Eén van de keynote speakers op eTravel gisteren was Carmen Gayoso van Wimdu. Zij vertelde dat de organisatie is gebaseerd op social travel en collaborative consumption, waarbij ze uit gaan van het gegeven dat mensen graag iets minder betalen om ergens gebruik van te maken, dan een hoger bedrag om iets te bezitten. Hun kernboodschap is dan ook: ‘We share homes’. Toch rijst de vraag: wat is nou eigenlijk het verschil tussen Airbnb en Wimdu?
De boodschap lijkt hetzelfde, het verdienmodel lijkt hetzelfde en de ook redenen om bij hen te boeken lijken precies hetzelfde. Na een bezoekje aan beide websites lijken ook die nog eens precies hetzelfde. Ik kan de verschillen niet achterhalen, jullie? Vertel ons de verschillen, en maak kans op het Marketingfacts Jaarboek 2012!
Het verschil zit voor mij in het ‘gevoel’ en ‘emotie’ die de merken overbrengen en op de primaire targetgroepen:
Wimdu: iets zakelijker in communicatie en stijl van website, sterker gericht op het (ver)huren vanuit praktische zin.
Airbnb: community focused, lifestyle gevoel, feminien logo (rondingen). Dit is voor mij socialer gericht dan Wimdu http://screencast.com/t/ITHU0esApC
Verder volledig gelijk aan elkaar. Beter goed gejat…
Ik zie wat je bedoelt inderdaad. De community komt ook bij Airbnb bij de blog (http://blog.airbnb.com/) iets meer naar voren dan de blog van Wimdu (http://blog.wimdu.com/) die is meer gericht op social travel dan op de community.
Zou het wellicht iets te maken kunnen hebben met de leeftijd die de twee hebben en de tijd die het kost om een dedicated community op te bouwen?
Hoe lang bestaat Wimdu eigenlijk t.o.v. Airbnb?
Scherpe vraag, vooral om door hen te laten beantwoorden 🙂
Wimdu heeft onlangs haar eerste verjaardag gevierd, Airbnb is opgericht in augustus 2008. 🙂
Als we verder kijken dan de lay-out alleen, zit het verschil ‘m misschien in de commissiestructuur. Wimdu vraagt 15 procent commissie; 12 procent van de gast en 3 procent van de host. Hoe werkt Airbnb.com qua commissie?
Op http://www.airbnb.com/info/why_host staat dat ook Airbnb 3% commissie van de host vraagt. Over guests kan ik daar niets vinden.
Hoe zit dat dan bij Wimdu? Komt dat nog bovenop de prijs die de host zet dus? Eigenlijk komt dan dus 15% van de host, omdat ze die 12% dan ook mislopen terwijl een guest dat betaald voor het appartement, toch?!
Is er verschil tussen vliegwinkel.nl en vliegtickets.nl :-)? Zal met name aanbod en communicatie zijn qua verschil. Je hebt als bezoeker nu keuze, en de partij vinden waar jij je het prettigste bij voelt. En ja, “beter goed gejat….”.
Ik moet zeggen dat ik het verschil tussen vliegwinkel.nl en vliegtickets.nl groter vind dan Wimdu en Airbnb, maar dat kan persoonlijk zijn en pur sang op het uiterlijk van de website. Alleen al in beleving van de homepage vind ik dat, die lijkt een prominentere plek te krijgen bij vliegwinkel, naast de onderverdeling in categorieën.
Inderdaad zal het verschil hem liggen in gevoel en emotie, zoals Kim hierboven aangeeft, dus een inderdaad een site gebruiken waar jij je het prettigst bij voelt. Op dat punt: eens!
Gek zeg. Ik kan bijna geen verschillen vinden.
Inderdaad. Achter Wimdu zitten de Duitse gebroeders Samwer die er om bekend staan om te klonen, zo ook Zalando wat gebaseerd is op Zappos.
Enkele weken terug heb ik een ‘remote’ gebruikers onderzoek laten uitvoeren tussen beiden, de resultaten en video voorbeelden kan je hier zien: http://www.actualinsights.com/2012/remote-user-testing-airbnb-vs-wimdu/
Verschil zit in details zoals het kalender. De Samwers richten zich op het klonen van succesvolle websites vanuit de VS voor de Europese markt.
