Een aantal weken geleden was trendwatcher en futurist Richard van Hooijdonk uitgenodigd op de NHTV om te spreken over trends in de technologie. Dat werd een inspirerend college waarbij ik persoonlijk perplex stond over de mogelijkheden binnen technologie en wat ons nog allemaal te wachten staat. Richard noemde 13 mega trends die in de komende 15 jaar een grote rol gaan spelen in onze wereld. Deze trends hebben natuurlijk ook een grote impact op de reisbranche. Want al die ontwikkelingen in de technologie, daar moet de reisbranche natuurlijk ook wat mee!

Een aantal van de trends die Richard omschreef, zijn al eerder beschreven in TravelNext blogs. Waaronder big datade opkomst en ontwikkeling de drones, of virtual reality. Een trend die mij vooral interesseerde was het Internet of Things, hoe Richard het beschrijft: “Een koord waarmee alles in de wereld verbonden is.”

Internet of Things

Het is niet niks, een wereld waarin alles met elkaar verbonden is. Een netwerk waaraan je al je devices kunt koppelen, van je smartphone tot je koelkast. Alle producten zijn voorzien van een laagje technologie dat alles met elkaar verbindt. In die digitale laag kunnen devices met elkaar communiceren en elkaar triggeren om in actie te komen. We zijn wellicht nog niet zo ver, maar Richard laat met deze trends een kijkje in de toekomst zien. Ontwikkelingen in Internet of Things zijn in volle gang en worden steeds meer geoptimaliseerd, in elke branche. Zo zie je het bijvoorbeeld in de elektronica van Samsung voorbij komen, of de HomeKit van AppleBlog Internet of Things Apple homekit

Internet of Everything

Eén van de voorbeelden die Richard noemde is het bedrijf Cisco, die het Internet of Things een andere naam geeft: het Internet of Everything. Cisco helpt verschillende bedrijven om systemen aan elkaar te koppelen om toeristen en inwoners beter van dienst te zijn. Barcelona heeft bijvoorbeeld een glasvezelnetwerk waar systemen als bushaltes en Wifi hotspots op aangesloten zijn. Toeristen en inwoners ontvangen hierdoor altijd de laatste informatie. Wifi hotspots zijn niet alleen overal in Barcelona, maar meerdere steden hebben deze vorm van Internet of Things al toegepast. Ook op andere openbare plekken als vliegvelden zien bedrijven kansen Wifi aan te bieden. Boingo is daar een mooi voorbeeld van, zij hebben in de afgelopen weken bekend gemaakt dat ze op zeven vliegvelden in Amerika super snel internet aanbieden voor reizigers. Een manier om de toerist beter van dienst te zijn en om hem van de laatste informatie te voorzien.

Blog Internet of Things Boingo

Connected Boulevard in Nice

Een ander voorbeeld is de boulevard van Nice, het ‘Connected Boulevard’ initiatief, waar gewerkt wordt aan o.a. smart parking en smart streetlighting. Het Internet of Everything wordt in Nice ingezet voor drie doelen:

  1. Het verbeteren van het dagelijks leven van de inwoners, en natuurlijk ook de toeristen.
  2. Het verbeteren van diensten in de stad.
  3. Het vastleggen van nieuwe economische ontwikkelingsmogelijkheden via open data sharing.

Deze plannen maken Nice een verbonden stad, een typische ‘Internet of Things-stad’, als we het zo mogen noemen. Het netwerk in de stad kan bijvoorbeeld data verzamelen door allerlei sensoren en wearables. Apps en andere services reageren hier automatisch op.

Blog Internet of Things Nice boulevard

En de reisbranche?

De impact van technologie wordt steeds groter en met het Internet of Things worden ook reizigers en reispartijen meer met elkaar verbonden. En dat geldt niet alleen voor de generatie Y en Z, waar we ons nu veel op richten. Ook ouderen krijgen steeds meer hulp van het Internet of Things in onze maatschappij. Bijvoorbeeld de zorg, ouderen die nog thuiswonen worden vaak ondersteunt door domotica technologie zodat ze nog langer thuis kunnen wonen. De eerste kennismaking met het Internet of Things is dus al gemaakt, wanneer gaan we nog een stapje verder?

Een ander prachtig voorbeeld dat Richard noemde in zijn presentatie wil ik jullie niet onthouden. Als alles met elkaar verbonden is en aan een koord samenhangt, dan wordt het reizen ook een stuk makkelijker, toch? In het onderstaande filmpje zie je een mooi voorbeeld over de toekomst van het verkeer, waarbij zelfrijdende auto’s met elkaar verbonden zijn en waar ongelukken bijna onmogelijk zijn!

https://www.youtube.com/watch?v=ufK2XRGUjuc&feature=youtu.be

Zou dit dan ook mogelijk zijn in de luchtvaart? Dat maakt reizen een stuk makkelijker en veiliger! De komende jaren staat ons nog heel wat te wachten als het gaat om het Internet of Things, maar ook andere technologieën. Hoe gaan we hierop inspelen en in hoeverre bestaat de reisbranche over een paar jaar nog, zoals wij het nu kennen?

Ik ben erg benieuwd naar alle innovaties die voorbij gaan komen in 2016! Wat denken jullie?

Credits headerafbeelding: Pixabay (CC)