De Vereniging voor Vlaamse Reisbureaus (VVR) heeft een juridische overwinning behaald op Barvee, exploitant van affiliatesite Zomerbrochure.be; Belgische reisaffiliates moeten volgens de rechter een vergunning hebben voor hun activiteiten. Barvee noemt dat protectionistisch.

De VVR maande exploitant Barvee in september om Zomerbrochure.be offline te halen. Bezoekers van die site worden verwezen naar reizen van onder meer Neckermann en Sunweb. Alleen partijen met een vergunning als reisbureau zouden mogen bemiddelen in commerciële reisverkoop, aldus de belangenclub.

De VVR haalde zijn gelijk bij de rechtbank van Koophandel in Gent. Barvee moet zijn site opheffen of aanpassen, op straffe van een dwangsom van 2.500 euro per dag. VVR-woordvoerder Antoon van Eeckhout noemt de uitspraak (pdf) logisch op Travelupdate.be: ‘Zij (de affiliatesites, red.) treden op als reisbemiddelaar en worden daarvoor vergoed. Zij zijn dan ook vergunningsplichtig. Menen zij het ernstig dan moeten zij maar aan de voorwaarden om een vergunning te verkrijgen beantwoorden. De VVR zal hen daar graag in bijstaan.’

In een blog-posting reageert Barvee-uitgever Bart De Sloover verbolgen: ‘Wij vinden dat deze protectionistische houding van de VVR niet gepast is en betreuren het dat de Vlaamse wetgever geen specifiek kader gecreëerd heeft voor online marketing in de reissector. We zijn het er helemaal niet mee eens dat het adverteren over een specifieke reisaanbieding aan een licentie moet onderworpen zijn. Dit is totaal achterhaald, wereldvreemd en protectionistisch.’

NB: Lees de blog-posting van ICTRecht’s Louise Dancet over deze kwestie, ook over de consequenties voor Nederlandse affiliates die in België actief zijn: Belgische restricties op de online reismarkt?