Snelst groeiende Nederlandse startup zit in travel: Tiqets over marketing en groei

Voor het tweede jaar op rij is Tiqets de snelst groeiende startup van Nederland. Ze zijn uitgeroepen door The Next Web en Adyen (een fintech-startup) die samen Tech 5 organiseren, een wedstrijd die moet uitwijzen welk jong bedrijf in de afgelopen jaren het hardste groeide. De omzet van het bedrijf is het snelste gestegen tussen 2014 en 2016 nadat zij vorig jaar 4 miljoen hebben binnengehaald.

Tiqets begon in 2013 met het aanbieden van tickets via de website/app voor entertainment, musea en landmarks wereldwijd, zodat reizigers niet meer in de rij hoeven te staan en direct met hun ticket op hun mobiel de rij kunnen skippen. Op dit moment heeft Tiqets ruim 70 mensen in dienst, met 6 kantoren verspreid in de wereld. In de grote steden waar Tiqets actief is werken accountmanagers die venues aansluiten. In de wat kleinere steden wordt gewerkt met regionale managers.

Tiqets CMO Bas Willemse werkt sinds februari bij het snelgroeiende bedrijf en heeft 15 mensen onder zijn hoede. Hij is in deze functie verantwoordelijk voor het aantrekken en behouden van klanten. Dat doet hij onder andere door zich bezig te houden met performance van de kanalen, de customer journey, distributie via affiliates en resellers, customer relationship management, partnerships en de app. Zijn achtergrond zit in programmatic marketing en hij begon bij Tiqets omdat hij het ondernemerschap miste.

‘JE HEBT MEER VRIJHEID BIJ EEN STARTUP, JE KUNT DE KOERS BEPALEN, HEBT MEER VERANTWOORDELIJKHEDEN EN HET IS GEEN GEOLIEDE MACHINE’.

Van transactioneel platform naar merk

Als transactioneel platform waar klanten een ticket zoeken en kopen, is het bouwen van een merk dat blijft hangen belangrijk, zegt Bas. ‘Juist in travel kun je met content inspireren, in de oriënterende fase de unieke experience opbouwen en die content verder uitrollen.’

Vorig jaar begon Tiqets met een blog, dit ligt in de lijn van de doelstelling om de customer journey volledig uit te werken en alle touchpoints te definiëren. ‘De set van kanalen in het merkverhaal is steeds belangrijker’, zo kun je vanaf het blog de content verder spreiden naar alle social kanalen. Maar ook video staat op de roadmap bij Tiqets.

Valideren van persona’s

Centraal staat op het juiste moment de juiste boodschap verspreiden. Daarvoor zijn persona’s in ontwikkeling. Een stel van 50 jaar dat naar Barcelona gaat zul je anders benaderen dan een vriendengroep in Amsterdam. Het vraagt om een andere aanpak van communicatie. ‘We gebruiken onze eigen data en daarna zullen de persona’s gevalideerd worden met diverse checks. We kunnen klantonderzoek doen op de locaties (steden) waar we actief zijn, maar ook onze eigen klanten mappen op basis van de door ons gedefinieerde persona’s. Daarnaast kunnen we onderzoeken welke communicatie bij de doelgroepen de meeste respons oplevert’. Door Bas zijn achtergrond in programmatic marketing binnen de reiswereld is data de basis van de beslissingen die genomen moeten worden.

(tekst gaat verder na deze afbeelding)

Verhoudingen B2B en B2C marketing

Tiqets richt zich op dit moment primair op de klant, maar begon in 2013 met het aanbieden van haar services richting de industrie. ‘Nu klanten aantallen groeien is dat weer een interessante markt om naar te kijken’.

‘B2B marketing is vaak een ondergeschoven kindje. Maar de learnings van B2C marketing kun je heel goed kopiëren en testen in B2B marketing. Vooral in B2B wordt er meer over internet gedaan en minder via de telefoon. Bedrijven als Uber maar ook Booking.com hebben bijvoorbeeld ook de optie om als business klant een boeking te doen. Vaak kun je op websites van aanbieders aangeven of je een persoonlijke of zakelijke boeking/aankoop doet’.

De learnings die Tiqets opdoet deelt het bedrijf met haar partners. Op die manier is B2B marketing gericht op het delen van ideeën en cases van andere succesvolle partners, die bedrijven kunnen implementeren om zelf ook beter te worden. Daarmee neemt Tiqets de rol van autoriteit aan. Niet alleen verkopen zij tickets, maar ook de kennis die zij daardoor bezitten wordt geëtaleerd als onderdeel van de B2B marketingstrategie.

Uitrol en groei

Waar Tiqets nu live is (US, Europa en Midden Oosten) hebben zij de ambitie om nog beter te worden in wat ze nu doen. Kansen liggen ook in bepaalde delen van de wereld waar mensen steeds mobieler worden en gaan reizen zoals Azië en Zuid-Amerika. Een van de ontwikkelingen die het meest relevant is voor Tiqets is het feit dat mensen steeds meer individueler reizen.

‘Onze propositie en kracht is dat we alles mobiel doen. Je kunt als klant een ticket kopen waarmee je direct met mobieltje naar binnen kunt. Het last minute gehalte speelt een grote rol; als mensen maar 4-5 dagen in een stad zijn, heeft het geen zin als je 48 uur op een papieren ticket moet wachten om iets leuks te gaan doen.’

In de uitingen wordt nu vooral ‘Skip de line’ als voordeel van Tiqets naar voren gebracht. Bij het verder ontwikkelen van de brand propositie staat een andere boodschap centraal. ‘Tiqets is niet een platform waar je een ticket kunt kopen, maar biedt je een unieke experience binnen handbereik of dit nu is in steden waar je vakantie viert of in de regio waar je woont. Je kunt overal met ons naartoe.’

Er wordt binnen het aanbod steeds meer gekeken naar leisure, zoals het ontsluiten van pretparken en dierentuinen, om ook mensen (inwoners) in de regio te kunnen bedienen. ‘Als mensen thuis zijn moeten ze ook aan ons denken om bijvoorbeeld een ticket voor een dierentuin te kopen of voor musea, landmarks en entertainment. Net zoals mensen nu bij Booking.com denken voor het boeken van een hotel in eigen land en buitenland.’

Samenwerking met travel & hospitality

Tiqets kent veelzijdige samenwerkingen met onder andere affiliates, meta’s en via resellers waarbij hotels hun gasten een extra service kunnen bieden. ‘We zoeken telkens naar haakjes om iets te kunnen toevoegen aan websites en partners. Je kunt hierbij denken aan internationale reisbedrijven die naast de verkoop van vliegtickets, hotelovernachtingen of autohuur ook tickets voor cultuur & entertainment willen aanbieden.

Gepubliceerd door

Lobke Elbers

Als industry expert in digital en innovatie binnen travel, toerisme en hospitality deelt Lobke haar kennis en inzichten met professionals en business gerelateerd aan de industrie. Als Executive Editor en Director of Community Relations van 2014 – september 2017 bij TravelNext, ontwikkelde zij een Nederlands netwerk van Travel Professionals. In enkele jaren groeide TravelNext van een Nederlandse travelmarketing community naar een gerenommeerd merk en industry platform in travel onder haar supervisie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *