Op dit moment reizen we als consument overal naartoe, meestal met gebruik van meerdere platforms en apps. Elk deel van een mogelijke reis is nu aangesloten op het (mobiele) web, een logische volgende stap is het samenbrengen van al deze losse elementen in de customer journey. Hoe vervoeren we mensen slim van A naar B, op een zo connected mogelijke manier? We vroegen Ojo Meijers, directeur van het succesvolle TaxiTender naar zijn visie. Als we kijken naar de afgelopen jaren van online reizen zoeken en boeken, is er een groeiende vraag naar slimme verbindingen van producten, diensten en services zodat reizigers eenvoudig hun reis kunnen starten en beleven.

TaxiTender levert een wereldwijd boekingsplatform dat toegang biedt tot het grootste taxinetwerk voor reizigers en channelpartners ter wereld, met concurrerende, vaste prijzen door het gebruik van een unieke prijsstelling en een veilingsysteem. Het bedrijf – gevestigd in Maastricht – biedt vooraf boekbare taxiritten tegen vaste, betaalbare prijzen van en naar vliegvelden, treinstations en andere servicelocaties in meer dan honderd landen over de hele wereld. De diensten van TaxiTender worden ook via private labels aangeboden door gerenommeerde en wereldwijd opererende bedrijven en reisorganisaties, die zo hun klanten en medewerkers een extra service bieden.

Waar zijn jullie bij TaxiTender op dit moment mee bezig? Wat zijn de resultaten waar je het meest trots op bent tot nu toe en waar liggen nog uitdagingen?

In onze beginjaren hebben we veel tijd en moeite gestoken in het werven van nieuwe funding voor ons boekingsplatform, de ontwikkeling van systemen en ons (nog steeds groeiende) netwerk van betrouwbare vervoerders.

Bij TaxiTender stellen we ons ten doel om het de reiziger zo eenvoudig en comfortabel mogelijk te maken. Het vooraf boeken van een betrouwbare taxi of transfer speelt daarbij een belangrijke rol, en we willen er dan ook voor zorgen dat het vooraf boeken van een taxi net zo normaal wordt als het boeken van de rest van je (zaken)reis. Dat is op dit moment nog niet het geval, en daarvoor moeten de reiziger en de reisbranche een adoptieproces doorlopen.

We zijn recent een samenwerking met TUI gestart, waardoor we bijdragen aan een deur-tot-deur reiservaring. Eerder realiseerden we al samenwerkingen met onder andere KLM/Air France en Amadeus. We zien sinds eind vorig jaar een sneeuwbaleffect ontstaan in de reisbranche als het gaat om de adoptie van de prebooked taxi als onderdeel van een deur-tot-deurservice voor reizigers. Hierdoor bevinden we ons nu midden in een veelbelovende en stormachtige groeiperiode. Op dit moment zijn we dan ook vooral bezig met het aansluiten en integreren van nieuwe partners die zich vanuit de hele wereld bij ons aanmelden. Daarnaast zijn de reacties van de reizigers op onze service ontzettend positief. Elke aanmelding en elke positieve review voelt als een bevestiging dat wij bijdragen aan de invulling van een behoefte onder reizigers en aan onze eigen missie. De groei die we doormaken en onze teamleden die dit bedrijf met zoveel inzet, passie en plezier helpen die groei te behappen: dat zijn de dingen waar ik erg trots op ben.

Uitdagingen zijn er uiteraard volop. Zo zijn we bezig met het uitbreiden van ons personeelsbestand en klantenservice, het updaten van de technische systemen achter ons boekingsplatform en uitbreiding op het gebied van locaties en vervoerders.

Wat zag je de afgelopen jaren als belangrijkste innovatie? En wat wordt volgens jou de volgende golf?

Het vooraf boeken van een taxi als onderdeel van je reis wordt steeds normaler. Reizigers willen zekerheid en een comfortabele reis – niet alleen in het vliegtuig of in een hotel, maar óók gedurende het stuk daartussenin. Een belangrijke innovatie op dit gebied is dat er steeds meer standaarden komen binnen de taxitransfermarkt. Zaken die binnen de autoverhuurbranche heel normaal zijn – zoals afspraken over prijzen of vervoerscategorieën – zijn in opkomst in onze sector. Samen met branchegenoten en grote belanghebbenden heeft TaxiTender – onder de paraplu van de Europese brancheorganisatie Acriss – aan de basis gestaan van consensus over dit soort standaarden. Deze standaarden moeten dienst doen als een soort keurmerk voor de sector en worden binnenkort gepubliceerd op de website van Acriss. Denk hierbij aan afspraken over servicestandaarden en communicatie naar klanten over voorwaarden en prijzen.

