Fixing Affiliate Marketing

Een uitverkochte Affiliate Dag 2010 in De Fabrique in Utrecht. Na een korte opening start de keynote van Ben Edelman. Enthousiast gaat hij van start met waarom affiliate marketing leuk is en werkt, ondanks de toch nog steeds dubieuze status er van. Vervolgens vat hij kort samen wat er de laatste tijd speelt bij grote bedrijven als Bol en Amazon als het gaat om hun affiliate marketing. Affiliate links en buttons zijn vaker en beter ‘verstopt’ en langere cookietijd zorgt voor een hoger percentage succesvolle kliks. Maar moet het zo geheimzinnig?

Geef fraude geen kans met identiteit

Groot probleem in Affiliate Marketing is dat de identiteit van de affiliate niet controleerbaar is. Iedereen kan een postbus en rekeningnummer aanmaken en geen haan die kraait naar de echtheid daarvan. Hierdoor krijgen fraude en ‘slechte affiliates’ de kans om snel geld te verdienen door bijvoorbeeld spyware te gebruiken en wordt Affiliate Marketing voor adverteerders en bureaus minder aantrekkelijk om in te zetten. Er is al geen omzet garantie en door valsspelers wordt de markt nog kleiner gemaakt. Voor netwerken en adverteerders adviseert Ben om alleen in zee te gaan met mensen die je hebt ontmoet, die je kent en waarmee je een band opbouwt.

Latere betaling stimuleert betrouwbaarheid

Een andere manier om de markt tegen affiliate cowboys te beschermen is om latere betaling in te voeren. Snel geld verdienen is het doel van deze cowboys en het is voor hun eenvoudig en voordelig om steeds nieuwe websites op te zetten. Ook zouden netwerken en adverteerders geen maximale commissie moeten uitkeren.

Voorwaarden vaak onacceptabel

Dat slechte affiliate marketing wel degelijk wordt afgestraft heeft Edelman al laten zien in het begin van zijn keynote met een commissie-fraude zaak uit de US. Deze partij had in één maand al ruim $500.00 opgebracht.
Maar niet alleen affiliates zijn fout, netwerken en adverteerders hebben vaak voorwaarden of uitsluitingen in hun contracten die vooral in eigen voordeel zijn. Ook voor managers en personeel zijn vaak omstreden regels omtrent betalingen en commissie.

Transparantie en controle

Affiliate Marketing zou transparanter moeten zijn, niet meer geheim en verstopt opereren en zichtbaar zijn voor alle partijen. Een affiliate manager, netwerk manager en controlerende partijen kunnen die transparantie geven. Ben haalt een sterk voorbeeld aan: je weet ook niet hoe de bank je geld veilig bewaard, maar brengt het er wel heen. Zo zou affiliate marketing ook moeten worden voor alle partijen. Het wantrouwen in elkaar zal de toekomst van Affiliate Marketing bedreigen. Iedereen wil voordeel halen uit affiliate marketing, maar dat wil niet zeggen dat je niet kan samenwerken.

Voor meer informatie over Ben Edelman en zijn oplossingen om Affiliate Marketing te repareren: Ben Edelman