Mobiel lijkt het walhalla te zijn, misschien al wel vijf jaar lang. Echter lijkt het erop dat de consument nu zo ver gaat in het gebruik van smartphones dat organisaties nu echt moeten gaan nadenken over wat ze met smartphones kunnen doen in hun marketing.

Reizigers zijn al mobiel

In een eerdere posting op TravelNext werd duidelijk dat de reiziger verandert. Reizigers zijn connected en nemen hun smartphones massaal mee op reis. Ze gebruiken deze bijvoorbeeld om hun volgende bestemming uit te zoeken, een hotel te boeken, te kijken hoe ze naar die ene kerk moeten lopen, om in contact te komen met locals of om hun vrienden thuis te laten weten hoe het met ze gaat. In elke fase van het reizen maakt een reiziger wel gebruik van zijn of haar mobiel.

Wifi

Juist ja, wifi is nodig om je mobiel in het buitenland functioneel te kunnen gebruiken zonder dat de kosten bij thuiskomst torenhoog zijn. Dat zonder meer, en dat moge duidelijk zijn na de vele, vele en nog meer berichten over het aanbeiden van wifi op accommodaties, al dan niet gratis. Dat voorop gesteld hebbende ga ik over naar de mogelijkheden die een smartphone een reiziger allemaal zou kunnen bieden.

De zes fasen van het reizen

Een reiziger gaat 6 fasen door, hieronder bekijk ik in elke fase wat voor rol een smartphone zou kunnen spelen.

Inspiratie

Om inspiratie op te doen gebruiken reizigers voornamelijk hun eigen netwerken en brochures van de reiswinkel. Echter kan een smartphone ook dienstdoen als inspiratie kanaal voor de dromers. Op vrijdag heb ik een post geschreven over inspiratie in het algemeen. Hierbij zijn verschillende inspiratie-apps ook mogelijk op de iPhone. Zo hebben Pinterest, TravelBook, TravelCircle, SceneSpotter en Fotopedia allemaal een mobiele app.

Plannen

Een trip plannen heeft nogal wat voeten in aarde. Er zijn vele apps die het leven van een reiziger verlichten wat betreft de organisatie voorafgaand.

Tripit is daarvan een goed voorbeeld. Een reiziger kan eigen trips aan maken en aan deze trips ook ‘Plans’ toevoegen. Dit kunnen bijvoorbeeld vliegreizen, autohuur of hotelboekingen zijn. Een reiziger kan zijn of haar boekingsgegevens en bevestigingen laten importeren vanuit de mailbox zodat hij of zij alles bij de hand heeft zolang de smartphone maar in de buurt is.

Boeken

In de toekomst kan een consument gemakkelijker reis-gerelateerde producten boeken via zijn of haar mobiel. Producten als vluchten, hotels en car rental zal moeiteloos geboekt kunnen worden. Geen gepruts met te grote websites op de smartphone, inzoomen en moeilijk in te vullen formulieren zouden al een hele boel aan gebruikersgemak vergroten.

PhoCusWright zegt in haar onderzoek ‘Mobile Hits the Mainstream: Technology and Industry Trends’ geeft aan dat mobiele boekingen de komende twee jaar nog steeds een klein deel zijn van de totale boekingen,  maar dat er voor 2013 verwacht wordt dat er zo’n 8 miljard aan boekingen via mobiel zullen gaan in Amerika. Het is dus wel degelijk in opkomst.

Voorgenieten

Na het boeken kan een reiziger zijn of haar plek in het vliegtuig kiezen via de mobiel. Reizigers downloaden ook al vooraf verschillende reisgids-apps als Triposo of locale apps (This Is Antwerp of Ontdek Delft) om te bekijken wat ze gaan doen als ze eenmaal op bestemming zijn.

Een vakantieganger staat op het punt te vertrekken en krijgt nog een laatste bericht van de reisorganisatie om hem of haar een fijne vakantie te wensen met het weer van de destinatie en wellicht wat tips. Een ideale manier om als reisorganisatie een glimlach op het gezicht van je klant te toveren en met een fijn en betrouwbaar gevoel over jouw organisatie op vakantie te sturen.

Reizen

Mobiel inchecken, het vluchtschema bekijken en de smartphone gebruiken als boardingpass. Dat is slechts het begin van de reis en daarmee het begin van de mogelijkheden die een smartphone op reis kan bieden.

Door locatie-gebaseerde diensten wordt het gemakkelijk om op reis een goed hotel op een steenworp afstand te scoren als ze op nieuw en onbekend terrein zijn. Daarnaast bekijken reizigers het nieuws van thuis of het toekomstige weer volop op hun mobiel.

Ook brengt de smartphone reizigers in contact met andere reizigers en locals, via sociale netwerken en online communities als bijvoorbeeld GuidedByALocal, CouchSurfing of SpottedByLocals is het voor een reiziger tegenwoordig een peulenschil om met een local een biertje te gaan doen.

Ook geven steeds meer reizigers aan met hun mobiel vakantieplaatjes te schieten. Een onderzoek van Blurb geeft aan dat vakantiegangers tot 35 jaar verwachten in de komende zomer zelfs meer foto’s te maken met de camera van hun telefoon (96%) dan met een compactcamera (62%). Daarnaast geeft 46% van deze groep aan deze pareltjes te delen via social media.

Nagenieten

Terug van vakantie wil iedereen nog even dat gevoel vast houden. Heerlijk wegdromen naar hoe je een week geleden nog met een cocktail aan het strand lag doen veel mensen door een fijne vakantiefoto als achtergrond in te stellen op de mobiel.

Het delen van het vakantiegevoel met anderen gaat ook vaak via sociale netwerken en mobiel. Online fotoalbums zijn hierbij een veelgebruikt medium. Een reiziger stuurt zijn of haar vrienden een linkje naar het flickr-account en zij kunnen zien hoe fijn hij of zij er bij zat onder die palmboom op Ibiza.

Ook de inspiratie-apps als TravelBook en TravelCircle kunnen reizigers bij het nagenieten gebruiken om foto’s online te delen met vrienden.

Hoe gebruiken jouw klanten hun smartphone in al deze fasen? Er zullen ongetwijfeld tal van oplossingen te bedenken zijn. Voeg ze vooral toe in de comments.