Familie travelbloggers zijn een bijzonder niche binnen het travelbloggers landschap. Binnen deze niche zijn namelijk weer vele andere niches te onderscheiden. Enerzijds door de leeftijd van de kinderen, anderzijds door de manier van reizen. Twaalf Nederlandse familytravelbloggers hebben nu hun krachten gebundeld en vandaag wordt de website www.familytravelbloggers.nl gelanceerd. Wij spraken met Saskia, één van de bloggers en initiatiefnemers van het platform.

Waarom hebben jullie de krachten gebundeld?

”Op de Vakantiebeurs afgelopen januari spraken we met bedrijven die aangaven reisbloggers die over gezinsreizen schrijven, moeilijk konden vinden. Ook vanuit bestemmingen kregen we signalen dat ze moeite hadden met reislustige gezinnen te bereiken. Daarbij kregen we vaak mailtjes van bestemmingen en aanbieders met een aanbod dat niet bij ons als gezin paste maar wel bij een van de andere Nederlandse bloggers. Daardoor ontstond bij ons het idee om samen op te trekken en een plek te creëren waar in een keer alle familytravelbloggers te vinden zijn. Op het portal is een duidelijke omschrijving van ieders niche en zijn we open over de unieke bezoekers per maand”

Wat is het doel van jullie samenwerking?

”We willen bestemmingen en aanbieders die met bloggers werken, het samenwerken gemakkelijker maken. Op familytravelbloggers.nl kun je in een keer alle bloggers binnen deze niche vinden en direct de belangrijkste achtergrondinformatie die je van hen moet weten. Zo kun je als bedrijf beter zien welke blogger het beste past bij je eigen product of bestemming. Ook willen we laten zien dat we bereid zijn om onderling samen te werken en kunnen we daarbij werk uit handen nemen”

Hoe is dit platform tot stand gekomen? Hebben jullie meetings gehad met elkaar of is er een clubje dat de kar trekt?

”Tijdens TBEX, een Europese bloggers meeting in Spanje, hebben Tikva van Gezinopreis.nl (de andere initiatiefnemer) en ik er sinds de Vakantiebeurs voor het eerst uitgebreid over gesproken. In juni hebben we het idee uitgewerkt met een aantal andere familytravelbloggers die we al kenden. Zo kwam het enthousiasme steeds meer los. Daarna hebben we de zomermaanden benut om alles verder uit te werken. Tikva en ik zijn hiervoor regelmatig bij elkaar gekomen. Begin augustus hebben we alle familytravelbloggers die we kennen een voor een benaderd en hen betrokken bij ons idee en binnen twee weken was iedereen al aangesloten! Via onze Facebook-groep stemmen we ondertussen alles met elkaar af. Samen met Tikva vorm ik het kernteam dat in deze opstartfase de kar trekt.”

Familytravelbloggers

Is er sprake van onderlinge concurrentie, waarom wel/niet?

”Bijna niet. Ieder van ons heeft heel duidelijk een eigen niche. Natuurlijk zit daar overlap in, maar dan nog is er voldoende ruimte voor ons allemaal. Wij geloven meer in samenwerking dan in harde onderlinge concurrentie, dat levert uiteindelijk alleen maar verliezers op.”

Als ik als bedrijf met family travelbloggers ga werken en jullie als ‘club’  benader. Hoe gaat dat dan verder in zijn werk?

”Er zijn meerdere manieren om met ons te werken. Een bedrijf kan één van de individuele bloggers benaderen die het beste bij een bestemming of product past, of als bedrijf kun je een campagne starten waarvoor meerdere familytravelbloggers worden ingezet. We kunnen hierbij onderling de campagne opzetten en alles regelen met de bloggers. In dat laatste geval zal een van de aangesloten bloggers de coördinatie op zich nemen en tevens de contactpersoon zijn voor dat bedrijf.”

Als ik een blogtrip voor een reizende familie organiseer, waar moet ik dan (extra) rekening mee houden?

”Een blogtrip voor een gezin is leuk! De kinderen zorgen voor een extra dynamiek en mooie anekdotes die later terug komen in de blogs. Maar, er zijn wel een aantal zaken waar rekening mee gehouden moet worden. Zo zitten bloggers met naar schoolgaande kinderen vast aan de schoolvakanties en slapen hele jonge kinderen overdag nog. Ook ligt het reistempo van een gezin lager dan van een individuele volwassene. Dat klinkt misschien moeilijk als je dat niet gewend bent, maar in overleg met de ouders blijkt er vaak met enkele kleine aanpassingen in een programma veel mogelijk.”

Wanneer mag een familytravel blog zich bij jullie aan sluiten?

”Vakanties en reizen met kinderen moeten een belangrijk onderdeel zijn van de blog of liever nog moet de blog zich als familytravelblogger profileren. Alle bloggers posten minimaal 4 keer per maand een blog over een weekendje weg, vakantie of reis met kinderen. Voor ons is het delen van eigen ervaringen ook een belangrijk criterium. Ook moeten de blogs waarmee we samenwerken meer dan zes maanden live zijn en meer dan 2.500 unieke bezoekers per maand hebben. Natuurlijk is aanwezigheid op social media ook super belangrijk. Voor kleinere startende blogs werken we wel met een aspirant status.”

De website is nu in het Nederlands, willen jullie deze ook in andere talen gaan aanbieden?

”Er is inmiddels een Engelse pagina toegevoegd waarin we uitleggen wat familytravelbloggers.nl doet. Zo kunnen we ook bestemmingen en aanbieders uit het buitenland gaan bereiken.”

Hoe gaan jullie de promotie van jullie samenwerkingsverband aanpakken richting bedrijven en consumenten?

”We hebben een lijst gemaakt met al onze contacten en al deze mensen hebben een mail gekregen waarin we vertellen over familytravelbloggers.nl. Natuurlijk vertellen wij het ook via onze eigen social media kanalen die gezamenlijk een bereik hebben van meer dan 60.000 volgers. Daarnaast geven we (alle bloggers) allemaal op onze blogs aan dat we aangesloten zijn bij familytravelbloggers.nl en zullen we bij onze contacten ook dit samenwerkingsverband benoemen.”

Benieuwd wie alle travelbloggers zijn? Neem een kijkje op: http://www.familytravelbloggers.nl/familytravelbloggers/

Credits headerafbeelding: Kiran Foster (CC)