Lonely planet geeft Oeganda een nummer 1 plek in het rijtje van de top 10 landen om als reiziger te bezoeken in 2012. Ze openen hierbij met de zin: “It’s taken nasty dictatorships and a brutal civil war to keep Oeganda off the tourist radar, but stability is returning and it won’t be long before visitors come flocking back”. Helaas vereist dit ‘some rethinking’.

Kony 2012
Op 5 maart 2012 wordt er door Invisible Children een 30 minuten durende film geüpload op Youtube over de Ugandese Joseph Kony, de leider van de Lord’s Resistance Army (LRA). Invisible Children gebruikt haar film Kony 2012 om het bewustzijn over de ontvoeringen, moorden en gebruik van kindsoldaten door de LRA te vergroten in de westerse wereld. Met als doel het gebruik van deze tienduizenden kindsoldaten in het LRA te stoppen.

Kony 2012
Kony 2012

De video wordt geretweet door grote bekendheden als Rihanna, Taylor Swift, Bill Gates en Kim Kardashian en is binnen no-time een hit. De video is binnen 6 dagen een miljoen keer bekeken, als eerste video in de geschiedenis mag Kony 2012 daarom oprecht de meest virale video ooit genoemd worden. Op dit moment is de video al 78.028.788 keer bekeken.

Oeganda
Het land zelf staat door deze hele hype wederom negatief op de kaart. Door het succes van de video is het land bang dat toeristen weg blijven. Joseph Kony verblijft al jaren niet meer in Oeganda, maar wordt door de film wel met het land en haar imago verbonden. De kijkers zouden kunnen denken dat Kony nog steeds actief is in Oeganda volgens Crispus Kiyonga, de minister van toerisme in Oeganda. “Deze film is schadelijk voor het toerisme van Oeganda”, aldus Kiyonga, “en heeft het potentieel om de hele toeristische sector te vernielen”. Het toerisme is voor Oeganda erg belangrijk en na de export van koffie de tweede bron van inkomen van buitenaf voor het land.

Oeganda heeft nu aangegeven leiding te gaan geven aan een Afrikaanse strijdmacht die de massamoordenaar Joseph Kony gevangen moet gaan nemen. Volgens Kiyonga is er meer internationale actie nodig en sterkt hij het leger met zo’n 5000 man uit Oeganda. Het lijkt erop dat het gevangen nemen van Kony voor Oeganda dé manier is om te kunnen beginnen met de wederopbouw van een goed imago. Een imago waarbij de gemiddelde reiziger denkt aan Oeganda als een veilig land om te bezoeken, waar prachtige dingen te zien zijn en waarvan de inwoners de moeite waard zijn om te leren kennen.

Indirect te maken met het toerisme van Oeganda, maar een interessant artikel over de verdere kritiek op Kony 2012 is te vinden op NRC.nl.

Credits headerafbeelding: Fred Inklaar (CC)