Op vrijdag 30 oktober landt TUI voor het eerst met haar Dreamliner met registratie PH-TFL op Sint Maarten. De eerste landing op Juliana International Airport zal live te volgen zijn via Periscope.

Met de vlucht van vrijdag 30 oktober brengt TUI allereerst honderden reisagenten en zakelijke partners van TUI naar Sint Maarten. Zij zullen het eiland gaan verkennen en een aantal hotels bezoeken die TUI gecontracteerd heeft, waaronder het RIU Palace St. Martin hotel. Na deze inaugurele vlucht volgen jaarrond twee TUI Dreamliner vluchten per week; op zondag en woensdag. Met deze vluchten worden jaarlijks circa 15.000 extra Nederlandse toeristen naar Sint Maarten gebracht, bijna een verdubbeling van het huidige aantal. De eerste commerciële vlucht landt op 1 november.

Enkele maanden geleden werd ik gevraagd om vanuit mijn rol als Social Media Marketeer bij TUI Nederland na te denken hoe we onze nieuwe vliegbestemming onder de aandacht kunnen gaan brengen. Een van de ideeën was om hier video voor in te zetten.

Vliegtuiglanding op Sint Maarten

Iedereen kent ze wel; filmpjes van een vliegtuiglanding op Sint Maarten. Bijvoorbeeld van onze Franse collega’s van Corsair.

De landingsbaan van Princess Juliana International Airport is slechts 2.300 meter lang, wat betekent dat vliegtuigen zo snel als mogelijk moeten landen. Dit zorgt bij het landen voor extreem laagvliegende vliegtuigen over het strand. Het is dan ook een populair strand bij vliegtuigspotters en een van de weinige plekken in wereld waar je vliegtuigen kunt spotten in hun aanvliegroute aan het begin van de landingsbaan.

De lokale overheid waarschuwt dat het dicht benaderen van vertrekkende toestellen kan “resulteren in ernstige verwondingen en/of de dood”. Achter de landingsbaan is een extra hek geplaatst om te voorkomen dat toeristen aan het hek van het vliegveld zelf gaan hangen om dit fenomeen zelf te ervaren.

Meerkat-VS-Periscope

Welke streaming app?

Mijns inziens zijn er nu twee apps die je zou moeten overwegen om laagdrempelig een live stream op te zetten. Dat zijn Meerkat en Periscope. Meerkat zette bij haar lancering de wereld van live video streaming op z’n kop. Van krant tot website, iedereen had het erover. Meerkat was een ware hype, je kon geen media er op naslaan zonder iets over Meerkat te horen. Sinds de lancering van Periscope heeft de app van Twitter het stokje snel overgenomen van Meerkat. Ik vraag mij af of Meerkat op lange termijn nog bestaansrecht heeft en of het naast Periscope zal blijven bestaan. Ik heb Periscope gekozen voor het uitzenden van de live stream.

Hoe bouw je een volgersbase?

Wij hebben (nog) niet de intentie om op structurele wijze live uitzendingen te gaan verzorgen. Daarom is er geen doelstelling om een volgersbase op te bouwen. Wel heb ik bewust in een vroeg stadium het Periscope account van TUI aangemaakt. Bij het aanmaken van een account op Periscope kun je er namelijk voor kiezen om accounts te volgen die je ook al op Twitter volgt. Aangezien we op Twitter bijna 40.000 volgers hebben, hebben wij daardoor inmiddels ook al ruim 1.000 volgers op Periscope. Dat zijn grotendeels mensen geweest die, nadat ik het TUI Periscope account aanmaakte, zelf een account hebben aangemaakt op Periscope.

De doelstelling

Naast de volgers op Periscope, zullen we ook onze Twitter- en Facebookbase gaan informeren over de livestream. Daarnaast zorgt een uitzending op Periscope voor een organische aanloop aan kijkers. Als ik een wilde gok moet doen, zou ik zeggen dat het moet lukken om tussen de 500 tot 1.000 kijkers te behalen.

Naast het verzorgen van de live stream, zullen we ook met een professionele filmploeg aanwezig zijn op Maho Beach om de landing vast te leggen. Ik zal zelf ook nog een paar dagen het eiland gaan verkennen voor items op onze social media kanalen.

Volg TUI op Periscope en zorg ervoor dat je klaar zit komende vrijdag 30 oktober 21:45 Nederlandse tijd!