransen van vliegwinkel.nl denkt dat de vergelijkingssites hun waarde blijven behouden. Lieke Fransen geeft aan dat veel reizigers liever op Nederlandse sites zoeken dan de site van bijvoorbeeld China Airlines.

Het blijft een boeiende ontwikkeling en als je er wat langer bij stilstaat is het toch wel bijzonder dat Google de reisbranche – die goed is voor miljoenen aan advertenties in Google – niet koestert maar aanvalt. Ik denk dat veel reisbedrijven naarstig op zoek zijn naar alternatieven om hun marketingbudget op een andere manier te besteden.

Credits headerafbeelding: Danny Sullivan (CC)