Een website moet goed vindbaar, functioneel en intuïtief zijn, maar ook de vormgeving is belangrijk. Raak je de juiste snaar bij de bezoeker?

De uitstraling van een website is vaak een van de lastigste onderdelen in het ontwikkelproces van een (nieuwe) website. Wat wil je uitstralen, welk gevoel wil je overbrengen? De eerste indruk is belangrijk. Websitebezoekers hebben in 1/20ste van een seconde hun oordeel klaar over de site. Zeker bij websites die in de functionaliteit veel op elkaar lijken, kan de uitstraling van een site het verschil maken.

Hieronder een aantal praktische tips:

> Gebruik niet meer dan drie verschillende soorten kleuren en lettertypes/fonts. Door het aantal kleuren en fonts beperkt te houden en consequent toe te passen creëer je een rustige omgeving.

> Kies de juiste kleuren. Wil je goedkoop en voordeel uitstralen, of wil je rust en vertrouwen uitstralen. Kleuren roepen verschillende emoties op bij de bezoeker. Een verrassend leuke uitleg over de betekenis van kleuren, met veel animaties, vind je op de site van www.mariaclaudiacortes.com. Erg leerzaam, maar ook leuk en ontspannend om naar te kijken. Een andere bron waar je meer kan lezen over de betekenis en associatie van kleuren is http://nl.wikipedia.org/wiki/kleur

website Claudia Cortes
website Claudia Cortes

> Maak gebruik van een witte achtergrond. De meeste succesvolle websites hebben een witte achtergrond. Hierdoor komen (product)foto’s en actiebuttons het beste tot hun recht. Foto’s knallen nu van het scherm. Dit geldt ook voor teksten. Door het gebruik van een witte achtergrond worden teksten beter leesbaar, scanbaar. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar het redesign van www.wehkamp.nl

> Laat de uitstraling van de website aansluiten bij de “offline” huisstijl van je bedrijf. Het hoeft zeker niet hetzelfde te zijn, maar website bezoekers moeten het in ieder geval wel herkennen. Wil je echt eens wat anders proberen, een andere doelgroep aanspreken? Denk dan eens na over een hele nieuwe site.

> Goede foto’s kunnen de sfeer bepalen op een website. Hou het wel beperkt en voeg alleen een foto toe als het er toe doet.

> Gebruik een goed lettertype die geschikt is voor internet. Om teksten vlot van schermen te kunnen lezen, kan je het beste schreefloze fonts gebruiken zoals Arial, Comic Sans MS, Tahoma, Verdana en Helvetica. Gebruik minimaal 10 punt qua grootte. En het liefst nog instelbaar zodat mensen het zelf kunnen aanpassen.