De volgende golf? Een groot deel van het huidige reisaanbod biedt nog geen volledige deur-tot-deuroplossing voor reizigers. Hierdoor moet de reiziger vaak nog flink wat puzzelen om de ideale reis voor zichzelf samen te stellen. Dit kan en zal allemaal opgelost worden door verdergaande integratie en slimmere technische oplossingen die ervoor zorgen dat je als reiziger straks veel eenvoudiger en beter kunt kiezen voor jouw ideale reis. Neem bijvoorbeeld de keuze van vervoer naar het vliegveld. Ga je parkeren op het vliegveld, neem je het openbaar vervoer of boek je een taxi? Allemaal keuzes die invloed hebben op je reisplanning, je reisgemak en je reiskosten.

In hoeverre is daar nu al sprake van?

Nu zie je vooral nog losse vergelijkingen van parkeerkosten, openbaar-vervoermogelijkheden en taxiprijzen. Op dat punt valt nog veel te winnen, wij zijn bijvoorbeeld al integraties aan het maken met een aantal vergelijkers van luchthavens en parkeeroplossingen. Hierdoor kun je straks bijvoorbeeld je reiskosten en reistijd vergelijken voor beide opties (eigen vervoer en parkeren versus een transfer boeken). Dat helpt de reiziger om sneller en beter te kiezen wat het best bij zijn reis past.

Geloof jij in een multimodaal of transactioneel model voor de reiswereld, en waarom?

Uit mijn eerdere antwoorden blijkt het al: ik geloof we uiteindelijk toegaan naar een multimodaal (relationeel) model. Ik geloof dat de interactie met de klant steeds belangrijker wordt, evenals het flexibel kunnen inspelen op diens individuele behoeften als het gaat om het boeken van een reis (van deur tot deur). Het reisaanbod bestaat dan ook steeds minder uit vaste en rigide pakketten. Hoe vaak zie je bijvoorbeeld niet nieuwe filters en opties opduiken als je een reis boekt? Ik denk dat deze trend door zal zetten. 

Denk je dat het mogelijk is dat nog meer bedrijven binnen vervoer gaan samenwerken? Zullen er nog bedrijven zijn die iets kunnen toevoegen in de customer journey als we het hebben over vervoer, maar bijvoorbeeld ook op het gebied van bagage?

Dat denk ik zeker. Als TaxiTender hebben we één belangrijke missie: de reiziger meer zekerheid, gemak en comfort bieden tijdens zijn of haar reis. Binnen deze ervaring zien we verschillende blindspots die (nog) niet zijn ingevuld. Neem de eerder genoemde keuze tussen eigen vervoer en parkeren of een transfer naar het vliegveld. Moet dit eigenlijk een keuze zijn, of kan het ook een combinatie zijn? Parkeren bij het vliegveld is namelijk één ding, maar hoe kom je van je auto bij de vertrekhal en andersom? En hoe lang duurt dat dan? Ook met parkeeroplossingen werkt men aan een deur-tot-deurervaring voor reizigers. Hetzelfde geldt voor bagage. Onlangs kwam ik een oplossing tegen waarbij je een kleine transmitter in je koffer stopt, die je – middels sms-berichten – op de hoogte houdt van de locatie van je koffer. Dus als je koffer bijvoorbeeld is geland dan stuurt de transmitter een berichtje naar je telefoon met de locatie van je koffer op dat moment. Toch fijn dat je weet dat jouw koffer dezelfde reis heeft afgelegd als jij (of niet natuurlijk), nadat je hem hebt zien verdwijnen op de transportband. Het is wederom een voorbeeld van inspelen op de behoefte aan comfort en zekerheid die leeft onder reizigers.

Wat is de rol van taxi’s boeken online in de reiswereld op dit moment, is die ontwikkeling snel of langzaam gegaan?

De rol van vooraf geboekte taxi’s wordt steeds groter. Reizigers die deze service reeds ervaren hebben, willen vaak niet meer anders. De vraag groeit dus enorm en de omvang van deze potentiële markt maakt dat er ook voor de reisbranche een aardig extra zakcentje te verdienen valt. Grote partijen als Amadeus hebben dat ook gezien en spelen hierop in – het eerder genoemde sneeuwbaleffect. Reisagenten, boekingswebsites, touroperators, vliegtuigmaatschappijen, treinmaatschappijen, noem het maar op: allemaal willen zij meer service bieden en tegelijkertijd voldoende winst maken. En vergeet de zakelijke reizigers niet. Zij hebben het gemak van een vooraf geboekte transfer, terwijl hun werkgevers profiteren van de centrale en voordelige boekingsmogelijkheden van taxiritten. Het biedt werkgevers inzicht in en beheersing van de doorgaans aanzienlijke kostenpost van zakelijk taxivervoer. Daarnaast besparen ze flink door centrale facturering van taxiritten; veel makkelijker dan dat je elk ritbonnetje moet bewaren, inleveren en verwerken in de administratie.

