Het aantal Nederlanders dat op wintersport gaat, schommelt al een jaar of zeven rond de miljoen. De komende tien jaar zal dat aantal eerder af- dan toenemen, voorspelt onderzoeksbureau NBTC-Nipo. Vijf jaar geleden zochten nog ruim 1,2 miljoen mensen de sneeuw op. Dit jaar blijft de teller waarschijnlijk steken op 800-duizend. Ter vergelijking: er gaan evenveel Nederlanders op vakantie naar Zuid-Limburg of de Waddeneilanden, als op wintersport. In totaal is slechts 2,8 procent alle 36 miljoen vakanties van Nederlanders een wintersportvakantie.

Crisis
Directeur Ad Schalekamp van NBTC-NIPO denkt dat de economische crisis een grote rol speelt bij de toekomstige daling van het aantal vakanties. ‘Mensen zetten dan snel een streep zetten door een relatief dure vakantie naar de sneeuw. Een ski-vakantie kost gemiddeld 611 euro per persoon.’ Op dit moment is Oostenrijk, en dan vooral Tirol, nog de favoriete bestemming van de Nederlandse wintersporter. Frankrijk is op afstand tweede. Toch is de wintersport voor veel mensen nog de tweede vakantie. ‘Daarop wordt wellicht makkelijker bezuinigd dan op de zomervakantie’, aldus Schalekamp.

Vergrijzing en opwarming aarde
Schalekamp denkt dat de dalende populariteit verder wordt veroorzaakt doordat mensen ouder worden. ‘Mensen boven de 65 vinden het misschien toch wat gevaarlijk worden om nog op de latten te gaan staan. Een ongeluk zit in een klein hoekje en revalidatie gaat met de jaren minder snel.’

Een andere reden is de opwarming van de aarde. Schalekamp: ‘de bekende ski-gebieden zijn niet meer sneeuwzeker. De sneeuwgrens is opgetrokken waardoor je hogere pistes moet opzoeken. En anders zullen mensen genoegen moeten nemen met kunstsneeuw. Dit heeft een prijsopdrijvend effect want het vergt grote investeringen om de pistes open te houden.’

Tij keren
Om de dalende trend te keren, moeten aanbieders van wintersportreizen volgens Schalekamp aan de slag met produktinnovatie. ‘Als de wintersport minder interessant wordt voor senioren, dan moeten de aanbieders zoeken naar nieuwe vakantieprodukten die wél aansluiten bij de wensen van de klant.’ Volgens Schalekamp zouden ‘multi-generatie-vakanties’ moeten worden bevorderd. Dat zijn vakanties waar ouders, grootouders en kinderen samen met elkaar vakantie vieren in de sneeuw.

Bron: http://www.rnw.nl/nederlands

Reactie door Thiebout van den Bergh (Oostenrijks Toeristenburo).

Interessant te constateren dat het nbtc-nipo dit soort boude beweringen de wereld inslingert en door ‘wellicht’, ‘misschien’ etc. zich de autoriteit aanmeet als de voorspeller van de toekomst voor de wintersport, zonder blijkbaar relatief weinig te worden gehinderd door kennis van bepaalde relevante zaken op winterportgebied.

Niet goed onderbouwde & foute hypotheses kunnen onnodig schade berokkenen. Zie nav het artikel mbt Schalekamp’s beweringen van gisteren in de Telegraaf hieromtrent, het artikel van vandaag- T7, 3 september 2010- in de Telegraaf met reacties die er niet om liegen. Wie gaat er nog op winterport…? Alleen al in Oostenrijk hadden we vorige winter bijna 1 miljoen aankomsten uit Nederland…Wij verheugen ons in elk geval weer ongelooflijk veel op onze vele Nederlandse gasten.