Innovators, adopters, early majority, late majority, laggards. Het is een bekend rijtje en wordt in een onderzoek over online video op Marketingfacts aangehaald. Social Media is aanbeland in de fase van de late majority, daar waar online video zich nog een paar stappen terug bevind. Is online video ‘the next big thing for marketeers’ of is het gewoon weer een buzzterm die een storm in een glas water blijkt te zijn? En hoe zet je het in de reisbranche in?
Het onderzoek
Het doel van de Online Video Monitor was erachter komen hoe online video wordt ingezet door marketingprofessionals en waar zij in de dagelijkse praktijk tegenaan lopen. De resultaten zijn uiteraard in een video weergegeven.
Buzzterm of ’the next big thing’?
Volgens het onderzoek geeft 89% van de marketeers met ervaring met online video aan het komende jaar weer online video in te zetten. Daarnaast geeft maar liefst 90% van de marketeers die online video eerder ingezet hebben aan dat het een steeds belangrijker onderdeel wordt van de digitale strategie. De marketeers die eerder online video ingezet hebben zijn dus overtuigd van de kracht ervan. Het lijkt er dus op dat het geen buzzterm is, alhoewel hierbij wel de kanttekening geplaatst dient te worden. Slechts 32% van de marketeers die online video gebruiken stellen concrete doelstellingen op. Daarbij komt de conversieratio met 37% pas op plaats vier van de meest gebruikte parameters en over ROI lees ik helemaal niets. Aan de andere kant worstelen veel organisaties hier op het gebied van social media, dat inmiddels toch al bij de late majority is aanbeland, ook nog mee.
Hoe zet je online video in de reisbranche in?
Online video is niet nieuw in de reisbranche. “Storytelling is een ideale manier om je te onderscheiden van je concurrentie, loyaliteit te creëren en een relatie met je klant op te bouwen”, vertelde Thecla Tielemans, Creative Manager bij Branded Content bij LBi, al ruim een jaar geleden. Aan de hand van het verhaal van Thecla Tielemans liet ik al 5 voorbeelden van visual storytelling in de reisbranche zien. Online video is een uitermate geschikte manier voor visual storytelling, en de reisbranche is daar uitermate geschikt voor. Maar hoe zet je dit nu op de juiste manier in?
De (volgens het onderzoek) belangrijkste doelen die men wil bereiken door de inzet van online video zijn informeren, verhogen van de naamsbekendheid en branding.
Schoolvoorbeeld
Het Rijksmuseum is een schoolvoorbeeld van het combineren van de drie belangrijkste doelen in één video.
Het Rijksmuseum opende afgelopen zaterdag weer haar deuren na een verbouwing van bijna 10 jaar. Voorafgaand aan de heropening zette het Rijksmuseum (in samenwerking met ING) online video in om te informeren over het feit dat de opening aanstaande was. Met succes, want in twee weken tijd werd de video bijna een miljoen keer bekeken op YouTube. Door de video wordt niet alleen de naam van het het Rijksmuseum (weer) onder de aandacht gebracht, het wordt ook meteen duidelijk dat het museum weer open gaat (informeren). Daarnaast is het een stukje branding doordat de video het Rijksmuseum profileert als een levendig museum.
Match made in heaven?
Online video en de reisbranche zijn, als je het mij vraagt, een match made in heaven. Als je online video op de juiste manier in je contentstrategie inpast en een goede balans tussen visuele en niet-visuele content weet te vinden, ben ik er van overtuigd dat online video een cruciale rol kan spelen in alle vijf fasen van de reiziger.
Credits Afbeelding (cc): AndrewRennie
2 reacties