Hey Matthew,
Denk dat we het erover eens kunnen zijn dat jouw onderzoek de meeste en duidelijkste verschillen heeft opgeleverd, bedankt voor je bijdrage. 🙂 Zou je je adres willen mailen naar annelies@upstream.nl? Dan kan ik je het Marketingfacts Jaarboek 2012 opsturen!
Groetjes, Annelies
Airbnb is er volgens mij als eerste mee begonnen. Daarnaast is “the story” achter Airbnb een mooi en authentiek verhaal. Zie de video op The Next Web. http://thenextweb.com/video/2012/04/29/lessons-from-the-rise-of-airbnb-by-its-co-founder-joe-gebbia-at-tnw2012-video/
Deze jongens krijgen hierdoor meer sympathie vanuit de sector, maar ook vanuit de community. Ondanks dat de twee websites zo op elkaar lijken, zijn het twee verschillende bedrijven met hun eigen bedrijfscultuur, branding, community, etc..
Is het nou bedoeld voor iedereen die hun verblijf te huur wil aanbieden, of moet je wel iets unieks te bieden hebben? bij airbnb zie ik vooral grote villa’s met zwembaden en uitzicht op zee.
Het is inderdaad bedoeld voor de particulier. Er is echter een trend ontstaan van handelaren die voor groepen huiseigenaren deze gaan verhuren op sites zoals Wimdu en Airbnb. Is grote business. Deze listings worden dan ook vaak hoger getoond vaak omdat de woningen zo indrukwekkend zijn. Maar ja, het mag, het blijft social travel, couchsurfing of hoe je het ook wilt noemen. Het ‘gewoontjes’ is er zeker vanaf, op beide sites.
Het grote verschil is volgens mij dat AirBnB zo goed als uitsluitend samenwerkt met particulieren en daardoor de echte social en persoonlijke experience biedt. Wimdu biedt deze ook aan maar heeft daarnaast een enorm aanbod van “gewone” appartementen van grootschalige verhuurders die meeliften op het succes van social travel.
Geef maar mij Airbnb, echt super ervaring gehad. Hopelijk is de volgende net zo goed! Ik hou wel van dat persoonlijke. Jammer dat ik geen vastgoed bezit.
Airbnb.com heeft recent zijn homepage drastisch veranderd, check http://www.airbnb.com en nu maar eens kijken wat Wimdu.com gaat doen.
Voor mij zit het verschil in service, die geeft airbnb nauwelijks, ze beantwoorden geen mails en ik kan nu bv al 14 dagen (!) niet inloggen om gasten te beantwoorden.
Terwijl ze dit wel strikt aanraden, meteen te reageren.
Ik ben geen fan van airbnb , want de nederlandse markt wordt meer via andere site gevonden overigens.
Ik ben host op beide sites. Airbnb is wat mij betreft sympathieker en bij Wimdu is het duidelijk, dat het er hen vooral om gaat geld te verdienen; dat willen we allemaal, maar niet koste wat het kost. Als je als host een gast weigert om wat voor reden dan ook, omdat je het niet vertrouwt bijvoorbeeld, ik bedoel je laat toch wildvreemde mensen in je huis, dan krijg je gelijk straf bij Wimdu en word je er gelijk (tijdelijk of voorgoed) af gegooid. Het accent ligt sowieso meer op de gasten dan op de hosts, terwijl: zonder hosts geen gasten. Wimdu zou er goed aan doen eerder zijn bestaande relaties met hosts te consolideren dan via hun alomtegenwoordige marketing steeds nieuwe mensen proberen te werven. Daarbij heeft een gepikt concept (alles is gepikt van Airbnb) niet zo mijn sympathie. En ook het review systeem deugt niet helemaal, als hosts negatieve feedback krijgen bij Wimdu worden opeens voor die host geen reviews meer getoond, dus dat is niet helemaal eerlijk t.o.v. de andere (wel goed scorende) hosts en de gasten. Aan de andere kant krijg je als host weer meer boekingen via Wimdu, door diezelfde marketing worden ze in Europa momenteel meer gevonden door mensen die een vakantiewoning zoeken, dan bij Airbnb, die deze markt zelf niet zo beïnvloedt. Wimdu is wat dat betreft echt Duits (controlfreakerig). Het zou me niks verbazen als “Carla” ook een Wimdu-marionet is. Ze schrijven ook zelf positieve recensies op sites heb ik gemerkt namelijk. Nog een negatief punt bij Wimdu: gasten hoeven er geen foto te plaatsen, dus je hebt vaak werkelijk geen idee wat voor iemand je in je huis krijgt, niet dat een foto alles zegt, maar toch.. hosts plaatsen vanzelfsprekend wel foto’s, dus ook daarbij zijn de gasten weer veruit in het voordeel t.o.v. de hosts bij Wimdu. Dit speelt allemaal veel minder bij Airbnb, waar ook de gasten foto’s moeten plaatsen, helaas heb ik het idee, dat Airbnb een beetje aan zijn eigen succes ten onder is gegaan, jammer, want als ik via hen genoeg zou verdienen, dan had ik Wimdu niet nodig.
