Affiliate marketing is het plaatsen van een (link)advertentie op een website waarbij je commissie krijgt als iemand erop klikt en het product aanschaft. In de reisbranche wordt Affiliate marketing veelvuldig toegepast. In het begin waren het vooral de direct sellers die een eigen affiliate programma begonnen of zich aansloten bij een affiliate netwerk.

Reisbranche nr. 1 in Affiliate marketing

Dat de reisbranche de ultieme markt is voor affiliate marketing blijkt wel uit het aantal campagnes die er lopen. Op Tradetracker (affiliate netwerk) is de Top 3 van branches als volgt:

Reizen & vakanties (175 campagnes)
Cadeau’s en gadgets (46 campagnes)
Telecommunicaitie (33 campagnes).

Het bedrag dat je kan verdienen kan per bedrijf (campagne) zeer verschillen. De vergoedingen verschillen per klik, lead, sales of combinatie hiervan. Zo heeft lastminute.nl (van TUI) nu een actie waarbij ze 3 cent per klik en 50 euro per gerealiseerde boeking betalen. De website Vaya geeft 5,5% commissie over een gerealiseerde boeking en de website Golfreizen.nl geeft 25,- euro per boeking weg. Dit zijn toch leuke inkomsten voor een (online) reisbureau. (bron Tradetracker).

Zelf een Affiliate programma opstarten?

U kunt overwegen om zelf een partnerprogramma te implementeren. Via deze manier is de website Booking.com een groot succes geworden. Het opzetten van een eigen affiliate programma werkt alleen als uw site al veelvuldig bezocht wordt, en u moet wel de kennis in huis hebben om het op te zetten. Veel vaker sluiten bedrijven zich aan bij een affiliate netwerk, zoals bijvoorbeeld Tradedoubler, Tradetracker, Zanox en Daisycon. Waarbij bedrijven er overigens ook voor kiezen om met meerdere netwerken samen te werken om direct een hoog bereik te krijgen.

Voor nieuwkomers op de markt is affiliate marketing een unieke kans om in zeer korte tijd een positie op het internet te verwerven tegen in feite minimale kosten.