“We willen bezoekers van Nature Travel Lab inspireren om tijdens hun reis of vakantie de natuur op te zoeken en minder bekende bestemmingen aan te doen”, met die woorden kondigt Madelon Seignette het nieuwe reisplatform Nature Travel Lab aan.

Naturetravellab.com is sinds 8 januari 2024 live. Het platform is ontworpen om natuurliefhebbers en avontuurzoekers te voorzien van ongeëvenaarde reisinspiratie, persoonlijke blogs en praktische tips voor het verkennen van de mooiste natuurgebieden wereldwijd. TRAVELNEXT is benieuwd naar de plannen en spreekt met Madelon, die zelf al meer dan 30 jaar ervaring heeft in de reisbranche.

Hoe ben je op het idee gekomen om Nature Travel Lab op te richten?

“Ik heb veel met kleinschalige bestemmingen en accommodaties gewerkt. Ik merkte dat als de belangen van een organisatie groter worden, het lastig is om het kleinschalige echt intact te houden. Ik wil dit nu doen door de directe consument kennis te laten maken met duurzame accommodaties die ze zelf kunnen boeken. Het geeft het kleinere duurzame hotel of accommodatie een podium in de Nederlandse (en Belgische) markt. Ik merk dat daar behoefte aan is bij de consument. Daarnaast wil ik graag mensen op weg helpen om meer in de natuur te reizen en zowel actief als voor ‘slow travel’ mooie routes te tonen. Uiteraard ook omdat ik er zelf enorm van hou.”

Hoe selecteer je de verhalen op Naturetravellab.com en wat maakt ze uniek?

“De verhalen worden geselecteerd gebaseerd op eigen ervaring en expertise en uiteraard op het thema natuur. De gebieden moeten geschikt zijn voor een wandel- of fietsvakantie, maar ook nieuwe ontwikkelingen zoals het reizen met de trein vinden we interessant. Uniek eraan is dat het de bezoeker moet inspireren tot het ontdekken van nieuwe reisvormen en -gebieden.”

Bezoekers kunnen hun reis laten organiseren door lokale reisaanbieders of kleinschalige reisorganisaties. Hoe werkt dat precies?

“We sturen bezoekers door naar lokale reisaanbieders waar wij persoonlijk mee gewerkt hebben of die we goed kennen. We willen zelf geen reizen gaan aanbieden, maar de bezoeker wel de mogelijkheid bieden om – als ze georganiseerd op reis willen – dit te kunnen regelen. Dus gebaseerd op onze expertise. Daarnaast gaan we met kleinschalige en specialistische touroperators samenwerkingen aan.”

Duurzaamheid lijkt een belangrijk aspect te zijn op het platform, welke bewustwording wil je onder reizigers creëren?

“Naast de optie om meer met de trein te reizen, willen we vooral dat mensen bewuster de natuur opzoeken tijdens hun reis en willen we laten zien dat er veel accommodaties bewust met duurzaamheid bezig zijn. Zowel door buiten de hoogseizoenen om te reizen, maar ook door de mooiste wandel- en fietsroutes te tonen. We willen geen duurzaamheid claimen, maar reizigers inspireren tot bewuster reizen en vooral te genieten van kleinschalige bestemmingen.”

Kan je ons een kijkje geven in de toekomstplannen van Nature Travel Lab?

“We zijn nu vooral bezig met uitbreiding van bestemmingen en reisvoorbeelden. We breiden het redactieteam uit en willen waardevolle inspiratie blijven bieden aan reizigers. Daarna kijken we mogelijk over de grens om de site in andere landen te gaan lanceren. Maar voorlopig hebben we nog heel veel werk te doen.”

Praktische reistips

Naturetravellab.com bevat een breed scala aan inhoud, variërend van inspirerende reisverslagen tot praktische reistips, en van fotografische hoogtepunten tot interviews met ervaren natuurreizigers. Het informatieve aanbod wordt continu aangevuld. Of je nu een doorgewinterde avonturier bent of gewoon op zoek bent naar nieuwe ideeën voor een weekendje weg, Naturetravellab.com heeft als doel om je op weg te helpen Op dit moment is het inspiratieaanbod nog binnen Europa, maar wordt continu uitgebreid.