Van 24 t/m 29 mei vond in Belek, Turkije het 2e Reiswerk Studenten Congres plaats. Na de zeer succesvolle 1e editie in Portugal vorig jaar daalde de bijna 50 studenten en gehele organisatie dit jaar neer in Turkije. In het schitterende en nog maar net geopende Titanic Deluxe Belek kregen de studenten de kans om met elke toppers uit de reisbranche in contact te komen. Een belangrijk onderdeel van het congres vormde de Reiswerkgame. Jaap Hoogesteger won deze game, en is daarmee reistalent van 2013.

Reiswerkgame

Deze spectaculaire game liep als een rode draad door het programma. Situaties uit de dagelijkse reispraktijk werden levensecht nagespeeld. Studenten stonden voor de uitdaging om deze dilemmas zo goed mogelijk op te lossen. De studenten werden beoordeeld op competenties als oog hebben voor de klant, kunnen omgaan met onverwachte situaties en het creëren van commerciële kansen.

De winnaar van de Reiswerk Talent Award werd Jaap Hoogesteger, lid van team Sunplugged. Als coach van dit team was ik natuurlijk extra trots op het feit dat juist Jaap verkozen werd tot het talent van 2013. Maar ja, wat doet dat nu met je, en wat kan je er verder mee? Ik heb gezien dat hij een scherp interview met Sebastiaan Labrie makkelijk aan kan, dus ik leg hem nog een keer het vuur aan de schenen.

reiswerk studenten congres 2013 zaal titanic belek deluxe
Studenten wachten gespannen op wat komen gaat.

Jaap, nogmaals gefeliciteerd. Maar wat kan je nou precies met die titel?

“Dankjewel. Heel concreet brengt deze titel mij naar het ANVR congres in Dresden komende november, wat natuurlijk ontzettend gaaf is. Wat ik echter belangrijker vind, is de waardering die de titel met zich mee brengt. Ik ben klaar voor de reiswereld. Daarnaast prijkt de titel inmiddels ook trots op mijn cv!”

Als je terugkijkt op die 4 dagen, wat is je dan het meeste bijgebleven?

“De college tour met Steven van der Heijden, without a doubt. Geweldig dat zo’n drukbezet man tijd voor ons vrij maakt, maar meer nog dat hij zo open antwoord geeft op alle vragen. Ik kreeg echt ontzettend veel energie en inspiratie van hem. Voor veel studenten zal het daarnaast een geruststelling zijn dat ook een zakelijk succesvol iemand als hij het er tijdens zijn studententijd goed van genomen heeft. Het belangrijkste, en dat hoorde ik Steven tussen de regels door ook zeggen, is intrinsieke motivatie. Doe wat je leuk vindt, dan kom je het verst.”

Waarom denk je dat juist jij als talent bent verkozen?

De jury heeft alle deelnemers beoordeeld op een aantal criteria: profilering vooraf, online presence tijdens het congres, presentatie/ attitude van jezelf tijdens het congres, kennis/skills, proactief & netwerken. Ik wil deze blogpost niet gebruiken om te vertellen ‘hoe goed ik wel niet ben en wat ik allemaal kan’, maar op deze onderdelen scoorde ik het beste. Het grappige is dat ik niet eens heel erg bezig was met talent award winnen. De dingen die ik doe wil ik gewoon graag goed doen. Als die ‘dingen’ dan reiswerk betreft dan vind ik het extra leuk, wat er weer voor zorgt dat ik toch ongemerkt een stapje extra zet. Die intrinsieke motivatie, die Steven dus ook noemde, zorgt er vervolgens weer voor dat ik de kennis die ik tijdens stages en op de NHTV heb opgedaan optimaal benut tijdens het congres.”

Jullie moesten een aantal opdrachten volbrengen. Welke vond je de moeilijkste?

“Alle begin is moeilijk, zegt men wel eens. Dat was in de game ook het geval. ‘s Nachts om 05.00 op Schiphol moesten we de eerste opdracht al inleveren: een swot en strategie voor Sunplugged op basis van het brancherapport 2025. We hadden hier dan wel een week voorbereidingstijd voor, maar doordat je elkaar nog niet kent en ik daarnaast ook druk bezig was met afstuderen, besteed je er uiteindelijk toch minder tijd aan dat je zou willen. Dat terwijl dit juist de basis is waarop je alle beslissingen gedurende de game op baseert.”

Team Sunplugged met Jaap
Het team van Sunplugged dat 2e werd, v.l.n.r. coach Lars Sang Mo Boom, Renate Nathalie Richters, Ellen Vorsselman, Jaap Hoogesteger, Petra Horsch en Christel te Velthuis, in de haven van Antalya.

Wat hebben jouw coach en andere coaches je kunnen bijbrengen?

“Het leuke aan dit congres is dat de verschillende coaches allen hun eigen expertise hebben. Zo heb ik met iedere coach weer ergens anders over kunnen praten en daar weer learnings uit gehaald. Wat misschien nog wel het meeste is blijven hangen is de liefde die alle coaches voor het toeristische vak hebben.”

Het tempo lag hoog en jullie moesten onder flinke tijdsdruk werken. Hoe hield jouw groep zich in deze omstandigheden?

“Verrassend goed! We waren vrij eensgezind en hebben slechts één keer een discussie gehad omdat de meningen verschilden. Doordat we zo eensgezind waren konden we de taken iedere keer verdelen en slagvaardig te werk gaan.”

College Tour met Steven van der Heijden, CEO van TUI Nederland
Een van de hoogtepunten van het congres was de College Tour met Steven van der Heijden, CEO van TUI Nederland

Dit congres was een groot succes dus we gaan er van uit dat er ook een 2014 editie komt. Wat kan je de studenten die daarvoor in aanmerking komen adviseren?

“Ga mee! Ga absoluut mee, twijfel niet. Dit congres is een kans om op zowel formele als informele manier in contact te komen met de toonaangevende gezichten in de reisbranche op dit moment én de toonaangevende gezichten in de reisbranche van de toekomst: de excellente studenten. Als je jezelf bent en blijft tijdens die contactmomenten en je interesse en motivatie zijn oprecht, dan ben ik er van overtuigd dat je tijdens #RSC14 heel veel leert én plezier hebt.”

Jaap, ik ben er trots op dat ik jouw coach heb mogen zijn en heel veel succes met je carrière in de reisbranche!

Foto’s: Lars Sang Mo Boom / TravMagazine