Een World Citizen Paspoort met uniek bewijsmateriaal van jouw bestaan. Een modern ID systeem dat zijn bestaansrecht ontleent aan sociale netwerken en waar je als gebruiker een authentiek, gratis en veilig reisdocument kunt maken. De technologie is open source, zodat alle overheden en andere instituten er ook gratis toegang tot hebben. Het is nog maar een idee..

Waar bitcoins oorspronkelijk werden ontwikkeld als vorm van elektronisch geld dat enkel via internet gekocht en uitgegeven kan worden, kan de technologie ook naar een hoger level getild worden. Dat heeft invloed op de manier waarop wij in de toekomst (zeer gemakkelijk) zouden kunnen reizen.

Global Network

Een global network, dat is het idee. De bedenker Christopher Ellis heeft software gebouwd waarmee ieder individu een eigen paspoort kan maken, waarbij gebruik gemaakt wordt van de Bitcoin technologie. Op dit moment kun je met Bitcoins je hotel boeken bij Expedia, maar met deze nieuwe ontwikkeling zou je er dus ook mee kunnen reizen. Het wordt door Wired de nieuwe generatie Bitcoin genoemd. De verwachting is dat implementatie ervan nog wel even zou duren. Een global network vraagt om een totaal nieuwe structuur, van 180 graden verschil met hoe het nu is.

De kracht van de technologie voor het global network ligt vooral bij het individu, die in staat is het ID zelf te kunnen customizen, voor bijna gratis of gratis. Een persoon kan een ander  virtueel ‘World Citizenship‘ verstrekken middels foto, video content, tijds- en plaats gebonden. Het valideren van personen komt daarmee dus in handen te liggen van de sociale netwerken rondom die persoon. Oftewel, jouw identificatie om te kunnen reizen wordt ontleend door je vrienden, familie en kennissen, de zogenaamd derde partij, de groep mensen (jouw referenties), in plaats van de overheid. Het paspoort wordt ondertekend met de zogenaamde PGP(pretty good privacy)-signatures, waardoor al je gegevens worden afgeschermd (versleuteld), maar alleen toegankelijk zijn voor degene met wie jij dit deelt en ook in bezit is van deze software.

Paspoort looks

Het paspoort zal er dan ook anders uit komen te zien, met enkel een naam en een foto. Bekijk hier hoe dat paspoort eruit zou komen te zien.

Wat denk jij van dit idee?

Credits header afbeelding: Zach Copley (CC)