”Een echt merk is individueel op een persoonlijk niveau,” William Bakker – de laatste spreker op # SoMeT14EU (vorig jaar) op 10 april – verkondigde dit op het podium. Bakker is de belangrijkste strateeg bij Think! Social Media. Een toeristisch merk, vervolgde hij, is “de som van verhalen die mensen horen en de som van de ervaringen die mensen hebben.” We kijken terug naar vorig jaar en vooruit naar #SoMeT15EU op 25 & 26 maart.

In zijn presentatie vorig jaar tijdens dit congres, onthulde Bakker gepersonaliseerde toeristische marketing campagnes van DMO’s en attracties over de hele wereld en ook van enkele van de vertegenwoordigers van de bestemmingen die aanwezig waren bij # SoMeT14EU.

marketing=storytelling

Bakker’s slide getiteld ‘Marketing = Storytelling’ verwijst naar de presentatie van Heidi Sørvig van Visit Sørlandet waarin ze samen met haar team de huidige bezoekers stimuleert om hun ervaringen te delen ter bevordering van de promotie van hun bestemming. “De helft van de reizigers heeft een vakantie geboekt op basis van een foto gepost door een vriend op Facebook,” bevestigd Bakker.

Bij het benadrukken van een rode draad door de presentaties van vorig jaar tijdens #SoMeT14EU, haakte Bakker in op de veranderende rol van een DMO. Hierin is de organisatie eigenlijk verantwoordelijk is voor het destinatie management in plaats van destinatie marketing. (Lees Bakker’s artikel De ‘M’ In Destination Management Stand For management instead Of Marketing hier.)

Bakker besprak ook hoe Montreal een campagne creëerde om reizigers en bewoners te activeren en moedigde hen aan om hun verhalen te delen via een bepaalde campagne hashtag: #MTLMoments. Deze hashtag werd in fotolijstjes door de stad opgehangen om bezoekers aan te moedigen om hun ervaringen op social media te delen, ter ondersteuning van de campagne. Verhalen van andere mensen zijn veel meer authentiek en effectiever dan die geproduceerd door een DMO of een toeristisch merk zelf, aldus Bakker.

Verbinden met niches

In de het brede en wijde aspect van marketing, moeten DMO’s zich richten op het verbinden met niches. Iedere stad zegt dat ze uniek zijn qua cultuur, food, en recreatie, maar wat is nu echt jouw unique selling point? Specifieke niche initiatieven die een stad anders neer hebben gezet zijn voorbeelden zoals Antwerpen Mode stad door spreker Miek De Roeck samen met het Emilia Romagna BlogVille project door Nicholas Montemaggi’s.

Geen van deze initiatieven kan succesvol zijn, zonder dat je als organisatie social media in de basis zet. De bedrijfscultuur moet veranderen naar een sociale cultuur, van receptionist tot CEO.

Je moet het gewoon doen

Een van de tweets die erg bij zijn gebleven en de spijker op zijn kop sloeg vorig jaar tijdens # SoMeT14EU is die van Orla Carroll: “Er is nooit een perfecte tijd om iets te beginnen. Je moet het gewoon doen. ”

Impressie vorig jaar, programma dit jaar

TravelNext auteur Martijn Smeenge was erbij vorig jaar en schrijft in het blog SoMeT14eu symposium, geen gewoon symposium zijn beleving op. Ook voor dit jaar belooft de organisatie een sprankelend programma met internationale inspirerende cases van onder andere de marketing van IAmsterdam, Visit Oslo, Marketing Greece, Visit Finland, de social media inzet van NBTC | Holland Marketing, de promotie van Vlaanderen door  Visit Flanders en nog heel veel andere cases.

Een terugblik van #SoMeT14eU vorig jaar: