Meer tools op komst in Airbnb business: zelf prijzen berekenen en service uit handen geven

Een inkomen vanuit de sharing economy om de losse eindjes aan elkaar te knopen. Dat is waar het de meeste verhuurders van huizen en appartementen in grote steden om te doen is. Door de sharing economy, is er een hele markt ontstaan van bedrijven die huisverhuurders wereldwijd tools en services bieden op het maximale aan omzet en voordelen te halen. De markt voor deze bedrijven is de gewone burger, wonend in de grote stad of net daar buiten.

We hebben een aantal interessante bedrijven in deze business voor je op een rij gezet. 

Airsorted

Airsorted neemt het Airbnb management volledig uit handen in de steden Londen, Edinburgh, Dublin en Sydney. Enerzijds wordt er voor verhuurders berekend hoe het maximale voordeel uit de prijsstelling gehaald kan worden, anderzijds neemt Airsorted alle hassle op zich van de schoonmaak en communicatie met de gasten maar ook accountmanagement en performance op Airbnb en andere platforms, 24/7 support en zelfs onderhoud.

Service als een service

Airsorted belooft huiseigenaren een omzetstijging van 60 – 100% en verder een hassle-free proces van huizen verhuren op Airbnb. Het platform richt zich vooral op nieuwe verhuurders die nog niet eerder hun huis op een website zoals Airbnb hebben gezet. Bij ervaren huisverhuurders wordt juist gezocht naar manieren om de verhuur te optimaliseren, zoals focus op de performance.

Op de blog van Airsorted wordt daarnaast kennis gedeeld over de strategie van Airbnb en hoe verhuurders hier optimaal gebruik van kunnen maken. Hierop staat bijvoorbeeld uitgelegd waarom business travel zo belangrijk is voor Airbnb, maar ook hoe Airbnb de steden heeft veranderd waar Airsorted actief is.

Wat kost het?

Op dit moment is de service nog niet voor Nederlandse verhuurders beschikbaar, maar expansie in Europa staat wel hoog op de prioriteitenlijst van Airsorted. Het spel van vraag en aanbod bepaalt wat je als host kunt verdienen aan verhuur. Er zijn twee opties: een commissie van 12% met daarbij toegang tot alle management services van Airsorted of een overeenkomst waarbij Airsorted een inkomen garandeert, een vast bedrag per maand.

Beyond pricing

Beyond Pricing is een software as a service oplossing om de inkomsten voor verhuurders uit homeshares te maximaliseren door data-gedreven dynamische prijsstellingen. Het team heeft sinds 2014 gewerkt aan soortgelijke software dat wordt gebruikt voor luchtvaartmaatschappijen en last-minute boekingen voor hotels, deze info is nu dus ook beschikbaar gemaakt voor ‘de consument’, nu homesharing via Airbnb een nieuwe grote markt is. Ook voor Nederlandse verhuurders is het te gebruiken wanneer het gelinkt wordt aan een eigen Airbnb account.

Omzetstijging voor homesharing

De eigenaren van de tool hebben hun bedrijf opgericht omdat ze zelf zo’n 50 huizen via Airbnb verhuurden voor klanten. Ze beloofden huiseigenaren dat ze hun fee (15%) zouden kunnen coveren met hogere omzet. In sommige gevallen bleek die omzet met 40% te stijgen. Daarom besloten ze een tool te bouwen waardoor alle huiseigenaren mee zouden kunnen profiteren bij de verhuur van hun huis via Airbnb.

Welke data wordt gebruikt?

Een van de meest belangrijke en unieke features waarvan Beyond Pricing gebruik maakt is het hefboomeffect; veel gegevens over lokale evenementen, hotel prijzen, ‘Airbnb vraag’ en daarnaast nog enkele andere factoren. Elke stad wordt uitgebreid getest voor de lancering. De tool vertelt dus niet alleen wanneer je de prijs moet verlagen of wanneer je deze moet verhogen in het hoogseizoen, maar de prijzen worden meegenomen naar het niveau van prijsstellingen voor hotels en airlines.

Beyond-Pricing-Calendar-Detail

Wat kost het?

Beyond Pricing heeft gekozen voor een percentage van de omzet in plaats van een vaste vergoeding, zodat huiseigenaren met lagere omzetten ook minder hoeven af te dragen.

Beyond Pricing is momenteel gratis voor de eerste maand, daarna vraagt het 1% van de boeking inkomsten. Beyond Pricing ziet minimaal 10% stijging van de omzet en dat neemt toe naar 25 tot 40%.

Inmiddels beschikt Beyond Pricing over data van de meeste grote en toeristische steden verspreid over de hele wereld.

Eliot & Me

Eliot & Me estimator is een nieuwe software tool om de inkomsten uit homeshares te maximaliseren door data-gedreven dynamische prijsstellingen. Het team werkt aan een web based oplossing gericht op artificial intelligence en algoritmes. Deze complexe markt info wordt hiermee dus ook beschikbaar gemaakt voor ‘de consument’, nu homesharing via Airbnb een nieuwe grote markt is. Ook voor Nederland is het te gebruiken.

Inschatting van het huis/appartement

De tool (nu nog in beta) maakt na het invoeren van het adres, gebruik van beschikbare gegevens hierover. Automatisch verschijnt het aantal (slaap)kamers, of er een of meerde badkamers aanwezig zijn en er wordt een inschatting gemaakt van de oppervlakte. Dit is ook aan te passen, mocht het toch niet overeenkomen.

Deze prijs indicatie is gebaseerd op een appartement in Amsterdam Slotermeer Noord-Oost (wegens privacy is het adres weg gelaten).

Op basis van belangrijke events in de buurt worden prijsstijgingen tevens aangegeven.

Wat kost het?

Eliot & Me is als estimator momenteel gratis te gebruiken. Hoewel de tool zich in communicatie richt op verhuurders op Airbnb, is de tool voor prijsstellingen natuurlijk ook voor andere websites te gebruiken waar aanbieders zichtbaar zijn of willen zijn.

Op dit moment kunnen verhuurders ter indicatie tevens kijken wat zij met hun omzet zouden kunnen huren elders en hoe lang. De map geeft weer hoeveel tijd verhuurders zouden kunnen spenderen met het geld dat zij verdienen door 1 week hun huis te verhuren.

Binnenkort wordt de gehele service en tool gelanceerd. We houden dit in de gaten, voor nu is Beyond Pricing nog steeds het meest geavanceerde systeem en belooft Airsorted daar nog een schepje bovenop te doen, zodra het actief wordt in de rest van Europa.