Traditiegetrouw is januari de maand van de trendvoorspellingen, ook in de reisbranche. TripAdvisor deed uitgebreid onderzoek, Travelmedia uit België presenteerde vijf trends voor 2016 en op de Vakantiebeurs vertelde Tessa aan de Stegge van CherryPicker welke tien trends bepalend zijn in 2016. 
Er zijn veel overeenkomsten, weinig verschillen maar wat betekenen deze gesignaleerde reistrends nu voor de reisprofessional? De gepresenteerde trends samengevat in vier thema’s.

1. Optimisme

We beginnen met het goede nieuws, ”the future is bright” is een van de eerste slides van CherryPicker. Tessa verwijst daarbij naar de positieve woorden waarmee de Vakantiebeurs 2016 startte. De aantrekkende economie maakt dat consumenten zeggen meer op vakantie te willen gaan.

TripAdvisor ondervroeg 44.000 reizigers en hoteliers over hun plannen en concludeert dat drie van de vier accommodatie-eigenaren positief zijn over hun winstverwachting voor 2016. Ze willen zelfs de prijzen omhoog gooien vanwege de toenemende vraag (35%) of gedane renovaties (36%). Bij de meerderheid van deze groep komt het optimisme voort uit geplande evenementen en conferenties in hun omgeving.

Van de hoteliers ziet 91% een toenemend aantal directe boekingen als belangrijke succesfactor voor de toekomst. Reizigers geven in het TripAdvisor onderzoek aan meer te willen besteden aan reizen omdat zij het ”worth it” vinden. Reizen vinden ze belangrijk voor hun gezondheid en welzijn.

Travelmedia blijft vooral, optimistisch over het kansrijke segment van de Boomers, de 50- en 60 jarigen. Weliswaar zijn ze eigenlijk geen trend meer, maar ze zijn wel van blijvende invloed volgens Travelmedia, omdat deze generatie veel reist en een gemiddeld hoog bestedingspatroon heeft.

Reisprofessionals mogen weer in de toekomst geloven. Bijkomend voordeel: Het optimisme biedt ruimte voor innovatie en nieuwe uitdagingen. Voor wie het nog niet gezien heeft, het Travel Tomorrow rapport van ANVR en Cap Gemini gaat over die broodnodige innovatie. Het rapport beschrijft hoe de toekomstige reiziger wil reizen en biedt suggesties hoe als bedrijf hiermee om te gaan.

2. ‘Connected’ zijn

Geen verrassing dit thema, maar onontkoombaar. Reizigers willen ‘connected’ zijn, willen overal goede Wifi. Om ervaringen te delen en ontmoetingen (ook met ‘locals’) te regelen, om informatie te verzamelen, snel te beslissen en intuïtief te reizen.
‘Digital Nomads’ noemt Tessa aan de Stegge de reizigers die 24/7 selfie’s en braggie’s makend zich verplaatsen en ondertussen aan ‘life logging’ doen: je eigen leven continu vastleggen met je smartphone. Tessa signaleert ook de trend: ‘Collect memories’, waarbij de reiziger om steeds nieuwe verhalen te maken, vaker korter op reis gaat, zich uitleeft op festivals en er ‘connected’ en al, ook vaker ‘solo’ op uittrekt.

Technologie


Travelmedia ziet vooral technologische toepassingen als het om ‘connected’ gaat. Ze signaleren dat we toe zijn aan draadloos identificeren: een toepassing van het draadloos internet, gecombineerd met je persoonlijke gegevens. Het biedt kansen voor optimale personalisatie (zie thema 4). Voorbeelden zijn het magische polsbandje dat toegang verleent in Disney Parken en het ontgrendelen van de hotelkamerdeur met je smartphone. 
Denk je aan service, dan liggen hier veel kansen. Hoe fijn is het als je een parkeergarage uitrijdt en de slagboom of garagedeur gaat vanzelf open.

In lijn met ‘connected’ attendeert Travelmedia op micro moments. Een begrip dat een jaar geleden door Google is geïntroduceerd: Zoekopdrachten vinden overal en op elk moment á la minute plaats, ook apps sturen om de haverklap notificaties. Voor reizigers geldt dat ze continu geïnformeerd willen zijn en snel en direct informatie willen vinden. Als reisprofessional is het de uitdaging om de reiziger die service te bieden met informatie die snel, overzichtelijk en aangepast is aan de context.

Travelmedia noemt ook de ontwikkeling van een persoonlijke conciërge: apps op je mobiele telefoon die steeds beter de rol vervullen van een ‘Personal Assistant’. Een proef in San Francisco om een reis te boeken met als enige hulpmiddel Messenger (Facebook) toonde verrassend goede resultaten.

please sign in below - TravelNext

Voor hoteliers is volgens TripAdvisor het gevolg van ‘connected’ zijn, dat ze continu hun reputatie online moeten volgen en beheren.

  • 93% van de hoteliers erkent dat de reviews van reizigers echt belangrijk zijn voor de toekomst van hun business.
  • Online reputatie management vormt nog steeds een grote investering voor accommodatie eigenaren in 2016, 59% geeft aan er in 2016 meer in te investeren.

