Op woensdagavond 23 april vond in Amersfoort #OM033 plaats, het online marketing event voor hospitality. On stage TravelNext blogster Isabel Mosk (Think! Social Media), Jochem van Drimmelen (online reputation manager KLM) en Nederlands’ social media strateeg Kim van Velzen. De beste cases toegelicht, de meest interessante voorbeelden uitgelicht, de beste learnings beschreven.. Deel 1 destinatiemarketing

Na aftrap van gastheer Ramon de La Fuente (oprichter Online Marketing Amersfoort en als marketeer bij Google werkzaam geweest) en een korte toelichting van de prachtige locatie van Leerhotel Het Klooster, trapte Isabel Mosk af. In dit eerste artikel gaan we mee in de verhalen van destinatiemarketing.

Als destinatie droom je van Obama in het Rijks

Destinatiemarketing gaat alles over het vermarkten van je stad, museum en Holland begon Isabel. Als destinatie droom je van foto’s die de wereld over gaan met Obama in het Rijks. Of de Chinese presidentsvrouw (China is een belangrijke markt voor destinatie Nederland) die een tulp doopt in Het Keukenhof. Destinatiemarketing is net export. De kweker van de speciale tulpenbol kreeg aanvragen te over vanuit jawel, China. De platen zijn perfect geregisseerde Holland beelden; zon, cultuur en erfgoed.

om1

om2

Merk is een rekensom

Een merk (destinatie) is de som van verhalen die je hoort en die je beleeft. In Disneyland heeft ieder onderdeel en ieder gebouw een verhaal. Disney verkoopt belevingen en daar kun je als DMO van leren. Want, als destinatiemarketeer heb je nu eenmaal niet de invloed op de producten die gemaakt worden, maar wel op de manier waarop je ze in de markt zet.

Status updates en vakantiepics

Twitter, Facebook en Instagram zorgen ervoor dat de verhalen zich als een lopend vuurtje verspreiden. Op Facebook deelt 70% hun statusupdate als ze op vakantie zijn, 2/3 deelt hun vakantieplannen en 32% van alle verhalen gaat over reizen.

Skyscanner deed onderzoek naar de invloed vakantiefoto’s en daaruit bleek dat 52% na het zien van de vakantiefoto’s van vrienden ook geïnspireerd raakt om vakantie te boeken.

TripAdvisor is eigenlijk geïntegreerd in het platform van Facebook: vrienden reviewen destinaties, bestemmingen en vakanties! Anderzijds gebruikt TripAdvisor Facebook om je ervaring te personaliseren. 92% vertrouwt op aanbevelingen van mensen die ze kennen.

Getting people talk and they will do the marketing for you

 

Hoe?

Een aantal specifieke cases geselecteerd door Isabel laat zien hoe je mensen aan het praten en aan het verspreiden kunt krijgen. Being social in the core; sociaal zijn in het hart van de marketing. De leukste cases op een rijtje gezet die online je verhalen en het verspreiden daarvan stimuleren.

  • Online conversaties faciliteren: Hospitalis Restaurant, (Riga), kunnen kiezen uit een normaal/gek menu.
  • Foto/video waardig materiaal: IAMsterdam
  • Gratis WiFi om te kunnen delen: Eindhoven Wireless Network EHV365, past bij een tech stad
  • Unieke verhalen: Rovaniemi #SoMeT14EU
  • Samenwerken met influencers: modebloggers op uitnodiging van VisitAntwerp in ruil voor content
  • Ambassadeurs in Tripadvisor community: jouw product als favoriet van Tripadvisors experts

Als destinatie kun (en moet) je gebruik maken van alle slimme tools die voorhanden zijn. Een van de meest waardevolle tips vond ik zelf die van TripAdvisor. De experts van TripAdvisor adviseren (als local) over hun eigen stad en de dingen die er te doen zijn. Als je zorgt dat jouw attractie, winkel of restaurant tot een van de favorieten van deze locals behoort, zal mond op mond de rest doen.

Bijzonder: Als destinatie kun je bewerkstelligen dat er een sprookje gecreëerd wordt. In Rovaniemi, waar SoMeT14EU plaats vond, werd verteld dat iedereen elf is geweest. Het is het stadje van de kerstman. Als je een verhaal kunt neerzetten dat je dat haast gaat geloven, dan ben je goed bezig.

