Net voordat voor velen de grote zomervakanties beginnen, komt Google met een update binnen Google Maps wat er net voor zorgt dat reizigers tijdens hun roadtrips of backpackvakantie een beetje geholpen worden bij het vastleggen van hun reisexperience. Binnen de app (nu enkel nog voor Android) kunnen gebruikers ‘stops’ opslaan, maar ook notities toevoegen. Innovatief?

Interactiever reizen

Opzich zijn de features niets nieuws, zo de heeft startup Polarsteps een jaar geleden al het idee geïntroduceerd om je reisroute digital vast te leggen door er notities en foto’s aan toe te voegen. Het is wel nieuw dat Google binnen Maps hier een stapje verder ingaat. Navigatie wordt op deze manier geoptimaliseerd, want gebruikers van de app kunnen via een tab ‘Add Stop’ eenvoudig een route maken met meerdere stops, waar je feilloos naartoe navigeert. Ook kunnen gebruikers hun stops zelf indelen op volgorde, dus welke stop als eerst wordt ingedeeld, welke als laatst en alle stops er tussenin.

Daar kunnen gebruikers tevens benzine stops, restaurants maar ook bezienswaardigheden in plaatsen. Een aanzienlijk voordeel heeft Google hiermee wel, omdat het de gebruiker ook direct naar de plaats laat navigeren, in plaats van enkel de reis laat vastleggen.

ForOlga_1_5secHistorie voor travel notes

Reizigers kunnen binnen Maps hun ‘locatie geschiedenis’ aanzetten en tevens een bepaalde bestemming (stop), of datum aanklikken om daar notities in op te slaan wat zij die dag aan activiteiten ondernomen hebben.

Screen Shot 2016-06-29 at 1_07_58 PM

Travel experience van Google innovatief?

Vooral in de ‘multiple destinations’ is Google Maps voor reizigers innovatief en handig te noemen omdat deze op de eigen planning en naar eigen inzicht geordend kunnen worden.

Qua reisloggen met notities, missen wij hier nog de foto-functie, waarmee reizigers hun herinneringen als foto’s kunnen toevoegen. Ook is de mogelijkheid tot het delen van de route (met het thuisfront bijvoorbeeld) binnen de Google Maps app onbekend.

Reisblogs (en logs) bestaan natuurlijk al een tijdje. Veel van deze reisblogs zijn echter niet meegegaan met de tijd en maken geen gebruik van de vele mogelijkheden die nieuwe technologie biedt. Reizigers posten daarom hun foto’s en reisupdates maar direct op sociale media als Facebook en Instagram. Die platforms zijn echter niet optimaal gebouwd voor het vertellen van een reisverhaal en het delen van je route. De vraag is of een app van Google Maps hier in de toekomst wel in kan voorzien.

Is dit de eerste stap van Google richting het bouwen van een grote community  van gepassioneerde reizigers, die Maps gebruiken om hun reisverhalen te vertellen en hun routes te delen?