De Olympische Spelen in Sotsji, het WK voetbal in Brazilië, de Commonwealth Games in Glasgow en de Tour de France die dit jaar start in Yorkshire; 2014 wordt een hoogtepunt voor sporttoerisme. De organisatiecomités en sporttoeristen vormen samen een groot aandeel in hotelovernachtingen. Gastlanden en -steden profiteren nog lange tijd van hun plek in de spotlights. De sportevenementen in 2014 met wereldwijde aantrekkingskracht trekken veel internationale bezoekers. Ze zullen het toerisme op grote schaal een boost geven.

Als het aan de investeerders ligt, wordt Sotsji de nieuwe toeristische trekpleister in zowel de zomer als de winter. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van adviesbureau Horwath HTL. Horwath HTL is met 50 kantoren in 39 landen ‘s werelds grootste en nummer één consultant op het gebied van de gastvrijheidsbranche.

De cijfers

Sotsji verwacht tijdens de Olympische Winterspelen 1,1 miljoen bezoekers aan de sportevenementen, naast 13.000 journalisten, 25.000 vrijwilligers en 6.000 atleten en begeleiders uit 88 landen. Om al deze gasten onder te brengen zijn de afgelopen jaren in recordtempo hotels gerealiseerd.

Naar verwachting zal het totaal aantal toeristen dat een bezoek brengt aan Sotsji oplopen tot 4,4 miljoen in 2014. In de infrastructuur rond de Spelen is naar schatting rond de 36 miljard euro geïnvesteerd. Om alle bezoekers een verblijfplaats te bieden, zijn in en rond Sotsji 30 nieuwe vier- en vijfsterrenhotels met in totaal 9.000 hotelkamers en 54 nieuwe driesterrenhotels verrezen! Twee jaar geleden was er nog slechts één internationale hotelketen in Sotsji. Sotsji zal tot lang na de Spelen vruchten blijven plukken van deze nieuwe voorzieningen. Ketens die hotels hebben geopend in Sotsji zijn onder meer de Russische Azimut Hotels en Heliopark, maar ook Amerikaanse en Europese ketens als Marriott, Hyatt, Swissotel en Accor. Ook de van oorsprong Nederlandse hotelketen Golden Tulip heeft nu 3 hotels in de Russische stad, met in totaal ruim 600 hotelkamers.

Heeft Sotsji alle ingrediënten voor succes?

Wat zijn de sterkten van Sotsji? Naast de enorme stijging van het aantal hotelkamers:

  • Sotsji is een unieke bestemming met twee hoogseizoenen: zomer en winter. Veel resorts claimen zowel strand- als skifaciliteiten te bieden, maar in Sotsji liggen de bergen slechts 45 minuten van het stadscentrum en dankzij de nieuwe treinverbinding is de bereikbaarheid prima.
  • Sotsji heeft 280 miljoen potentiële gasten in Rusland en de GOS-landen, waar de inwoners vrijwel alleen Russisch spreken. In het buitenland zorgen taal en culturele verschillen vaak voor problemen, maar in Sotsji speelt dit niet.
  • De capaciteit van het lokale, private vliegveld is nu verdubbeld, waardoor ook toeristen vanuit Europa en de hele wereld sneller en makkelijker naar Sotsji kunnen reizen.

Marius Gomola, directeur van Horwath HTL Rusland, zegt:

“Het rapport laat zien dat er geweldige kansen liggen, maar ook risico’s. Dankzij de Olympische Spelen en Formule 1 zal het snel een zeer bekende bestemming en merknaam worden, met twee hoogseizoenen. Wat momenteel nog ontbreekt, is echter een omvattende en afgestemde strategie voor het vullen van de hotelkamers na de Spelen. Uiteindelijk is een organisatie voor destinatiemarketing nodig, die Sotsji kan verkopen en promoten bij de reisagenten en touroperators die de gasten kunnen leveren. Als ze dat kunnen realiseren en de regering zich ook na de Spelen blijft inspannen voor het resort, zal Sotsji zijn plaats kunnen veroveren op de toeristische markt.”

Echter, in een reisadvies over de Olympische Spelen laat Buitenlandse Zaken weten dat de dreiging voor terroristische aanslagen actueel blijft. „Uit bomaanslagen in december 2013 in Volgograd blijkt er bij rondom de Olympische Winterspelen in Sotsji rekening moet worden gehouden met mogelijke aanslagen in Rusland, vooral in stedelijke centra in het zuiden van Rusland. Sotsji ligt in de westelijke uitlopers van de Kaukasus, een door geweld geplaagde regio.

Sotsji heeft een warm landklimaat dat voor Russische begrippen erg warm is. Sommige bronnen melden zelfs dat Sotsji een subtropisch klimaat zou hebben. Sotsji heeft geen subtropisch klimaat maar met een gemiddelde jaartemperatuur van 14 graden Celsius is het klimaat niet koud. Als je vanuit de stad iets verder naar het noorden gaat richting het noordelijke deel van Kaukasus liggen de gemiddelde temperaturen een stuk lager.

De vraag blijft: heeft Sotsji alle ingrediënten voor succes of wordt Sotsji overgeslagen als toeristische bestemming na de Olympische Winterspelen? Welke organisatie neemt de destinatiemarketing op zich? Het antwoord laat nog op zich wachten.

Bronnen:

1)      Nederlands Media Nieuws

2)      NRIT Media

3)      Telegraaf

4)      Klimaatinfo

Fotocredits: Samsungtomorrow