Het attractieparkenseizoen is volop bezig. Tijd om eens te kijken naar deze branche en hun online video activiteiten, waar een aantal parken recent volop mee bezig zijn gegaan. We kijken naar de inzet van vloggers, storytelling via video, complete webseries en ‘making of’ video’s in deze niche. 

Innovatieve online video actie van Burger’s Zoo

Koninklijke Burgers’ Zoo is één van de drukst bezochte attracties van Nederland en een unieke dierentuin. In het park ervaar je op een avontuurlijke manier alle facetten van het dierenrijk. Burger’s Zoo is echt een park van nu. En daar hoort natuurlijk ook een online videoserie bij die geheel aansluit bij deze tijd.  Met het hilarische filmpje van de drone en de chimpansee is de eerste stap gezet.

Het park zag de kracht van online video in toen dit filmpje viral de wereld rond ging. Inmiddels wordt de online videostrategie verder uitgewerkt met de inzet van twee vloggers, in de vorm van Videorangers. Na een serieuze casting hebben de videorangers de opdracht om leuke, eigenzinnige en interessante vlogs te maken over het park, het dierenrijk en alles wat daarbij komt kijken.

Het is een mogelijkheid om exclusief een kijkje te kunnen nemen achter de schermen en in de keuken van het park. De vloggers worden als stagiaires ingezet. Een verassende keuze omdat de dierentuin de keuze maakt om zelf nieuwe vlogsterren te creëren in plaats van gebruikt te maken van bekende vloggers (zoals Walibi en de Efteling eerder deden). Inmiddels zijn de twee videorangers geselecteerd, Jeroen en Jeanne gaan ons de komende tijd van online content voorzien.

Efteling duikt in de geschiedenis en werkt crossmediaal

De Nederlandse marktleider van de attractieparken, de Efteling, heeft inmiddels haar online video strategie flink uitgebreid. Naast de updates met de presenator Benten en de eerder beschreven transmediale lancering van de nieuwe achtbaan, is er inmiddels ook een webvideoserie over de historie van het park (de Magische Klok ). Voor kleine kinderen is er ‘Vraag het de Efteling’ waarbij crossmediaal gedacht wordt door Efteling Kids radio erbij te betrekken. Dit online radiostation speelt ook een rol in het Negen Pleinen Festijn (de zomeravond openstellingen). In juli en augustus doet Efteling Kids Radio elke zaterdag live verslag vanuit een speciale studio op de Brink. ‘Tussen 16:00 en 23:00 geven DJ Lieke, DJ Mark en DJ Marjolein je het gevoel alsof de zomeravond bij jou thuis plaatsvindt. Reporters lopen rond op de verschillende pleinen en je maakt elke zaterdag kans op een mooie Efteling prijs!’, aldus de website van het park.

Een online soap voor Le Puy du Fou

Inmiddels bijna twee jaar oud maar een mooi voorbeeld van online video komt uit Frankrijk. Het theaterspektakel park bracht een grappige soapserie uit waarbij een gezin een spannend avontuur beleefd in een aantal webepisodes.  In ‘48 heures a Le Puy du Fou’  wordt de communicatieboodschap (meerdere dagen zijn nodig voor een bezoek aan dit unieke park).

Bouw van Wildlands Adventure Zoo

Redelijk traditionele content is afkomstig van de nieuwe Wildlands Adventure Zoo (voorheen dierenpark Emmen). Dit park verhuist volgend jaar naar een compleet nieuwe locatie. Het park verhuist niet aleen maar ondergaat een complete metamorfose. De uitdaging voor de marketingafdeling van deze dierentuin is om het publiek betrokken te houden bij de nieuwe ontwikkeling. Zeker omdat het park ook enige maanden gesloten zal zijn. Vooralsnog blijft het bij een traditionele ‘making of’.

Credits header afbeelding: Marco Bessa (CC)