Online video lijkt op het eerste gezicht toch het perfecte medium om reizen en destinaties te promoten? Om de droomfase en de planningsfase van de consument op een prettige manier te beïnvloeden? Hoewel de laatste tijd vooral de focus ligt op blogcontent en fotomateriaal (bijvoorbeeld via Instagram) zien we in travel steeds meer aandacht voor de persoonlijke video’s, al dan niet gemaakt met eigen (GoPro) cams. Ook Griekenland.net is hiermee begonnen en lanceerde deze week Griekenland.tv. Een naam waarvan je nu al weet, hier kun je alles zien wat met Griekenland te maken heeft.

De website Griekenland.tv is compleet vernieuwd. Een selectie van de beste HD videos en vakantiefilms uit Griekenland verzameld van het web. Niet alleen van YouTube, maar ook kwaliteitsvideos van Vimeo en gerangschikt naar vakantiebestemming. We spraken onze eigen Bas Wanrooij over zijn nieuwe parel; een website waar hij online video’s van Griekse destinaties presenteert.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Bas Wanrooij.

Online Video Monitor

Met een nieuwe marketingtool moet je altijd eerst even spelen, om te weten wat je ermee kunt. Voor online video lijkt dat ook te gelden, zo blijkt uit onderzoek van Quadia (Online Video Monitor). Want, zegt het bedrijf, hoewel video an sich verre van nieuw is binnen de marketingmix, heeft de online-variant het afgelopen decennium een flinke boost gekregen, vooral dankzij de introductie van online video platforms en smartphones en tablets.

Online video fact 1

Uit onderzoek van marketresponse blijkt dat de twee voornaamste redenen voor de inzet van online video gericht zijn op het informeren van de doelgroep en het verhogen van naamsbekendheid. Is dat bij jou ook het geval?

Ja of Nee?

Ja, maar het zijn (nog) niet onze eigen video’s. Op sites als YouTube vonden we weinig hoge kwaliteitsvideo’s van Griekenland en juist voor “travel” is dit zo belangrijk. Vaak moet je tientallen filmpjes kort bekijken en weer direct op zoek naar een volgende video. De kwaliteit is niet in HD, alles beweegt wat er niet bewegen moet en het geluid is eerder storend dan motiverend. Niet alleen is het soms frustrerend, maar daarbij ook niet goed voor de bestemming zelf. Je moet toch een vakantiegevoel krijgen bij het zien van een video van Zakynthos? Zoiets van daar moet ik echt heen. We hebben heel wat dagen en uren het web afgezocht naar de mooiste video’s gemaakt in Griekenland. Deze kun je op Griekenland.tv per bestemming bekijken. We hebben een uitzondering gemaakt voor het filmpje van de vliegtuigen op Skiathos. Dit moet je toch echt gezien hebben. Uiteraard zullen we ook onze eigen opnames gaan toevoegen.

Online video fact 2

55 procent van de ondervraagde marketeers uit ditzelfde onderzoek stelt geen concrete doelstellingen als zij online video inzetten. Vorig jaar bedroeg dit percentage nog 60 procent. Van de beperkte groep (37%) die wel doelstellingen formuleert, meet iets meer dan de helft (54%) ook daadwerkelijk de resultaten. Behoor jij tot die 55%?

Ja of Nee

Ja, wij doen alles uiteraard wel bewust maar hebben geen concrete KPI’s voor de content op Griekenland.tv. Goede video’s zijn voor ons een belangrijk aandeel in het totaalconcept voor Griekenland. Beelden en bewegende beelden zijn nu al belangrijk, maar worden alleen maar belangrijker bij de keuze voor een vakantiebestemming. Bijvoorbeeld: naar welk Grieks eiland wil je graag op vakantie? Soms een lastige keuze, maar met een goede video krijg je een perfect beeld van wat deze vakantiestemming jou te bieden heeft.

Online video fact 3

De effectiviteit van online video wordt vooral afgelezen aan het aantal views (69%), het aantal unieke kijkers (55%) en de gemiddelde kijkduur (40%), blijkt uit de online video monitor. Gebruik jij dezelfde indicatoren?

