Iedere stap die Google zet wordt sinds de introductie van Google Hotels en Google Flights door de (online) reisindustrie nauwlettend in de gaten gehouden. De laatste tijd is het echter rustig rondom Google Travel. Stilte voor de storm of was het gewoon een storm in een glas water? Hoe het ook zij, Google heeft inmiddels voor elke fase van het reisproces meerdere tools voor reizigers. Een overzicht wat Google in iedere fase te bieden heeft.

1. Dromen

Waar gaan we naar toe op vakantie? Deze vraag komt bij vele Nederlanders jaarlijks terug en het dromen over waar we heen gaan begint vaak al zodra je terug bent van vakantie. Inspiratie vind je natuurlijk via Google Search, maar ook op YouTube doe je inspiratie op. Panoramio is het platform van Google waarop je foto’s van over de hele wereld kunt ontdekken en delen. Op Google+ begint het dromen dankzij foto’s, video’s en verhalen van vrienden.

2. Plannen

Is de keuze voor de bestemming gemaakt, dan kunnen met Google Calendar de digitale agenda’s getrokken worden om een datum te prikken. Google Maps kun je gebruiken om de route naar het vliegveld of eindbestemming te plannen en met de zoekmachine zoek je naar de beste reistijd en  informatie waar en wat het beste geboekt kan worden. Uiteraard kun je ook via Google Books alvast even een reisgids inzien. Google+ wordt ingezet om bij vrienden en familie om tips te vragen.

google hotel

3. Boeken

De fase van het boeken is waar veel aandacht naar Google uit gaat. In deze fase is de zoekmachine van Google wederom een belangrijk instrument om te bepalen waar je gaat boeken. Met de veelbesproken tool Google Hotels zie je hoe hotels beoordeeld zijn, wat de prijs is, waar het hotel ligt en ook de contactgegevens zijn hier te vinden. Je kunt ook meteen doorklikken om het hotel te boeken. Het is altijd handig om ook even streetview in Google Maps te bekijken om te zien of het hotel echt aan de hoofdwinkelstraat van de stad ligt zoals het hotel zelf beschrijft. Google Flights is op dit moment alleen nog maar te gebruiken voor vluchten die vanuit Verenigde Staten vertrekken, maar zodra er met deze tool ook vanuit Nederland geboekt kan worden is de kans aanwezig dat dit je nieuwe startpunt wordt voor het vergelijken en boeken van vliegtickets.

google flights


4. Voorgenieten

Alvast even rondkijken in de straten van Salamanca? Of foto’s, filmpjes en informatie bekijken van het Great Barrier Reef? Het kan met Google World Wonders. Wist je trouwens dat je met de streetview optie van Google Maps, die ook te raadplegen is via Google World Wonders, dankzij de Google Trekker ook alvast zo’n 120 kilometer aan wandelroutes door de Grand Canyon kunt ‘lopen’? Een prima manier om alvast voor te genieten en al in de oriënterende fase te bepalen of bepaalde toeristische highlights iets voor je zijn. Of niet. Bekijk dan met het Google Art Project alvast de collectie van dat ene museum op je bestemming. Gaat je vakantie niet naar een wereldwonder of hou je gewoon niet van museums? Dan kun je met streetview in Google Maps alvast kijken hoe je naar het strand moet lopen vanaf je hotel. En of er onderweg nog een supermarkt zit om wat koude drankjes te kopen of om te zien of er een souvenirwinkeltje in de buurt zit. Over souvenirs gesproken, is je koffer wel groot genoeg om alle souvenirs mee te kunnen nemen? Waarschijnlijk niet. Toch maar even een nieuwe koffer zoeken en bestellen via Google Shopping. Uiteraard vraag je via Google+ de nodige tips aan vrienden en familie.

google world wonders

 

5. Reizen

Eindelijk is het dan zover! Je gaat op vakantie maar als je denkt dat er op vakantie geen rol voor Google is heb je het mis. Op Google+ deel je je ervaringen en foto’s, Frommers & Zagat gebruik je om leuke plekjes en restaurants te ontdekken en op Google Blogger hou je een reisverslag bij. Mocht je niet te veel willen plannen en liever “on the go” reizen, dan is er uiteraard ook een oplossing. Met Google Now kun je je digitale boarding pass oproepen, het weer op locatie bekijken en als je daar eenmaal bent laat deze app zien wat er allemaal gaande is in je omgeving. Zo kom je er bijvoorbeeld achter dat er een leuk museum in de buurt is. Je stapt binnen en krijgt een rondleiding in het Spaans mee. Vervelend, want je spreekt geen woord Spaans. Gelukkig heb je de Google Translate app ook, want daarmee maak je gewoon een foto van de tekst en de tekst wordt voor je vertaald. Ook handig voor de menukaart in het museumrestaurant trouwens, dan weet je in ieder geval wat je bestelt. Je kan de app dan meteen je (in het Nederlands ingetypte) bestelling in het Spaans uit laten spreken. Vraag je je al die tijd al af wat dat standbeeld in het restaurant voorstelt, dan pak je Google Goggles erbij en je hebt het antwoord binnen no-time.

Voor de zekerheid had je uiteraard voordat je op reis ging een scan gemaakt van je paspoort en andere belangrijke papieren en in Google Drive gezet.

[Update 13:05 uur: Wouter Blok (Google) wees me zojuist op Field Trip. Deze app loopt op de achtergrond van je smartphone. Als je in de buurt komt van een interessant punt zorgt de app er automatisch voor dat je een pop-up krijgt met alle details hierover. Een interessant punt kan van alles zijn, variërend van unieke winkels en locale restaurants tot historische gebouwen en zelfs locale muziek. De app haalt de informatie uit verschillende bronnen. Je leest er hier meer over.]

6. Nagenieten

Vakantie gaat altijd veel te snel voorbij, maar gelukkig heb je de foto’s nog! Uiteraard had je onderweg al een kleine selectie voor vrienden en familie op Google+ gezet, maar in Picasa maak je als je weer thuis bent natuurlijk een wat uitgebreider overzicht. Een back-up van alle op de gevoelige plaat vastgelegde vakantieherinneringen zet je in Google Drive zodat je ze nooit meer kwijt kunt raken. Alle video’s die je gemaakt hebt zet je op YouTube en je beleeft dat leuke restaurantje nog eens als je de review plaatst op Frommers en/of Zagat.

Stilte voor de storm?

Google Travel kondigde het al aan: “We think you’ll love what we have coming your way in 2013″. Vanuit het perspectief van de reiziger is dat op het eerste gezicht zeker zo. Of de reisindustrie er ook zo over denkt valt nog te bezien. Tools als Google World Wonders, Google Hotels, Google Flights en Google Now combineren al verschillende mogelijkheden. Het is niet ondenkbaar dat Google met weer een combinatie van deze tools in één platform de concurrentie met de branche aangaat. Vooralsnog blijft het stil en het lijkt slechts een kwestie van tijd voor dat de storm begint. Een vergelijking met Google+ zou ik hier dan ook prima kunnen maken. We kunnen helaas slechts gissen naar wat Google Travel voor ons in petto heeft.