Volgens topman Nick Longman, directeur Online & Distributie bij TUI UK gaan papieren vakantiebrochures ergens in de komende 5 jaar verdwijnen. Het bericht verscheen eerder ook op travelupdate.be. Een interessante voorspelling zeker gezien het feit dat TUI zelf zegt dat nog 60% van haar klanten papieren vakantiefolders gebruikt bij het boeken van een reis.
Er komt een punt waar we moeten stoppen met het produceren van brochures, en ik denk dat dit al de komende vijf jaar zal zijn” zegt Longman.
Cijfers van Google
De basis van deze voorspelling zijn de meest recente cijfers van Google. Die laten zien dat mobiele zoekopdrachten jaarlijks met 131% groeien. Daarvan is 28% een travel gerelateerde zoekopdracht. Dat is veel, maar zijn dat zoekopdrachten die passen bij de vakanties die TUI aanbieden? En wie is die “mobiele doelgroep”? Uit eigen ervaring van www.verkeersbureaus.info merk ik de behoefte aan brochure aanvragen. De conversie daarop is het grootste op de site. Dat blijkt ook uit de gegevens van het telefoonverkeer en e-mailaanvragen. Veel consumenten ontvangen graag een brochure én een kaart van een bepaald gebied.
Doelgroep?
In een interessante discussie met Jeroen Beelen van localsecret.nl kwam ook naar voren dat er 2 stromingen zijn op dit moment:
- de digitale jeugd die alles mobiel en digitaal doet
- de oudere generatie babyboomers die nog niet volledig om is
Daaruit blijkt dat een hele generatie nog met papier werkt. Ik denk niet dat deze generatie in een periode van 5 jaar omschakelt naar volledig digitaal en dat de papieren brochure daarom nog niet kan verdwijnen.
Wat denken jullie? Ben benieuwd naar jullie mening in de comments hieronder!
Credits headerafbeelding: Jason McHenry
Die generatie zal dan niet helemaal om zijn, maar op een gegeven moment is productie van brochures (FTE’s, print, distributie) niet meer kostendekkend.
Dat de reisbranche gaat stoppen met papieren brochures dit hoor ik natuurlijk al heel erg lang. Mijn ervaring (filiaalmanager Vakantiexperts Amsterdam Beethovenstraat) is dat er nog steeds een grote groep mensen is (jong en oud) die graag iets tastbaars in handen heeft. Zo mailen wij onze klanten een prachtige digitale opmaat gemaakte online reisgids (pakketreis) of digitale offerte (maatwerkreis), inclusief een duidelijke beschrijving, de klantbeoordelingen, informatieve websites en diverse foto’s e.d. Kortom een compleet online overzicht. Onze klanten reageren hier ook zeer positief op. Opvallend is wel dat veel klanten alsnog om een brochure vragen. Soms als de boeking al lang is gemaakt. Dit is wel begrijpelijk veel brochures (vooral van de specialisten) zien er tegenwoordig echt schitterend uit! Wat betreft de digitale jeugd vs oudere generatie de behoefte om een reisbrochure heeft naar mijn idee vooral te maken met de reiswens/som, als de jeugd straks bijv. op huwelijksreis gaat dan willen ze waarschijnlijk wel een brochure. De krasse knarren van nu zijn volgens mijn online zeer actief.
Ps bedoeld Nick Longman niet dat de reisagent/klant t.z.t zelf de brochure mag gaan printen….:-)
Afgelopen woensdag verscheen het artikel van Nick Longman (Distribution & Online Director bij TUI) op de site van TravelWeekly (http://bit.ly/yj7Ibs). Hij poneert een uitdagende stelling over het schrappen van brochures, waarmee hij mogelijk kijkt hoe er gereageerd gaat worden op deze ‘knuppel in het hoenderhok’.
In een interessant gesprek gisteren met Patrick Mulder en Arjan Helle van verkeersbureaus.info bleek dat er op dit moment sprake is van een situatie met twee snelheden. Ons gesprek ging over het verschil tussen ‘vraag’ en ‘effectiviteit’.
Voor toeristische-/citymarketing organisaties is het bereik dat je kunt hebben door het inzetten van social media en digitale media in potentie vele malen groter (en in potentie daarmee ook kostenefficienter) dan het drukken van papieren middelen (waarbij je te maken hebt met een complexe en dure distributie en waarvan je er aan het einde van het seizoen vaak ook nog eens hele stapels weggooit).
Voor de consument (en daar doen we het toch voor) is het antwoord tweeslachtig. Jongeren weten niet beter dan dat alles digitaal beschikbaar is en zoeken/boeken dan ook via het internet. Wellicht weten ze zelfs niet eens hoe een ouderwetse vakantiebrochure eruit ziet.
Babyboomers – die opgegroeid zijn in het analoge tijdperk – willen papier voelen. Als oud-directeur van Delft Marketing kan ik me nog levendig de bezoekers aan Delft voor de geest halen die verwachten dat je als Toeristen Informatie Punt/VVV een papieren folder in hun taal hebt. Met minder nemen ze geen genoegen. En kijk maar eens hoe er nog steeds ‘folders gerauscht’ wordt op de Vakantiebeurs. De vraag is echter wel hoe effectief de brochure is. Het aantal gedistribueerde items zegt niets over de conversie. DMO’s zullen dan ook het idee moeten loslaten dat hier een relatie is die hard te maken is (alsof drieduizend folder verspreiden op de Vakantiebeurs een succesvolle beurs betekent).
Ook ik geloof dat de brochure zijn langste tijd gehad heeft. Het tempo waarin dit zal gebeuren is een punt van discussie.
Bovendien denk ik dat het niet langer gaat om het verstekken van informatie, maar om het overbrengen van een beleving cq. het vertellen van een verhaal. En dan liefst feitelijke informatie van de destinatie aangevuld met reviews van ‘peers’. Ook dat is een functionaliteit die lastig te vervullen is via een brochure en juist uitstekend via de digitale wereld.
Het is tijd voor een grondige discussie over de functionaliteit, de vraag naar en de effectiviteit van brochures.
Mooi! Troy Thompson doet ook nog een duit in het zakje: http://travel2dot0.com/2012/02/solving-print-digital-visitor-guide-debate/
Dank voor de link Jeroen. De site geeft een goede uiteenzetting om te testen of verkeersbureaus/VVV’s wel of niet moeten stoppen in hun bezoekerscentra en op de website, d.m.v een gebruikerstest. Ik zie direct weer mogelijkheden voor http://www.verkeersbureaus.info om ook de eigen apps van DMO’s/CVB/s te laten downloaden via de site.
Jeroen, dank u.
It is certainly a hot topic here in the United States as well. While there is still a need / demand from some consumer segments, I think most agree that the printed guide is not the most effective and relevant way to deliver tourism information.
Especially with the growth in mobile.
Great conversation.
– Troy