Ja of Nee

Ja, deze gebruiken we zelf ook en daarbij kijken we ook naar welke video’s een bezoeker heeft bekeken. Specifiek voor één bestemming of meerdere Griekse eilanden per bezoek. Daarbij is ook de soort video interessant. Bijvoorbeeld adventure als een video met base jump, video’s gemaakt met een drone, of een gezellige vakantievideo als die op Corfu.

Online video fact 4

Er wordt verwacht dat online video de komende jaren goedkoper wordt, nog mobieler, location based en dat er snellere conversie komt vanuit video naar de aanschaf van een product? Marketeers zien daarnaast graag een grotere rol voor gepersonaliseerde video, interactiviteit en video in combinatie met augmented reality. Jij ook?

Ja of Nee

Volmondig ja. Video is nog volop in ontwikkeling en hier worden interessante technologische ontwikkelingen gemaakt. Zelfs videos opgenomen met een drone in Griekenland vind je op Griekenland.tv. Bovendien veel filmpjes met “time lapse” voor een stabiele opname van bijvoorbeeld een zonsopkomst of zonsondergang in Griekenland. Niet alleen de mooiste, maar ook opvallende videos opgenomen in Griekenland vind je op de site terug. Wat dacht je van een filmpje van de eerste piloot die door het Kanaal van Korinthe vliegt? De meeste video’s zijn twee a drie minuten en met de HD kwaliteit kun je ze bekijken op elk formaat scherm. Dus niet alleen goed te zien op je smartphone en tablet, maar ook op je televisie.

Video opgenomen met een drone

Online video fact 5

Er blijken drie factoren te zijn die de kans beïnvloeden dat iemand een video deelt via social media. “De eerste is de intensiteit van de emotie in een video: hoe meer emotie een video oproept, des te eerder deze wordt gedeeld. Daarnaast is sociale motivatie belangrijk: if it makes you look good, you will be more inclined to share it. Tenslotte is gebleken dat video’s met een positieve emotie eerder worden gedeeld.” Selecteer jij op diezelfde factoren? 

Ja of Nee

Nee, niet direct, maar grotendeels komt het wel overeen met de keuzes die we maken. De video’s moeten van hoge kwaliteit zijn, uniek of indrukwekkend, het vakantiegevoel opwekken of het wow effect en natuurlijk een vakantiebestemming heel mooi in beeld brengen. Emotie is heel belangrijk, de video moet je op één of andere manier weten te raken. Hoe vaak heb je al niet heel lang moeten zoeken naar een filmpje van goede kwaliteit en dan ook nog met de juiste beelden die je zoekt via Google, YouTube of zelfs Vimeo? Echte mooie videos zijn schaars en online moeilijk te vinden. Ik denk dat een video je moet verrassen. Als je hem de eerste keer helemaal uitkijkt en vervolgens nog een keer kunt kijken is dat  voor mij één kernvoorwaarden.

Online video onderzoek Sanoma

Dan heeft Sanoma ook nog onderzoek verricht en zijn er allerlei ontwikkelingen binnen Vimeo. We stellen je graag nog een aantal cases voor.

Online video fact  6

Uit onderzoek van Sanoma blijkt dat video’s over reizen, evenementen en eten & drinken worden graag gedeeld met anderen. Men kijkt deze video’s regelmatig omdat men deze doorgestuurd krijgt of tegenkomt op social media. Wel staat het op nummer 10 van meest bekeken video’s (met 11%). Is dat erg?

Ja of Nee

Misschien wordt het nog wel veel te weinig ingezet en gebruikt bij reizen. Tijd om dat percentage te verhogen! De tips en informatie staan op Griekenland.net met fantastische foto’s en de selectie mooiste video’s van Griekenland op Griekenland.tv is een prachtige aanvulling. Met deze elementen kun je je een goed beeld vormen hoe een vakantie op een bepaalde bestemming in Griekenland kan zijn.

