Review websites blijven reizigers (stijgend) begeleiden bij het maken van hun reisgerelateerde keuzes. En volgens Travel Weekly komt dat doordat websites er meer een one-stop-shop van proberen te maken waar je niet alleen reviews kunt lezen en hotels kunt boeken, maar ook restaurants en activiteiten. OTA’s voegen reviews toe, en reviewwebsites voegen boekingsmogelijkheden toe. Daarom kun je haast niet meer van reviewsites spreken.

De invloed van die websites, is met zo’n 10 procent gestegen dit jaar. De betrouwbaarheid van de reviewwebsites is ook gestegen, zo’n 45% van de gebruikers uit onderzoek van Phocuswright (via Travel Weekly) beoordeelde de reviewsites als ‘goed’.

Reviewsites winnen het van de invloed op social media

En die reviewsites, daarvan zijn er nogal wat, zo blijkt uit een lijst van Olery. Ruim 1 op de drie online shoppers gaf aan TripAdvisor te gebruiken. Dat betekent een groei van zo’n 7% ten opzichte van het gebruik sinds vorig jaar. Dit houdt in dat door deze groei, voor het eerst, persoonlijke reviews op reviewsites, als belangrijker worden gezien door online consumenten, dan professionele reviews, foto’s, video’s en overige informatie die verspreid worden op social media.

TripAdvisor heeft de laatste tijd (als schoolvoorbeeld) dan ook veel aan de website gesleuteld en allerlei additionele toevoegingen gemaakt om als ‘reviewsite’ nog vollediger te zijn. Zo heeft het bedrijf een hotel Q&A toegevoegd, waar hotels kunnen chatten met potentiële gasten (social/menselijke trust), maar ook heeft het gewerkt aan de toevoeging van local expert tips en user generated guides. Oftewel, de elementen die we voorheen via onze eigen social media netwerken opzochten om als reiziger een goede keuze te maken (wat raden vrienden aan) heeft TripAdvisor opgepakt en omgebouwd in tools die aangeven wat mensen zoals jij aanbevelen. Maar ook instant kunnen boeken behoort tot de mogelijkheden met TripConnect op TripAdvisor. Of zoals TripAdvisor heeft gedaan, samenwerken met Viator om ook tours & activiteiten tickets aan te bieden. En dat blijkt de kracht te zijn: een one-stop-shop website. Wat we overigens ook al zien bij content georiënteerde reiswebsites, die ineens ook vliegtickets aanbieden met behulp van API’s. Allemaal om de bezoeker op de website te houden.

De strijd om de geloofwaardigheid

Eerder hebben we ons al gebogen om de strijd van de online hotelreservering, maar deze strijd zou eigenlijk naar een nieuw niveau getild kunnen worden; de strijd van de online boeking (hotel, airbnb accommodatie, restaurant, tours & activities) op basis van geloofwaardigheid. Want, als de ‘reviews’ van onze eigen vrienden op social media steeds minder belangrijk worden en de professionele (grote) websites des te meer, wat gaat dat dan betekenen voor de tussengelegen travelbloggers? Zij zitten als positionering precies tussen die vriend op social media en die professionele grote website in.

Wat betekent dat voor bloggers?

Natuurlijk is het voor lezers gemakkelijk als je iets over een bestemming leest en direct een vlucht er naartoe kan boeken, ik geloof ook wel heilig dat dat werkt. En er zijn genoeg voorbeelden van te noemen die er een core-business van hebben gemaakt. Ik geloof alleen niet dat echte professionele travelbloggers, met passie voor hun vak, het schrijven en het reizen, ooit naar een one-stop-shop kunnen en willen transformeren, ook al is hun geloofwaardigheid nog zo groot.

Ik denk dat de twee naast elkaar zullen blijven bestaan. Een blogger creëert liefde en geloofwaardigheid voor reizen, een reviewsite creëert geloofwaardigheid. Dat stukje liefde is de onderscheidende factor, evenals de persoonlijkheid die een blogger aan product kan toevoegen. Maar op den duur zal dat bepaalde mensen blijven trekken. Het gros zal misschien toch in de toekomst naar een one-stop-shop website gaan, waar je en persoonlijke reisverhalen kunt lezen en tickets kunt boeken en foto’s kunt zien & kunt uploaden en kunt chatten met de hotelier. De blogger, die blijft voor de gepassioneerde reizigers die iets meer moeite willen en durven doen om de mooiste plekjes ter wereld te ontdekken en voor de reismerken die dat belangrijk vinden.

Waar geloof jij in?