Het is druk in startupland. Al jaren, maar ook anno 2015 lijkt de stroom aan nieuwe startups bij lange na niet opgedroogd. In de reisbranche is dit niet anders. Je kunt bijna dagelijks lezen over nieuwe travel startups op Skift en TechCrunch. Altijd leuk om frisse innovatieve ideeën te zien die de reisbranche moeten gaan opschudden!

Voor wie hier echter de laatste tijd niet veel van heeft meegekregen is het vorige week gepubliceerde artikel “The Top 40 Travel Startups” door het bedrijf Symmetry50 ideaal om even bij te lezen.

Basisproblemen oplossen

Het lijstje geeft een aardig beeld van wat er zoal gaande is in de reiswereld. Wat opvalt is dat er nog steeds nieuwe oplossingen worden aangedragen voor basisproblemen als “Hoe vind ik een accommodatie / vlucht / activiteit?”, “Hoe plan ik mijn reis?” en “Waar vind ik reisinformatie tijdens mijn reis?”. Ook zie je steeds meer Saas (Sofware as a service) diensten voor hotels en touroperators.

Niches zoeken

Verder valt op dat de startups steeds meer de niches opzoeken. Logisch, maar toch interessant om te zien waar ze zich dan op richten. Authentieke, onafhankelijke boutique hotels bijvoorbeeld. Of het regelen van een roadtrip in de VS. En toeval of niet, maar zo’n 6 van de 40 startups richten zich op avontuurlijke en/of outdoor activiteiten.

Ik heb overigens geen Nederlandse initiatieven kunnen ontdekken. Tijd voor een nieuw overzicht met NL travel startups?