Een post op Facebook uit de hoofdstad van China, een foto op Instagram van de Iguazu Falls in Brazilië en een checkin op Foursquare bij een Amerikaanse hamburgertent. De sociale netwerken staan vol met berichten van je vrienden die zich in het buitenland bevinden. Een nieuwe website, Tripbirds, verzameld deze data in een persoonlijke travelgids die jou weer kan helpen bij het kiezen van je volgende trip.

Sociale netwerken
Vele netwerken in de travel als Trippy en Gogobot gaan er vanuit dat de content wordt aangemaakt door de gebruiker zelf. De bezochte plekken worden uit sociale netwerken gehaald, maar worden niet gelinked aan posts, foto’s en tips uit deze sociale netwerken. Op de sociale netwerken zelf wordt vaak alleen de aandacht gegeven aan wat er nu in de gebruiker om gaat en wat de gebruiker nu aan het doen is. Tripbirds verzameld al deze data van nu en eerder op één plek.

Tripbirds maakt gebruik van bestaande sociale netwerken en legt hier als het ware een laag overheen. Deze laag geeft inzicht in alle travel-gerelateerde data van jou en je vrienden in de sociale netwerken als foto’s en checkins van Facebook, Foursquare en Instagram. Zo is voor jou inzichtelijk welke van je vrienden je al voor zijn gegaan bij het bezoeken van een bepaalde destinatie en welke plaatsen zij tijdens hun bezoek hebben bezocht. Het idee is om zo veel mogelijk verschillende sociale netwerken te integreren in Tripbirds.

Advies van je vrienden
Mocht je een bepaalde destinatie in gedachten hebben, dan kun je in Tripbirds ook zien welke van je vrienden daar al zijn geweest en ze makkelijk vragen naar hun advies of mening. Via Tripbirds kunnen zij dan gemakkelijk aanbevelingen doen die worden opgeslagen in de reisgids en makkelijk weer op te vragen zijn.  Uitgangspunt van de website is dan ook dat aanbevelingen van vrienden als betrouwbaarder worden ervaren dan aanbevelingen van vreemden.

Zonder vrienden ben je nergens
Daardoor is het enige nadeel van Tripbirds dat je zonder je vrienden geen informatie in je gids krijgt. Je vrienden moeten de website toestemming geven voor toegang tot hun informatie en data. Pas als een paar vrienden zich hebben aangemeld bij de website heeft het gebruik er van pas zin.

Geld verdienen
Vele startups krijgen investeerders mee, zo ook Tripbirds. Waarbij investeerders als  SoundCloud en Path oprichter Dave Morin goed zijn voor zo’n € 550.000. Daarna komt het aan op een businessmodel. De website hoopt commissies te ontvangen van hotel boekingssites.