Inmiddels voeren we ritten uit in ruim honderd landen, vanaf meer dan duizend vliegvelden. We verzorgen honderdduizenden transfers per jaar. We merken dat er vooral bij touroperators en luchtvaartmaatschappijen de behoefte bestaat om met ons samen te werken, omdat we allemaal hetzelfde doel nastreven: de reiziger een onbezorgde reis bieden.

Naar welke branches, industrieën en ontwikkelingen kijk jij zelf?

Ontwikkelingen in het vervoer: waar gaat het bijvoorbeeld heen met de zelfrijdende auto en welke invloed heeft dat op onze service?

Daarnaast ook de deeleconomie en milieu. Hoe gaan we auto- en ride-sharing inpassen in ons model? Kunnen we op een milieuverantwoorde wijze transfers bieden? En natuurlijk kijk ik naar de reisindustrie: welke ontwikkelingen zijn er en hoe sluiten deze aan bij onze missie?

Waarin verschillen jullie samenwerkingen met diverse bedrijven uit de reisindustrie van elkaar?

We zien dat onze partners vaak verschillende doelstellingen hebben. De ene partij wil met name haar service verbeteren, de andere partij is vooral op zoek naar het verhogen van haar marges. Voor de zakelijke klanten gelden MVO en kostenbesparing weer als belangrijkste motieven voor het aangaan van een samenwerking met ons. Om zo optimaal mogelijk aan al deze verschillende behoeften te voldoen, kunnen wij onze service en prijsstelling flexibel instellen en integreren.

Hoe kijk jij aan tegen nieuwe initiatieven waarbij locals als taxichauffeur dienen voor reizigers, zodra zij aankomen op bestemming? En andere sharing diensten op het gebied van vervoer?

Ook bij TaxiTender werken we met lokale chauffeurs, die middels een ritveilingsysteem ‘bieden’ op een rit. Zo zijn onze klanten verzekerd van de meest concurrerende tarieven voor bijna elke rit wereldwijd. Omdat we reizigers zoveel mogelijk zekerheid willen bieden tijdens hun reis, hanteren we echter wel strenge regels voor onze vervoerders. Zo werken we enkel met officiële bedrijven, die de Engelse taal beheersen, over de juiste vergunningen beschikken en op de juiste wijze verzekerd zijn. Andersom respecteren we altijd de lokale regelgevingen en tarieven. Ik kan me best voorstellen dat niet-professionele chauffeurs vaak een goedkopere optie zijn en daardoor mogelijk aantrekkelijk voor reizigers. Het is vergelijkbaar met een Airbnb waar locals hun privé-accommodaties aanbieden. Een chauffeur is echter geen kamer of appartement. Het is niet zo catastrofaal als je een ruimte boekt die uiteindelijk tegenvalt, maar bij niet-professionele chauffeurs zie ik vooral een probleem in de onzekerheid over de veiligheid van de reiziger. Wie ziet toe op het onderhoud van de auto? Hoe lang zit de chauffeur al achter het stuur op de desbetreffende dag? Heeft hij wel een rijbewijs? En is hij wel verzekerd? In mijn ogen is het gebruik van een professionele chauffeur nog altijd de beste keuze.

Tot slot, jullie meest recente partner is TUI, wat hoop je met hen in samenwerking te bereiken? Zijn er nog meer bedrijven die hoog op je lijst staan?

Inmiddels is TUI al niet meer onze meest recente partner. We zijn onlangs bijvoorbeeld een samenwerking gestart met Société HOP! – een regionale dochtermaatschappij van Air France. Momenteel werken wij samen met TUI voor het bieden van transfers op drie verschillende bestemmingen, namelijk in Rome, Milaan en Barcelona. Ik hoop de samenwerking met hen te kunnen uitbreiden naar hun overige bestemmingen. Omdat ons boekingsplatform gemakkelijk en zonder kosten in gebruik te nemen is, merken we dat ook veel kleinere partijen met ons willen samenwerken. Uiteraard staan er nog veel grote partijen in binnen- en buitenland hoog op mijn lijst om een partnership aan te gaan.