Landal GreenParks won vorig jaar voor de vierde achtereenvolgende keer de prijs voor beste travel site. Met een online omzet van 100 miljoen en dagelijks tot wel 50.000 bezoekers staat Landal GreenParks op de 12e plaats in de Twinkle top 100.

Onderstaand artikel is gespot op de website van Jungle Minds en is geschreven door Bart ter Steege die aan de hand van het boek ‘De Internet Scorecard’ een interview had met Egon Kramer, e-commerce manager bij Landal GreenParks. Het interview is al weer van een tijdje geleden maar daarom niet minder interessant. Het boek ‘De Internet Scorecard’ is geschreven door Geert-Jan Smits en Joost Steins Bisschop. Het boek biedt een methodiek voor het in kaart brengen en analyseren en verbeteren van de effectiviteit van de internetoperatie. Dit uitgaande van de vier perspectieven ‘Financieel’, ‘Klant’, ‘Website’, ‘Organisatie’.

Wat ik wel nog steeds bijzonder vindt is dat Landal nog steeds geen reviews toont. Reviews waarvan iedereen zegt dat ze noodzakelijk zijn. Maar goed kennelijk kunnen ze ook zonder.

Financieel: Wat zijn de online doelstellingen van Landal?
Onze doelstellingen zijn het bieden van gemakkelijke oriëntatie op de website, het bieden van inspiratie en natuurlijk uiteindelijk conversie. Onze webredactie werkt er hard aan goede en rijke content te bieden om van de site meer dan alleen een platte bookingsengine te maken. Zo willen we veel relevante informatie bieden over bijvoorbeeld de omgeving, de natuur en tips en tricks. Uiteraard besteden we ook veel aandacht an de conversie: we monitoren continue de verschillende stappen in het boekingsproces om te kijken waar we het proces kunnen verbeteren. Ondertussen loopt ruim 50% van onze omzet via het online kanaal.

Klant: Wie is jullie website bezoeker?
Onze doelgroep bestaat vooral uit jonge gezinnen en senioren. Het zijn veelal mensen die voor de rust en natuur komen. De klanttevredenheid en behoefte achterhalen we ondermeer door gasten na hun verblijf een enquête toe te sturen. In de toekomst willen we de website nog meer naar de klantbehoefte gaan inrichten. Daarbij gaan gebruikersonderzoek en A/B testen een belangrijke rol spelen.

Klant: Hoe bereiken jullie de doelgroep op internet?
We zetten alle middelen van online marketing in: Display advertising (voor zichtbaarheid), Portals en vergelijkingssites (voor de doelgerichte bezoeker), Affiliate marketing en eDM.. Door meer aandacht aan onze content te schenken hebben we qua SEO het afgelopen jaar grote stappen gemaakt en dat begint nu haar vruchten af te werpen. Vooralsnog blijft SEA voor ons online de grootste cashcow. Daarnaast is Landal GreenParks natuurlijk een sterk merk: een derde van onze bezoekers komt rechtstreeks binnen.

Website: Welk website onderdeel vervult jouw met trots?
We besteden een hoop aandacht aan onze content. Onze website moet een bron van inspiratie zijn. Daarvoor moet je informatievoorziening niet alleen kloppen, je moet de bezoekers inspireren de omgeving van het park te verkennen. We hebben wekelijks redactieoverleg waarin we continue op zoek zijn naar manieren om deze informatie goed te ontsluiten. Bijkomend voordeel is dat deze content bijdraagt aan de vindbaarheid via zoekmachines.

Website: Wat zou je graag veranderen aan jullie website?
De huidige verticale navigatie en de 3-kolomsstructuur zou ik graag aanpakken. We hebben er nu nog geen directe hinder van maar het gaat toekomstige ontwikkelingen wel in de weg zitten. Navigatie en kolomindeling zijn echter zulke wezenlijke onderdelen van de website dat dit geen eenvoudige aanpassingen zullen zijn. Zeker niet als je bedenkt dat het Landal platfom uit meer dan 20 websites bestaat. Een mooie uitdaging voor de toekomst. Inspiratiebronnen zijn ondermeer de navigatie van Wehkamp.nl en de manier waarop webshops als Bol.com en Amazon.com inspiratie bieden.

Organisatie: wat zijn jullie succesfactoren?
We laten ons niet gek maken door hypes en trends. We luisteren goed naar onze gasten en passen daar onze plannen op aan. We zijn geen trendsetter, eerder lean & mean. We streven naar operational excellence. Onze kracht is een solide e-commerce afdeling met gedreven business consultants, internet marketeers en communicatiespecialisten. Daarnaast hebben we een gedegen webredactie en vergeten we niet dat een deel van de gasten ook behoefte heeft aan persoonlijk contact via het Customer Contact Center.

Wat was je mooiste online moment?
Dit jaar wonnen we voor de vierde de Thuiswinkel award, dat is echt iets waar we trots op zijn. Verder ben ik zeer verheugd dat het resultaat van alle SEO verbeteringen nu zichtbaar begint te worden. Dat we in de Top100 online vindbaarheid van Checkit op de vierde plaats zijn geëindigd is natuurlijk een pluim voor het webteam. Het onderschrijft dat we aan de juiste touwtjes hebben getrokken.