Online video fact 7

Na het zien van video gaat men vaak op zoek naar aanvullende informatie. Jongeren tot 34 jaar doen dit meer dan gemiddeld. Ook gaat men relatief vaak op zoek naar de prijs van een product. Voor mensen die productvideo´s kijken, zijn deze video’s een belangrijke factor bij het aanschaffen van een betreffend product. Mannen hebben vaker iets gekocht na het zien van een online video dan vrouwen (44% om 34%). Vind je dat positief?

online video 2

Ja of Nee

Ja, maar het kan nog veel beter. In de reiswereld kiest de vrouw traditioneel nog steeds vaak de bestemming en de accommodatie. Het is cliché en ben ook benieuwd of dit niet aan het veranderen is online. Een goede video geeft een kijker inspiratie en dat kan een impuls opwekken. Bij vakanties zal het (nog) niet direct resulteren in conversie, maar wel in traffic en loyaliteit. Conversie kan wel, maar dan moet je ook meer inspelen op de impuls en een specifiek product of aanbieding. Of je na het zien van de filmpjes op vakantie wilt naar Griekenland? Dat geloof ik zeker en je keuze voor een Griekse bestemming wordt ook gemakkelijker. Maar op de vraag of ze direct hun vakantie gaan boeken na het zien van een video ben ik wat terughoudender. Uiteraard hoop je dat uiteindelijk wel.

Online video fact 8

Vimeo is standaard aanwezig in iOS 7, zodat je snel een video vanuit andere apps op Vimeo kunt publiceren zonder steeds opnieuw je wachtwoord in te voeren. De Vimeo-app is dus eigenlijk niet nodig om te publiceren, maar alleen om alle andere dingen te doen: video’s kijken, reacties geven en contact onderhouden met vrienden. Vimeo is minder bekend dan YouTube en wordt ook aanzienlijk minder gebruikt. Toch zijn er meer Vimeo’s op je site vinden. Spijt?

online video 1

Ja of Nee

Nee, we gebruiken beide kanalen. Het is wel zo dat de mooiste videos van Vimeo komen. De kwaliteit is daar gewoon beter en het aanbod is niet zo absurd groot en onoverzichtelijk als in YouTube. Het gaat om de kwaliteit van de video en als die van Vimeo beter zijn dan gebruiken we die films. Vimeo is een professioneler medium dan YouTube. De makers van de videos hier hebben duidelijk veel meer tijd en moeite genomen om iets te maken. Daarbij gebruiken de meeste filmmakers ook professionelere appartuur en software of de video te maken. Hier zet je niet even snel een filmpje die je hebt gemaakt met je iPhone neer en kom je niet honderden commercieel getinte video’s tegen.

Online video fact 9

Het kijken naar online video’s is iets wat de meeste mensen alleen doen. Een kwart kijkt online video’s met hun partner en ongeveer 1 op de 7 met de kinderen. Is dat erg?

Ja of Nee

Nee , dat vind ik niet. Er zijn zoveel mogelijkheden om een video te delen met je kennissen, vrienden of familie. Daarvoor is sociale media juist zo’n mooie aanvulling. Als je iets echt mooi vindt dan is het zo gedeeld. Uitgaande van het cliché is het belangrijker dat de  vrouw kijkt naar de video voor een vakantie naar Griekenland. Uiteindelijk denk ik dat het niet zoveel uitmaakt. Een goede video wil je toch met elkaar delen.

Online video fact 10

Na het zien van online video gaat men vaak op zoek naar de prijs van een product of meer informatievideo’s van het product. Betekent dit dat je video content dus onderin de salesfunnel gaat plaatsen?

Ja of Nee

Nee, wij zijn niet gericht op conversie. Inspireren vinden we veel belangrijker. We zitten meer aan het begin van de salesfunnel en brengen mensen op ideeën. Heerlijk! Na het zien van een mooie video snak je naar meer informatie over die bestemming. Waar ligt het, welke gezellige badplaatsen zijn er, wat kun je hier allemaal doen tijdens je vakantie en natuurlijk wat wordt er aangeboden aan reizen en past dit binnen het budget. Op Griekenland.net vind je deze aanvullende informatie, tips, last minutes en aanbiedingen, reisorganisaties die deze bestemming aanbieden en bovendien hele mooie foto’s. Maar ook op Griekenland.tv worden dagelijks de beste vakantie aanbiedingen getoond.