Stelt de touroperator zijn expertise ooit online beschikbaar?

Je vakantie op internet boeken makkelijk? Nou, ik weet niet waarom al die aanbieders dat roepen, want voor mij is het een enorm gedoe (en dan druk ik me nu netjes uit) om elke keer dat juiste hotel, vakantiehuisje of vliegticket te vinden. Het feit dat ik meer dan 10 jaar in de reiswereld heb gewerkt geeft mij wat dat betreft geen voorsprong. Nu ben ik de laatste tijd vooral aan het zoeken naar ‘standaard tripjes’. Hieronder versta ik de 15-daagse vakantiereizen, weekendjes weg, bungalows en losse vliegtickets. Ik weet wat ik wil, ik moet het alleen weten te vinden, en wel voor de beste prijs. Maar vroeger was ik meer van het maatwerk, ik ben zelfs enige tijd als backpacker actief geweest (wel van het luxe soort hoor). Voor dat maatwerk nam ik dan contact op met 2 of 3 touroperators. Die vertelde ik dan mijn wensen en die kwamen dan met een uitgebreide offerte. Het hele reisschema inclusief al het internationale en lokale vervoer en verblijf was keurig opgesomd. Aan de telefoon, in hun winkel of via e-mail kreeg ik dan handige tips, leuke weetjes en andere interessante info van de kenner, vond ik wel mooi. Waarom ik dit vertel?

Nou, in het online landschap van tegenwoordig kan je voor al die standaard vakanties en uitjes prima op internet terecht. Het is nog wel een heel gezoek, maar na een week heb je vast jouw ideale zonvakantie gevonden. Je weet ook meteen hoe warm het er dan is, wat anderen ervan vonden en hoe je kamer is ingericht. Maar dat mooie online landschap is volgens mij nog steeds niet voorzien van aanbieders van reizen op maat. Het enige wat ik nu tegenkom is dat je een offerte kunt aanvragen, je geeft jouw wensen op, en dan nemen zij weer contact met jou op. Ik zie een goudberg voor die touroperator die het mij mogelijk maakt om online mijn reisschema samen te stellen, verrijkt met zijn advies, direct aanbod dat ook beschikbaar is en bij mijn gezinssamenstelling past).

Even een voorbeeld. Ik heb een tijdje bij Jan Doets America Tours mogen werken, een specialist op het gebied van vakanties in Amerika en Canada. Zij bieden o.a. standaard rondreizen aan die ook op maat te maken zijn. Maar hoe weet jij nou waar je rekening mee moet houden? Hoe weet jij nou waar de leuke buurten zijn? Hoe weet jij nou hoe lang het rijden is van de ene kant van L.A. naar de andere kant (tip: duurt zeker 1 tot 1,5 uur)? Dat weten zij wel. Alleen zit die kennis bij hun mensen. Hun kennis kan jou alleen maar helpen als je bij ze langs gaat in de winkel, als je ze telefonisch spreekt en in mindere mate via e-mail.

Nou zeg ik je, hoe mooi zou het zijn dat als je deze reis naar jouw wensen zou willen aanpassen, dat je dit lekker vanuit huis kan, online, en dat je continue door Jan Doets America Tours wordt geadviseerd over het te kiezen hotel, de leukste attractieparken en hoe lang het rijden is van A naar B. En als je klaar bent zie je ook direct hoeveel je deze reis kost, en je kunt meteen uit beschikbaarheid boeken en online betalen. Klaar ben je. Als je dan alsnog hulp en informatie wenst dan kan je alsnog met hun contact opnemen. En deze hulp kan dan bijvoorbeeld via chat worden geboden (want ja, ik ben op dat moment online). Maar ook video kan hier een belangrijke toegevoegde waarde zijn.

Ik voorspel dat touroperators zoals Jan Doets America Tours op deze manier minimaal 20% meer boekingen zouden moeten kunnen realiseren. En je onderscheid je hiermee van de concurrentie. Bovendien kan je jezelf hiermee nog meer als specialist profileren. De investeringen om dit mogelijk te maken zouden dan makkelijk na 1 jaar weer terugverdiend zijn, gezien de gemiddeld hoge reissommen en marges op de maatwerk reizen. Ja, er zijn al touroperators die online maatwerk reizen aan bieden, maar ik ken ze nog niet die ook daadwerkelijk hun kennis en expertise online beschikbaar maken. Pas als dat in gang is gezet mag men zich zorgen maken om Google ;-).

Wie o wie wil deze uitdaging met mij aangaan en samen met mij dit gat in de markt gaan dichten?