Een snelle groei voor de deeleconomie in Europa in de komende 12 maanden wordt gedreven door disruptive merken als Airbnb. Tot op heden zijn auto’s het meest gesharede voorwerp, maar het delen van vakantiewoningen zal dit naar verwachting inhalen. Sharers maken jaarlijks een gemiddelde omzet van € 2,500 om hun inkomen aan te vullen en zijn van plan meer in de deeleconomie te participeren. Zo blijkt uit onderzoek van ING.
De deeleconomie – in gang gezet en ontwikkeld door bedrijven als Airbnb en BlaBlaCar – nemen een verdere vlucht in Europa, met naar verwachting meer dan 150 miljoen consumenten die woningen of bezittingen bundelen en delen in de komende 12 maanden.
Een internationale studie van ING onder bijna 15.000 consumenten in 15 landen onthult de diepgaande effecten van de sharing economy wereldwijd. Daaruit volgt de verwachting van een stijging in participatie in de deeleconomie voor Europa. Bijna een derde (32%) van de Europese respondenten gaf aan de verwachting te hebben er meer gebruik van te gaan maken het komende jaar. Dat klinkt veelbelovend.
De cijfers
Meest vooruitstrevende landen
Er zijn drie landen die de groei van de sharing economy in Europa zullen ‘leiden’ door een verwachte hoge participatie in de deeleconomie:
- Turkije (9%)
- Spanje (6%)
- Groot Brittannië (5%)
Vakantiehuisjes
Bijna de helft van de accommodatie eigenaren verwacht de komende maanden geld te verdienen aan het delen van een vakantiewoning. Natuurlijk is deze ontwikkeling vooral aan de enorme groei en populariteit van Airbnb te danken. Voor Europeanen is vooral de kans om geld te besparen een van de belangrijkste beweegredenen om mee te doen aan de sharing economy. Daarnaast zien respondenten ook de mogelijkheid om snel geld te verdienen aan het verhuren van huisjes.
De rol van communities
Opvallend is volgens ING, dat landen zoals Turkije, Polen en Italië, ten opzichte van de andere landen, meer waarde hechten aan het bouwen van communities door te participeren in de deeleconomie (bijvoorbeeld huurder en verhuurder dichterbij elkaar brengen).
Verdienen
De meerderheid van de participanten aan de Europese deeleconomie, verdiende 1.000 euro of minder het afgelopen jaar (74%). Er werd gemiddeld 2.500 euro verdiend. De mediaan, het middelpunt ligt bij de 300 euro. Participanten zijn over het algemeen hoog opgeleide mensen, onder de 35 jaar en staan open voor nieuwe technologieën om geld (bij) te verdienen.
Barrierès
Een barrière om te participeren is het niet prettig vinden dat andere mensen gebruik maken van eigendommen. Maar omdat steeds meer mensen bekend raken met het concept, wordt deze kennis gebruikt om zelf ook daadwerkelijk actie te ondernemen. Zo blijkt wel uit de reactie van een derde van de respondenten:
binnen nu en 12 maanden verwacht ik mijn participatie te verhogen.
Het volledige rapport is hier te bekijken.
Credits headerafbeelding: Ron Mader (CC)
5 reacties
Een leuk deelplatform voor vakantiehuizen is tweedewoningruil. De website van tweedewoningruil is de enige huizenruil site die zich enkel richt op vakantiehuizen. Zo haalt u nog meer rendement uit uw tweede woning.
Huizenruil is voor vele mensen al bekend, echter http://www.tweedewoningruil.nl richt zich enkel op mensen met een tweede huis. Dat biedt voordelen, zo kunt u de periode wanneer men ruilt vrij afspreken en de mensen waarmee u ruilt, weten wat uw bezit waard is. Zo bent u geen kosten kwijt aan een vakantie ergens anders.
Deze website is een goede aanvulling voor de steeds grotere groep mensen die in het bezit zijn van een tweede woning.