Vandaag wordt Wikivoyage officieel gelanceerd. Wikivoyage zal de nieuwe gratis reisgids zijn en is een project van de Wikimedia Foundation (waaruit onder andere Wikipedia is voortgekomen). Het lijkt erop dat het Wikitravel Van Internet Brands gaat overtreffen. Maar wat doet Wikivoyage precies anders en wat betekent dit nou voor de branche? Ik vraag het na!

Wikivoyage

Anders dan Wikitravel?

In een artikel op Skift lichten zij uit waarom Wikivoyage nu al beter is dan Wikitravel en welke functies er allemaal anders zijn in de nieuwe reisgids:

  • Goede mobiele website (close to bug-free)
  • Wikivoyage gaat veelvuldig gebruik maken van OpenStreetMaps
  •  Je kunt artikelen in een eigen, persoonlijke reisgids plaatsen
  • Bloggers kunnen via Creative Commons gratis gebruik maken van alle data binnen Wikivoyage
  • Door jarenlange ervaring van de Wikimedia Foundation weten ze goed op te treden tegen mogelijke spam in de content

Voor de lange termijn geeft Skift ook aan dat Wikivoyage enkele problemen te tackelen heeft:

  • Een duidelijke scheiding tussen de subjectieve informatie die reizigers achter laten en de objectieve informatie over een destinatie
  • Lange, platte teksten tegen gaan door een bepaalde hiërarchie aan te brengen in de artikelen
  • Er wordt geen mankracht op Wikivoyage gezet, waarmee het kan zijn dat het door ontwikkelen van het platform achter blijft.
  • Om te blijven draaien zal Wikivoyage omzet moeten gaan draaien, door dit op een slimme manier in te zetten kan dat ook nog waarde toevoegen aan het platform.
Alles wat een reiziger moet weten

Elk artikel bevat praktische informatie over de bestemming, alles wat een reiziger moet weten voor en tijdens de reis naar de bewuste plekken. Kun je West-Australie wel of niet met een gewone auto doen of heb je 4-wheeldrive nodig? Hoeveel een ticket kost voor Disney World en wanneer er welke maatschappijen een vlucht hebben gepland naar Bora Bora?! Het geeft een antwoord op alle vragen. Maar in principe is dit weinig nieuws ten opzichte van haar tegenhanger Wikitravel.

wikivoyage - informatie

Verrijking van de content vanuit de community

Wikivoyage vraagt uiteraard haar community om een verrijking van de content. Kleinere, minder bekende landen kennen nog nauwelijks invulling van de verschillende items. Echter krijgt Wikivoyage voor de lancering al ontzettend veel updates en zal dit snel verleden tijd zijn.

wikivoyage - content

Je persoonlijke reisgids samenstellen

Het mooie van het nieuwe inspiratie-speeltje van Wikimedia vind ik wel het zelf samenstellen van een eigen persoonlijke reisgids. De reiziger klikt simpelweg een aantal pagina’s aan en voegt die bij het boek. Alle content verzameld in het boek, dan kan het boek door een eigen drukkerij afgedrukt worden, of het boek kan als PDF gedownload worden.

Wikivoyage - book creator

Geweldig om mee te nemen op de bewuste vakantie of reis, op papier of in je mobiel, zonder dat al die andere steden in die loodzware reisgids staan! Ideaal voor reisorganisaties om zelf zo’n boek samen te stellen en aan te bieden aan hun klanten voor ze op reis gaan, lijkt me!

Wat betekent Wikivoyage voor de branche?

Ik ging bij een aantal voorlopers uit de branche na wat de komst van Wikivoyage voor onze branche betekent:

Isabel Mosk, directeur van Think! Social Media Amsterdam:

“Wikivoyage kan de rol van de DMO website overnemen. Wikipedia is de online encyclopedie van de wereld, Wikivoyage is een verzameling van informatie voor de reiziger. Wikivoyage gaat daarbij verder dan de gemiddelde DMO, want het behandeld ook praktische informatie (zoals Lonely Planet dat ook doet) en politieke onderwerpen. De politieke gevoeligheden of sales targets van een DMO spelen geen rol bij Wikivoyage. Hierdoor is het een open, neutraal en betrouwbaar medium dat de behoeften van de reiziger voorop zet.

Is er dan geen redden aan voor de DMO? Nee hoor! Ze moeten eerst de macht van de reiziger én nieuwe media erkennen, en daarna een leidersrol aannemen in de creatie van content. Te denken valt aan filmische content, maar ook content van bloggers en influencers. Destinatiemarketing ligt allang niet meer alleen bij de VVV, want iedereen kan zich tegenwoordig online positioneren tot de nieuwe reisexpert van een bepaalde stad, regio of land. Er liggen voor een DMO mooie kansen om samen te werken met deze nieuwe reisexperts!”

Richard Osinga, mede-oprichter Triposo

“Al een aantal jaar was er grote ontevredenheid bij gebruikers van Wikitravel over het gebrek aan vernieuwing en de toename van commercie. Vandaar dat een aantal ontevreden mensen gevraagd hebben of ze binnen Wikimedia een reisproject konden starten.

Dat Wikivoyage nu al beter is, vind ik een beetje onzin. Als ik wikitravel kopieer en een ding toevoeg is het “nu al beter”. Het zal erom gaan dat Wikivoyage meer mensen aan zich bindt en actief houdt dan Wikitravel. Alleen dan zijn ze beter – als ik kijk naar de hoeveelheid edits is dat nog niet zo. Maar met de publiciteit die ze gaan krijgen en de steun van Wikipedia kan dat zeker zo worden.

Het zou natuurlijk fantastisch zijn als Wikivoyage meer mensen zo ver kan krijgen bij te dragen aan een open reisgids. Wij zullen er ook zeker ons voordeel mee doen als Wikivoyage een succes wordt. We gebruiken meerdere open bronnen en gebruiken algoritmes om vervolgens daarmee handige en mooie interactieve reisapps te maken – een goede, open bron erbij is altijd goed.

Ik verwacht alleen niet dat Wikivoyage echt vernieuwend gaat zijn op reisgebied. Ik ben natuurlijk nogal bevooroordeeld (want een concurrent) maar Mediawiki is perfect voor een encyclopedie maar heel wat minder handig wanneer je een leuke bar probeert te vinden in de buurt van je hotel. De niet-doelstellingen die skift citeert geven ook wel een beetje aan waar je wikivoyage wel en niet voor zult gaan gebruiken. Het wordt een print die je in je achterbroekzak kunt stoppen of een pdf die je op je telefoon leest.”

Heb jij een mening over wat de komst van Wikivoyage betekent voor onze branche? Laat die dan zeker even achter in de comments en discussieer mee.