Begin 2012 lanceerde Walibi in België in een persbericht een ‘ wereldprimeur’ op het gebied van interactie en social media binnen een pretpark. Het so called programma heette Walibi Connect; een bandje waarmee je o.a. kunt inchecken in alle attracties, jezelf kunt lokaliseren en alle rijen van de attracties kunt checken maar ook je belevenissen kunt delen. De afgelopen weken lijkt het alsof het programma gestopt is. De website is nog steeds online maar diverse fansites zoals Walibiband en Looopings.nl beweren dat het programma niet succesvol is. Het zou zelfs stoppen te bestaan? Disney rolt op dit moment echter hun Magic Bands en bijbehorende programma My Magic+ steeds verder uit. Waarom lukt het Disney wel om met hun doelgroep connected te zijn?

De theorie van beleving

Kijkend naar de theorie rondom beleving (Goossens, hier verder uitgelegd), is het wenselijk om zo vroeg mogelijk met de gastbeleving te beginnen. De theorie spreekt immers over pre-exposure (voorafgaand aan het bezoek), exposure (het bezoek en de beleving op locatie) en post-exposure (de herinnering levend houden, brand awareness en deze mogelijk laten delen met anderen). Disney slaagt met hun My Magic+ programma duidelijk in deze filosofie. Bij Walibi Connect leek men maar op twee fasen van de beleving te focussen (vooral on demand info over wachttijden en sharen van de beleving). Ook Walibi Holland heeft getracht een dergelijk programma te lanceren. Het was de Thrill Battle. Inmiddels is dit programma ook gestopt en heeft plaats gemaakt voor een App die basic informatie geeft met een klein social tintje.

Disney’s Successtory

Het succes van My Magic+ is in mijn ogen te verklaren door het zeer uitgebreide pakket van diensten dat Disney aan hun gasten biedt. Van planning (reserveren van fast-passen om zonder wachten in de attractie te kunnen, tot het gemak van ticketing en zelfs betalen). Ook de beleving in verkoop is passender voor de doelgroep. Men betrekt zelfs storytelling in de promotie (character Edna). Het is meer gepersonaliseerd en heeft the magic touch. Er is duidelijk nagedacht door de afdeling imagineering over dit programma.

Mijn tips voor een succesvol social programma voor pretparken en dagattracties zijn:

  1. Het draait om de Guest Journey, stel je gast centraal. Hij of zij gaat pas social worden als je problemen voor hen oplost met techniek, zoals wachten of foto’s maken.
  2. Denk aan de fasen van de belevingstheorie, wat kan voor het bezoek? Wat kan tijdens het bezoek? Wat kan na het bezoek?
  3. Investeer goed of doe het niet, maak een bewuste keuze.
  4. Je wilt fans maken, behandel je gast ook als zodanig. De fan is geen reclamebord maar iemand die echt van jouw bedrijf houdt!