Kiezen voor een reisorganisatie: voor sommige reizigers is het een ding. Juist het op de bonnefooi reizen en zien hoe de wind waait, is ‘onderdeel van het avontuur’. Bepaalde landen vormen echter een uitdaging, omdat het vervoer moeilijk zelf te regelen is of goede slaapplekken niet makkelijk te vinden zijn. In een relatief moeilijk zelf te bereizen land als Cuba, lanceert Riksja Travel een uniek concept. Met een speciale flexibele rondreis kan een reiziger ter plekke besluiten om ergens een dagje langer te blijven of juist sneller door te reizen. Daarnaast is het mogelijk om bepaalde activiteiten die vooraf niet geboekt zijn alsnog ter plekke bij te boeken. Hiermee komt het aan de wens van veel reizigers tegemoet om ook op reis een zekere vrijheid te behouden.

Vrijheid tijdens de reis
Riksja is de eerste reisorganisatie in Nederland die deze reisvorm aanbiedt. “We merken in de markt dat er bij reizigers een grote wens is om de vrijheid te behouden om ter plekke te kunnen bepalen om ergens te blijven of juist door te gaan”, vertelt Ineke Visser, bestemmingsexpert bij Riksja Cuba. “Een georganiseerde reis via een reisorganisatie staat soms deze vrijheid in de weg. Daarom hebben we op Cuba een geheel nieuwe methode ontwikkeld. Hiermee genieten onze reizigers wel van de vrijheid en spontaniteit tijdens hun Cuba-reis, maar behouden ze de zekerheid dat de fijne, knusse slaapplekken en gave activiteiten geregeld zijn. Zo reizen ze dus echt avontuurlijk met een ingebouwd vangnet.”

Om de reis ter plekke aan te kunnen passen, werkt Riksja Travel nauw samen met de lokale partner. Visser: “We zijn zelf als Cuba-experts meermalen in het land geweest en helpen de reiziger vooraf met het samenstellen van een logische route, zodat je ook de mooiste plekken te zien krijgt. Ter plaatse staan onze collega’s 24/7 voor je klaar, zodat je niets zelf hoeft te regelen. Samen fungeren we als je reisgids.”

Cuba lastig zelf te regelen
De reisorganisatie hoopt hiermee de reizigers die liever alles zelf regelen maar in Cuba toch tegen organisatorische problemen aanlopen, tegemoet te kunnen komen. Het land staat bekend als uitdagend om zelf te bereizen, omdat het aanbod van huurauto’s zeer beperkt is, de service en prijs-kwaliteitsverhouding van de overheidshotels niet altijd even optimaal is en er een wirwar is aan casas particulares (slaapplekken bij de Cubanen thuis). Met het schaarse internet is een goede slaapplek online uitzoeken vrijwel onmogelijk en ter plaatse eentje lukraak uitkiezen is als Russische roulette: je hebt geen idee waar je uitkomt. “Wij hebben de slaapplekken eigenhandig geselecteerd”, vertelt Visser. “Op die manier kunnen we onze reizigers altijd de beste kwaliteit garanderen en zorgen dat ze echt in de sfeer van het land overnachten.”

Het is niet nodig om de reis maanden van tevoren te plannen. De Cuba-experts kunnen reizigers kort voor vertrek nog bijstaan om het lastige regelwerk uit handen te nemen. Visser: “Zo haal je als reiziger altijd het optimale uit je reis.”