Ik weet niet hoe dat bij Wimdu zit, maar Airbnb heeft de prachtige functie dat de host de gast kan beoordelen. Geniaal.
Ik zit op zowel airbnb als op wimdu. Geen idee waarom, maar via airbnb heb ik in 4 maanden tijd al een stuk of 30 boekingen en via wimdu niet meer dan 2 aanvragen die niet omgezet werden in definitieve boekingen. Bij wimdu was het invullen van het profiel ook nog eens een drama. Steeds ging het fout en was ineens alle ingevoerde gegevens weer kwijt. Ook het actualiseren van de bezettingskalender gaat daar regelmatig fout. Bij airbnb liep en loopt alles vlekkeloos.
dat ken ik of mensen willen bij wimdu cash betalen of via bank wat niet kan bla bla veel …
raar want de site adverteerd toch op tv
Bij wimdu moest ik, los van de commissie, 79 euro per dag betalen, aanzienlijk meer dan de vanaf prijs van 58 euro waarmee door het geadverteerd werd. Bij airbnb was de vanaf prijs 52 euro op hun site maar bleek de prijs bij boeking juist lager: slechts 49 euro. Dit los nog van de commissie. Exacte dezelfde data en hetzelfde appartement. Dan is de keuze snel gemaakt toch?
ALS verhuurder is airbnb duidelijk sympathieker en korter op de bal
ze beantwoorden jou vragen duidelijk en er wordt vanalles gedaan om iedereen te stimuleren mee te denken
alle defecten en luiken zijn gedicht aan alles is gedacht
verder heb je bij wimdu enkel een kans als verhuurder om bovenaan de opzoek lijst te staan als je boekingen hebt.
niet zo vreemd MAAR JE VIND DUS EERST DORPEN DIE 25 KM verder liggen zelfs als oon jij in het dorp van opzoeken, en mensen kijken vaak niet verder dan 1 pagina!
verder nemen zij professioneel gemaakte fotos ; als kwalitatief goede fotos????????
terwijl bij een klik oo de site de zelfgemaakte ook even helder en duidelijk zijn
waardoor je weer je stand verlaagd in de ranglijst!
erg vervelend
verder ben ik al een tijdje bezig met de link te willen verkrijgen om vrienden uit te nodigen maar
ik krijg steeds een automatisch lijkend antwoord wat niet over mijn gevraagde kwestie gaat!
terwijl zowel ik als zei er kunnen aan verdienen???????
het is een tocht van lange adem bij wimdu
ook kan je enkel achtereenvolgende periode blokkeren op de kalender
zodat je steeds weer een venster moet openen ingeven en weer helemaal naar onder scrollen voor te bevestigen
bij air klik je VERSCHILLENDE DATAS OF MEERDERE ACHTEREENVOLGENDE en bevestig je dan alles tegelijk
air is ook echt vriendelijk innovatief en je wordt er zelf enthousiast van zoals je ziet
want mensen gaan er vrijwillig hun kostbare tijd instoppen