Impressie uit de VR app van Liberation Route: het eerste bevrijdde dorp in Nederland

Virtual Reality is het afgelopen jaar meerdere malen bejubelt tot een kans als marketingtool. Het aantal praktijkvoorbeelden blijft (in Nederland) echter nog achter. Liberation Route Europe (LRE), de internationale herdenkingsroute die het pad van de westelijk geallieerden aan het einde van de Tweede Wereldoorlog volgt, brengt daar verandering in. In een eerste virtual reality app brengt LRE de persoonlijke verhalen over verdriet en vreugde; bezetting en bevrijding tot leven die bewoners en bezoekers moeten enthousiasmeren om de Liberation Route in Limburg te gaan beleven.

Historische episode levend houden met storytelling

Al bijna een jaar ben ik betrokken bij Stichting Liberation Route Europe. Met het internationale team breiden we de herdenkingsroute uit die langs de belangrijkste historische locaties van Zuid-Engeland naar Polen via Frankrijk, België, Nederland en Duitsland loopt. Samen met een netwerk van musea, toeristische organisaties, overheden en historici zetten we ons in om de nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog in stand te houden. Om nieuwe generaties te bereiken en de persoonlijke verhalen uit deze belangrijke historische episode levend te houden ligt de focus op online middelen. Momenteel vernieuwen we de vijftalige website en daarnaast is de app recent geüpdatet. Via social media en blogs bereiken we maandelijks tienduizenden Europeanen. In samenwerking met onze partners zoeken we naar innovaties die ons kunnen helpen de verhalen te delen. In virtual reality zagen we de kans om storytelling te plaatsen.

Eerste app voor Limburg

Liberation Route Europe is geïnitieerd vanuit Nederland (regio Arnhem Nijmegen) en de afgelopen jaren met steun van vfonds uitgegroeid. Onderdeel van de herdenkingsroute in Nederland zijn de inmiddels bijna 200 luisterplekken/audio spots in vijf provincies. In Limburg werd fel gevochten en de sporen daarvan zijn nog altijd zichtbaar. In de virtual reality app maak je een ‘tourritje’ van meer dan vier minuten door het Limburgse landschap. Op 12 september 1944 was het plaatsje Mesch het eerste Nederlandse dorp dat bevrijd werd, bijna negen maanden voor de nationale bevrijding. Mesch is dan ook het startpunt van de rit en daarna voert de ‘Liberation vlinder’ je langs de Amerikaanse militaire begraafplaats in Margraten, het bezette dorp Montfort, de gebombardeerde kathedraal van Roermond en over de Limburgse Peel waar een bommenwerper neerstortte.

Hoe maak je de virtuele tour?

Om de virtuele tour te beleven moet je als eerste de speciale app (verkrijgbaar iPhone & Android) downloaden via www.lre-thetour.nl. Daarnaast heb je een virtual reality bril nodig, steeds meer mensen hebben deze al in hun bezit. In de provincie zijn speciale Liberation Route Europe VR cardboards met headset verspreid bij VVV kantoren. Bij VVV Thorn en Eyewitness WOII Museum in Beek worden vaste opstellingen geplaatst waar bezoekers ook de rit kunnen beleven. Na een introductie kun je de indrukwekkende rit door het Limburgse landschap beleven. Scroll vervolgens door de bezienswaardigheden in Limburg zoals de Amerikaanse militaire begraafplaats in Margraten, de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn en het Eyewitness WOII-museum in Beek. Het uiteindelijke doel is om bezoekers te triggeren en motiveren/interesseren de historische plekken te gaan bezoeken en bewuster te maken van wat nog zo kort geleden gebeurde in de historie.

Liberation Route Europe Virtual RealityIMG_2034 De speciale Liberation Route Europe cardboard VR bril in een speciale giftbox. 

Limburg heeft de primeur voor deze virtuele app van Liberation Route Europe. De provincies Gelderland, Noord-Brabant en Zeeland krijgen later dit jaar een eigen Virtual Reality beleving.

Liberation Route Europe Virtual RealityIMG_2039

De opstelling die staat bij musea & VVV’s in de provincie Limburg.