Het thema ‘connected’ is allesomvattend voor de reisprofessional. Het begint met snel Wifi. Vraagt om persoonlijke service en relevante informatie, en waar het eindigt? De digitale mogelijkheden om het contact met de reiziger te optimaliseren zijn nog volop in ontwikkeling. De technologie (lees de ontwikkeling van algoritmes) is pas net begonnen.

3. Nieuwe ervaringen

Voor TripAdvisor is het trend nummer 1: ‘Seeking new experiences’. Van de ondervraagde reizigers geeft 69% aan in 2016 een nieuwe bestemming te willen proberen. 
Het sluit aan bij de ‘under the radar’ trend van Cherry Picker: naar coole en unieke plekken gaan om de massa te ontlopen. En bij de trend ‘Mystery me’: je laten verrassen, verbazen en buiten je comfortzone gaan. De aanbieder Srprs.me speelt hier op in, ook Skyscanner biedt de optie van ‘anywhere to everywhere’.

Ontmoeten

De drang naar nieuwe ervaringen geldt ook voor nieuwe ontmoetingen; ‘Do it Peer’, genoemd door Cherry Picker: Contact maken met lokale mensen, voor tips of voor het lenen van hun surfboard. Of door lokaal behulpzaam te zijn en een gratis kamer te verdienen.

  • Ook TripAdvisor ziet in haar resultaten dat de bewoners van een land een bepalende rol spelen bij de bestemmingskeuze. 47% van de reizigers geeft aan dat de bevolking en de cultuur redenen voor de reis zijn.
  • Tripadvisor ontdekte daarbij dat “TV tourism” stijgende is: een op de vijf wereldreizigers koos de bestemming na het bekijken van een tv-programma met beeld, verhalen en ervaringen ter plekke.

Voor de reisprofessional betekent de drang naar nieuwe ervaringen en nieuwe ontmoetingen dat aanbod en communicatie (misschien wel op tv zoals TripAdvisor ontdekte) over bestemmingen, locaties en accommodaties gevarieerd moet blijven. Contentmarketing, bloggen en storytelling sluiten heel goed aan op dit thema.

4. Personalisatie

Voor een op de vijf reizigers in het TripAdvisor onderzoek is een speciale aanbieding van een hotel of pakketreis een reden om te boeken. Juist persoonlijke aanbiedingen gaan de reisbestemming bepalen. Voor hoteliers een kans om die gewenste directe boekingen van klanten binnen te halen (zie thema 1) door de reiziger (digitaal) persoonlijk te benaderen.

Cherry Picker noemt het ‘no size fits all’: hoe specialer, unieker en precies op het lijf geschreven, hoe verleidelijker het aanbod voor de reiziger. Die reiziger ontwikkelt zich volgens haar van ‘all inclusive’ naar ‘all exclusive’, vanuit een drang naar vrijheid en flexibiliteit. Tessa noemt als voorbeelden een ‘poshtel’, een hostel met chique kamers en fietsvakanties met luxe tenten.

Voor ieder wat wils, lijkt het credo te zijn voor reisprofessionals. En zoals hierboven bij ‘connected’ is benoemd, zal het ook gaan om de juiste content, op het juiste moment. Succesvol personaliseren vraagt om steeds meer kennis van de klant en zijn gedrag, vraagt om empathie, creativiteit en analyse van de gegenereerde data zoals is beschreven in het duidelijke artikel van Lobke Elbers.

Drijfveren als uitgangspunt voor een businessmodel

Om die reiziger, die klant zo goed mogelijk te begrijpen, zijn de vier door CherryPicker gesignaleerde drijfveren die ten grondslag liggen aan de trends van CherryPicker interessant:

  1. Ervaringen zijn belangrijker dan bezittingen. De #yolo gedachte blijft actueel. Het leven zien als een poëziealbum waar je de plaatjes van je nieuwe ervaringen inplakt.
  2. Spontaniteit; weinig behoefte aan controle wel aan spontane ontmoetingen.
  3. Instant travel; elk moment een reis kunnen boeken, hoe, waar en wanneer ik dat wil.
  4. Sociale status; reizen als metafoor van wie je bent.

Het zijn menselijke drijfveren om te reizen. Daarnaast kan elke drijfveer een uitgangspunt zijn voor een (nieuw) businessmodel, zoals Airbnb heeft laten zien en startups als eerdergenoemde srprs.me en gigrove.com.

Last but not least; het papier

Travelmedia geeft een zesde trend als bonus: Het succes van een door hun gelanceerd tijdschrift over travel. Zoals ze zelf schrijven: ”De vraag naar boeken stijgt, de verkoop van e-readers daalt. Amazon opende een boekwinkel. En nichemagazines schieten de grond uit. Gewoon op papier, ruikend naar lijm en inkt. Met sterke verhalen en knappe foto’s.”
Ik ben zelf sinds twee jaar betrokken bij zo’n niche tijdschrift, ook professioneel gemaakt, ook digitaal te vinden. Het is mooi, het verbindt, levert echte reacties op en adverteerders betalen, ze staan zelfs in de rij.
Waarmee ik maar wil zeggen, zet jezelf als reisprofessional niet vast. Blijf proberen, blijf ontdekken. Zeker nu we de toekomst optimistischer zien. Kijk heel goed om je heen, blijf je als een vakantieganger gedragen. Ook in 2016.

Credits headerafbeelding: Frederik Ranninger (CC)