De Vakdagen van de Vakantiebeurs zijn vernieuwd! Voor komend jaar, op 10 en 11 januari 2017 staat er een programma gepland dat barst van de sprekers van zowel internationale als nationale status. Buiten de sessies die elk jaar weer een succes zijn zoals de trendsessies van Cherry Picker en NBTC NIPO, zijn er verdeeld over beide dagen zo’n 30 sessies geprogrammeerd met actuele thema’s.

Digitalisering

Een van de pijlers die hoog op de agenda stond om te programmeren was de ontwikkeling in digitalisering. Vanuit content is gedacht aan waardevolle onderwerpen en cases die travelprofessionals zouden uitdagen en inspireren binnen dit enorm ontwikkelde vakgebied. Een greep uit de sessies:

Transformatie en workflow

Nick Hall, bekend van Digital Tourism Think Tank (actief in Europa, Midden-Oosten en Afrika), bespreekt de laatste trend in digitalisering en laat zien hoe bestemmingen en bedrijven moeten gaan nadenken over transformatie en hoe ze hun workflow kunnen aanpassen om in 2017 relevant te blijven. De beste cases en best practices van internationaal karakter komen aan bod.

Influencing

Heleen Huisjes zal in haar case in gaan op een bijzondere marketingcampagne waarmee Noord-Brabant door middel van o.a. influencers internationaal als bestemming op de kaart is gezet.

VR

Aan nieuwe marketingtools ook geen gebrek. Vraag heerst de vraag bij reisondernemingen wat de voordelen zijn voor virtual reality. Een expert is hierbij betrokken om vanuit veel kennis en ervaring toe te lichten wat VR is en een blik te werpen op hoe VR de reisindustrie tot nu toe heeft beïnvloed. Avinash Changa van Wemake VR laat een aantal huidige toepassingen zien en blikt vooruit. Welke ontwikkelingen kunnen we in de komende jaren verwachten?

Customer journey en deeleconomie

De snelgroeiende en verstrekkende deeleconomie brengt nieuwe ervaringen binnen bereik van reizigers, en stelt gewone mensen in staat te concurreren met reuzen in de reisbranche wat betreft accommodatie, eten, vervoer en nog veel meer. Digitaal onderlegde consumenten zijn op zoek naar hoogwaardige ervaringen, met ‘couleur locale’, terwijl er elke dag steeds meer mensen komen die deze ervaringen kunnen bieden. Aangezien de deeleconomie constant in beweging is, kan het moeilijk zijn om deze ontwikkeling bij te houden, laat staan uit te zoeken wat dit betekent voor je eigen organisatie.

Wereldzaken

Ook wereldzaken vormen een belangrijk onderdeel van het programma. Door de toenemende impact van natuur, politiek en economie zijn er veel veranderingen die interessant zijn voor travel professionals om in het vizier te houden. Dat dit geen saaie cases hoeven te zijn, blijkt uit een diverse programmering van serieuze actuele zaken waar bijvoorbeeld ook de sharing economy onder valt.

Maatschappelijke rol voor reisorganisaties en personalisatie

Onder andere oprichter Erik Liet van de succesvolle startup MyTravelPlanner vertelt over hoe innovatief denken reizen voor de Nederlanders veiliger maakt. Door het personaliseren van belangrijke informatie op het gebied van veiligheid, gezondheid, geldzaken en reisdocumenten bedient MyTravelPlanner zowel de reiziger als de reisorganisatie. Reisorganisaties hebben een maatschappelijke rol te vervullen en hebben zelfs een wettelijke informatieplicht. Door deze manier van presenteren kan die plicht worden omgebogen in een gevoel van service. Dubbele winst dus.

Sustainnovation

Ondernemen in de reiswereld anno 2025 kan niet zonder oog te hebben voor sustainability. Uit ANVR’s branchevisie 2025 blijkt dat ‘sustainability’ voor bijna alle geïnterviewde CEO’s van Nederlandse reisondernemingen een factor van eminent belang is. Gerben Hardeman neemt je mee op reis in de wereld van ‘Better holidays’ waarbij respect voor mensen, natuur, mensen en milieu steeds meer geïntegreerd gaat worden in het dagelijks handelen. Welke rol en verantwoordelijkheid kun je daar bij als speler in de toeristische keten op je nemen. Ook presenteert hij een aantal trends en ontwikkelingen waarop toeristische organisaties en bedrijven in kunnen spelen. Tenslotte geeft hij een aantal praktijkvoorbeelden van hoe dit nieuwe ondernemen kan bijdragen aan een betere beleving en innovatie in het ‘Tourism for tomorrow’.

Leren van Airbnb

Albert Boswijk is organisatie adviseur en oprichter van het European Centre for the Experience and Transformation Economy. Hij geeft tijdens de vakdagen inzicht in structurele veranderingen in de maatschappij en de opkomst van waarde netwerken in de z.g. netwerk en experience economie. Aan de hand van recent onderzoek o.m. Airbnb laat hij zien wat hun invloed is op de toeristische industrie. Wat zijn de kenmerken van deze nieuwe exponentiële organisaties en wat kunnen we hiervan leren?

Trends en Ontwikkelingen

Het huidige vakantiegedrag en toekomstige gedrag van Nederlandse vakantiegangers vormt altijd een hoogtepunt tijdens de Vakantiebeurs Vakdagen. Ook dit jaar geeft het vooraanstaande onderzoeksbureau NBTC-NIPO weer inzichten in trends en ontwikkelingen van reizigers over het afgelopen jaar. Ook een vooruitblik van 2017 wordt gegeven. Tessa aan de Stegge van CherryLAB kijkt nog een stapje verder naar 2025, naar aanleiding van een rapport wat zij in samenwerking met ANVR publiceerde; Travel Experience Tomorrow.

Gedrag van vakantiegangers

Met deze presentatie geeft NBTC-NIPO Research een analyse van het vakantiegedrag van Nederlanders. Het onderzoeksbureau schetst een beeld van de omstandigheden die invloed hebben gehad op de vakantiemarkt in 2016. Vervolgens presenteren zij de hoofd uitkomsten van het grootschalige ContinuVakantieOnderzoek 2016 en een aantal belangrijke trends in de vakantiemarkt. De ontwikkeling van de totale vakantiemarkt komt aan bod, waarbij tevens onderscheid wordt gemaakt naar vakantie van Nederlanders in binnen- en buitenland. Ook de verwachtingen voor het vakantiejaar 2017, gebaseerd op recent uitgevoerd onderzoek, worden gepresenteerd.

Volledige programma

Het volledige programma van de twee vakdagen is hier te bekijken. Het programma is gratis toegankelijk voor bezoekers van de vakdagen. Per tijdslot heb je keuze uit twee sessies, de voertaal staat achter de titel vermeld. De tijdslots worden binnenkort bekend gemaakt. Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen.

Aanmelden

Als vakbezoeker (professional in de reiswereld) kun je direct je deelname aan de Vakantiebeurs vakdagen verzekeren. Registreer je gratis via deze link. Hiermee kun je automatisch alle sessies bijwonen.

De komende weken gaat TravelNext in een Vakantiebeurs special in gesprek met  een aantal interessante internationale en nationale sprekers. Zij geven een diepgaande sneakpeek van hun visie op de actuele veranderingen in de reiswereld.