Het gebruik van social media als promotiemiddel geeft mensen meer vertrouwen en het heeft als gevolg dat men zich meer aan een bepaald merk gaat binden. Na onderzoek op de website van Travelecademy is duidelijk geworden dat men binnen de reisbranche nauwelijks actief is op een social travel portal. Er wordt door sommige organisaties wel iets gedaan met de vele kanten van de sociale media zoals Hyves en Twitter, maar daarbuiten is er nog weinig ontwikkeling op het gebied van social media marketing.

Het is een echte kans voor touroperator en reisbureau om door sociale media een band met de klanten te creëren. Op deze netwerken kan de consument zijn of haar actieve betrokkenheid laten zien. Men durft sneller een mening te geven en zo wordt het voor de organisatie duidelijk waar men tevreden over is en wat men graag anders zou willen zien. Dit biedt marketeers op het gebied van productontwikkeling de kans om een nieuwe en verfrissende kijk op een product te krijgen. De beoordelingen en reviews kunnen er tot leiden dat het bedrijf opeens tot een nieuw inzicht komt en zo een andere koers gaat varen. Zo kunnen de bestaande producten nog verder ontwikkeld worden.

Internet is een medium dat vele mogelijkheden heeft. Tegenwoordig zijn veel mensen actief op internet. Zij steken de meeste tijd in het onderhouden van hun persoonlijke profiel en hun sociale contacten. Daarnaast wordt er in de reisbranche ook veel gebruik gemaakt van vergelijkingssites. Het gevolg hiervan is dat Web 2.0 wordt gebruikt voor het zoeken van informatie. Het is gebruikelijk om voor het uitzoeken van een vakantiebestemming eerst zelf op zoek te gaan naar reiservaringen en reviews over een bepaalde bestemming. Daar wordt dan een eigen conclusie aangebonden. Hetzelfde geldt voor het uitzoeken van een accommodatie. Er wordt eerst naar de beoordelingen en de commentaren gekeken. Op basis van deze uitkomsten wordt er vaak een beslissing voor een accommodatie gemaakt.

De social media hebben zeker invloed op het gedrag van de consument. Zij gaan tegenwoordig minder snel naar het reisbureau om informatie te vragen. Zij zoeken thuis via het internet zelf de antwoorden op eventuele vragen op. Het is echter van belang dat bedrijven in gaan spelen op deze verlangens van de consument. Dit is het tijdperk van gemak en iedereen wil zo veel mogelijk op internet kunnen vinden. Door aan sociale media marketing te doen kunnen bedrijven de consument echt aan hun merk binden. Door bijvoorbeeld een bepaalde actie aan te bieden aan de volgers van de Twitter-pagina is succes gegarandeerd. Als een bedrijf het zich kan veroorloven is het zeker aan te raden! Het zorgt voor publiciteit en dat levert naar loop van tijd meer boekingen en klanten op! Natuurlijk heeft deze vorm van social media marketing wel zijn tijd nodig. Het zal eerst in het marketingbeleid moeten integreren en daarna zal het bekendheid moeten creëren onder de doelgroep. Als deze stadia voldaan zijn zal er steeds meer conversie komen op deze vorm van marketing.

Mij lijkt alles duidelijk want wat wil een organisatie nou nog meer? En dat door alleen maar een sociaal netwerkprofiel aan te maken en wat extra moeite te doen om de echte klanten aan uw te binden! Het zorgt voor meer vertrouwen van de klant voor uw organisatie en daarnaast vindt men het ook leuk om via sociale media betrokken te worden bij de actualiteit en eventuele acties binnen uw bedrijf. Dit zorgt voor vertrouwen onder de doelgroep en het verhoogt de merkbeleving.

Bron: Travelecademy
Wat doet Travelecademy eigenlijk zelf op Twitter, zou dit het adres zijn? http://twitter.com/travelecademyNL