Case study social in the core: Richmond365

Isabel sloot haar presentatie af met een prachtige case van hoe je in de kern sociaal kunt zijn in je marketing. Een korte case study:

Probleem: het plaatsje Richmond (nabij Vancouver) heeft de beste Chinese keuken na China zelf (volgens NY Times). Er zitten meer dan 800 toprestaurants maar de echte foodies komen er niet.

Oplossing: online campagne 365 days in Richmond #Richmond365

De challenge: 1 persoon, 365 dagen, elke dag uit eten, elke ervaring moet online beschreven worden, mag zowel positief als negatief, 500.000 dollar onkostenvergoeding en een sportpas (elke dag uit eten moet je wel blijven bewegen). Een ultieme droom voor elke foodie! Dit resulteerde in:

1500 aanmeldingen

12 mensen die door mochten naar de semi-finale

1 winnares met een eigen campagne

50.000 unieke bezoeken op het eerste blog

75% herhaalbezoek op het blog

Je moet focussen op het kanaal waar je doelgroep zit

om7

De campagne heeft het doel behaald wat het moest behalen, TourismRichmond heeft gerealiseerd dat de Aziatische gastronomie zichtbaar en nu ook vindbaar is online. De engagement van de aanmeldingen wekte vooraf al veel ”rumour”. Elke deelnemer werd namelijk gevraagd een unieke campagne op te zetten en zelf zoveel mogelijk stemmers (likers) te verzamelen.

Ik vond zelf nog een leuk voorbeeld van een Nederlandse dergelijke actie: #bestjobinfood van Food Inspiration Magazine. De challenge: deze zomer naar RIO om daar verslag te mogen van alles op het gebied van food & hospitality. Het principe werkt hetzelfde; zoveel mogelijk fans (engagement) realiseren om kans te maken op die reis naar Rio. Een briljante Nederlandse campagne met een haast cheesy Amerikaanse allure (zie filmpje onder link).

De presentatie van Isabel Mosk (Think! Social Media) is hier te bekijken.

Afbeeldingen zijn afkomstig uit deze presentatie.

Coming up next: online marketing in luchtvaart 

Online reputatie management en social vs. commerce van KLM. Jochem van Drimmelen nam ons mee in het verhaal van de social hub van KLM. Hoe ziet de afdeling eruit, welke rules of engagement zijn er en hoe combineert KLM social met commerce. Je online reputatie is namelijk in 20 jaar op te bouwen en in 5 minuten te ruïneren. Belangrijk: een personal touch. Dus was die Fawaka case op Facebook echt. Ja, die was echt. Getypt door een dame met een HBO+ opleiding, die probeerde te levelen met de consument.

Een artikel met mooie cases vanuit de social hub van KLM volgt! Key take-aways e-commerce en contentmarketing.

Coming up next: online marketing in hospitality

‘De allerergste review is geen review’ dus plaats een herinnering in het hoofd van de gast! Kim van Velzen drukte op het hart dat offline gastvrijheid moet doorgaan online, en online beloftes moeten offline waargemaakt worden. Real time.

Gebruik een ritueel als instrument, iets dat blijvend een herinnering is en de moeite waard is om te delen met anderen.Je kunt vuurwerk serveren als iemand jarig is, je kunt ook bij binnenkomst voor de jarige gaan zingen en aan het einde een speciale toetjes kaart presenteren. De guest journey moet goed zijn! Een restaurant gaat dit nu testen. Levert een persoonlijke vorm van felicitatie(gastvrijheid) uiteindelijk ook meer omzet op?

Of wat te denken van het Eleven Madison Park. Een drie-sterren Michelin restaurant dat alle gasten online door de mangel haalt om het gedrag en de service daarop aan te kunnen passen. De normen als bedrijf, de normen van de gasten en de prijs/kwaliteit verhouding zijn het  dynamische spanningsveld waar het allemaal om draait volgens deze social strateeg.

Zorg ervoor dat de gast het gevoel krijgt dat hij de enige gast is. Hoe? Gastvrijheid is een strategie.

Een uitgebreid artikel over het snijvlak van offline en online hospitality met rijke cases volgt via een blog van Kim van Velzen, spreker op #OM033.