Holland International heeft de traditionele prijsbijlage voor het winterseizoen vervangen door een zogenoemde Prijswijzer en een speciale site. Reizigers moeten zo makkelijker kunnen zien wat ze kwijt zijn voor een reis.

Petra Kok, manager reisbureau sales bij TUI Nederland, zegt dat agenten de papieren prijsbijlages niet meer gebruiken en dat consumenten veel moeite hadden daaruit een eindprijs voor hun reis te berekenen.

Onder- en bovengrens
Na overleg met diverse reisagenten heeft Holland International besloten de prijsbijlage voor de winterzonbrochures plaats te laten maken voor de zogenoemde Prijswijzer, die klanten meekrijgen van het reisbureau. In de bijlage staan richtrijzen per boekperiode vermeld, met een onder- en een bovengrens. Volgens Holand International maakt dit de verschillende accommodaties goed met elkaar vergelijkbaar. De klant kan bovendien goed inschatten of een reis wel of niet in zijn budget past, is de gedachte.

HIprijswijzer.nl
Wie de exacte actuele prijs voor een reis wil weten, kan terecht op de site HIprijswijzer.nl. ‘Echt fluid pricing zou ik het niet willen noemen’, aldus Kok tegen vakblad Reisrevue: ‘De prijzen zijn in principe al gecalculeerd, maar met name de vluchtklassetoeslagen worden bepaald door onder andere beschikbaarheid en de vraag.’

Adviesfunctie
Volgens Kok is het voordeel van de nieuwe manier van werken dat reisbureaus kunnen focussen op hun adviesfunctie en minder druk zijn met uitleg over eventuele kortingen en toeslagen. Als de Prijsbijlage en bijbehorende site aanslaan, gaat Holland International ze ook inzetten voor de gidsen van volgend zomerseizoen. De reactie van agenten zijn ‘afwachtend positief’, stelt Kok.

Gemengde reacties
Dat de meningen in de branche uiteenlopen is goed te zien aan de reacties onder het artikel op Reisrevue.nl: ze variëren van ‘goed initiatief’ tot ‘belachelijk’. Waar de een zegt dat het tijd wordt gidsen en prijsbijlages te schrappen, hoopt de ander ‘dat de klanten het goede van deze aktie inzien en weer vollop naar het stenen reisbureau komen!’