Ruim tweederde van de Nederlanders ervaart stress bij het boeken van een last minute vakantie. Met té hoge prijzen en té veel keuze als meest genoemde redenen voor deze stress. Dit blijkt uit het Last Minute Vakantie Onderzoek van D-reizen.

Dat een vakantie boeken stress oplevert, is ook af te leiden aan de onderzoeksvraag: ‘Welke afgeronde taak levert meer rust op?’ De helft van de Nederlanders geeft aan dat een opgeruimd huis net zoveel rust geeft als het moment waarop de vakantie eindelijk is geboekt. Daarnaast geven de meeste respondenten aan enkele uren bezig te zijn met het uitzoeken van een vakantie. Zo blijkt uit het onderzoek. Tweederde van de ondervraagden is online meer dan vijf uur aan het zoeken en bezoekt daarbij tussen de een en vijf websites, voordat hij/zij daadwerkelijk overgaat tot boeken.

Jongeren vs. ouderen

Ouderen ervaren aanzienlijk minder stress dan jongeren tijdens het boeken van hun vakantie. Waar 76% van de mensen onder de 50 stress ervaart bij het boeken van een vakantie, voelt maar 35% van de mensen boven de 50 enige mate van stress. Dit percentage is mede te verklaren door het feit dat ouderen het boeken van een vakantie, relatief makkelijker vinden dan jongeren. Op de vraag ‘Wat is makkelijker: het halen van je theorie-examen, het leren van de topografie van Nederland of het boeken van een vakantie?’ was de respons als volgt: zo’n 68% van de ouderen vindt het boeken van een vakantie het makkelijkste, tegenover 46% van de jongeren.

Last minutes zijn niet altijd het meest voordelig

Ruim 64% van de Nederlanders boekt een last minute omdat ze denken dat dit goedkoper is, dan boeken op een ander tijdstip. Maar is dat ook echt zo? Last minutes zijn vaak scherp geprijsd, maar niet altijd gegarandeerd het meest voordelig. Omdat de prijzen in de reisbranche vaak schommelen, hoef je niet perse te wachten tot het last minute seizoen. De prijzen worden mede bepaald op basis van vraag en aanbod, dus de aanbiedingen die je vandaag ziet, kunnen morgen al weer een stuk minder voordelig zijn.

Het beste tijdstip om een last minute te boeken

Als we afgaan op de onderzoeksresultaten lijkt twee weken voor vertrek de meest ideale timing, omdat de meeste Nederlanders (34%) dit doen. Ook een week en drie weken voor vertrek zijn populair, 20% en resp. 21% van de Nederlanders kiest hiervoor.

De meest populaire last minute bestemmingen

Spanje is met 23% van de stemmen de meest populaire last minute bestemming dit jaar, gevolgd door de Griekenland (19%) en de Canarische Eilanden (17%). Andere populaire last minute bestemmingen dit jaar zijn Frankrijk, Portugal, Italië, Turkije, Nederland en de Nederlandse Antillen.