Google heeft deze week updates bekendgemaakt die het de reiziger deze zomer weer een stukje makkelijker maken. Het gaat om updates in Google Search en Maps.

Reisopties

Wie zich heeft aangemeld voor Search Generative Experience (SGE) en bijvoorbeeld vraagt: ‘Plan een driedaagse trip naar Philadelphia waarin geschiedenis centraal staat’, krijgt een reeks suggesties met onder meer attracties en restaurants, plus een overzicht van uw vlucht- en hotelopties.

De reisroutes waar Google mee komt, brengen een reeks ideeën samen van sites over het hele web, evenals informatie zoals recensies, foto’s en andere bedrijfsprofielgegevens die mensen aan Google hebben verstrekt in meer dan 200 miljoen plaatsen wereldwijd.

Met al deze links en bronnen is het eenvoudig om meer te leren over je bestemming of verschillende opties te vergelijken. En wanneer je klaar bent, kun je snel je reisideeën exporteren naar Gmail, Docs of Maps om verder te tweaken of te delen met je reisgenoten.

Deze mogelijkheid is beschikbaar in het Engels in de Verenigde Staten voor wie zich aanmeldt bij Search Labs en schakel SGE in om het uit te proberen. Net als alles in Search Labs, is deze functionaliteit experimenteel waarbij je je feedback deelt met duim omhoog of omlaag.

Lijstjes

Om het meeste uit een reis te halen, is het belangrijk om betrouwbare aanbevelingen te krijgen. “Daarom maken we het eenvoudig om nuttige lijsten te ontdekken van topwebsites en de Google Maps-community, beginnend in geselecteerde steden in de VS en Canada”, aldus Google.

Hoe het werkt? Zoek naar de stad in Maps en veeg omhoog om samengestelde lijsten met aanbevelingen te zien van mensen die de stad goed kennen. Je zult ook lijsten zien van sites waar je van houdt, zoals die van Lonely Planet, The New York Times, OpenTable, enzovoorts. Als je een lijst vindt die je bevalt, sla hem op op je kaart of deel hem met vrienden.

Of je nu een terugkerende bezoeker bent en het nieuwe trendy plekje in de stad wilt proberen, of dat je een vakantie plant en een van de beste restaurants van de stad wilt bezoeken, nu kun je de perfecte plek vinden met restaurantlijsten gecreëerd door Google Maps. Deze lijsten zijn gebaseerd op plaatsen waar mensen momenteel in geïnteresseerd zijn of van houden op Maps.

  • De Trending lijst wordt wekelijks bijgewerkt met plaatsen die recentelijk een piek in populariteit op Maps hebben gezien. Ideaal om de laatste hotspots te ontdekken.
  • De  Top lijst bevat plaatsen die de Maps-gemeenschap consequent geweldig vindt. Kom hier om de beproefde favorieten van een gebied te vinden.
  • De Gems lijst is voor plaatsen die misschien het best bewaarde geheim van een buurt zijn. Het is thuis voor geweldige restaurants die nog steeds onder de radar vliegen.

Google start met het delen van deze lijsten in meer dan 40 steden in de VS en Canada. “In de komende maanden zullen we ook enkele van de beste lijsten van de Maps-community gaan uitlichten, dus als je een lijst hebt gemaakt waarvan je denkt dat anderen deze interessant zullen vinden, stuur deze dan naar listnominations@google.com om hem te nomineren!”

Lijsten maken in Maps helpt je de plaatsen te verzamelen waar je naartoe wilt en bij te houden waar je bent geweest, zodat je altijd aanbevelingen hebt om te delen — of je ze nu in de groepschat dropt bij het plannen van je reis of ze daarna op sociale media plaatst. Om een lijst te maken tik je op de knop ‘Nieuwe lijst'”‘ in het tabblad ‘Opgeslagen’. Vanaf daar, wanneer je naar een plaats op Maps kijkt, voeg je deze gewoon toe aan je lijst, zodat je deze voor later kunt opslaan en altijd op je kaart kunt zien. Je kunt de plekken die je wilt bezoeken ook in de volgorde van je reisroute zetten. Nadat je plaatsen op je lijst hebt bezocht, verplaats je ze omhoog of omlaag. Deze updates worden later deze maand wereldwijd uitgerold op Android en iOS.

AI

Je kunt nu in één oogopslag een goed beeld krijgen van een plek en de hoogtepunten ervan, mogelijk gemaakt door Google’s AI die belangrijke inzichten identificeert vanuit de Maps-community. Google: “Zoek een plek op in Maps en je zult foto’s en recensies zien die samenvatten wat mensen er zo geweldig aan vinden, zoals de beroemde taco’s van een restaurant of de ontspannen sfeer in een bar. Wanneer je een restaurant bekijkt en door foto’s van het eten scrolt, zullen we AI gebruiken om je te helpen identificeren hoe een gerecht heet (perfect als je in een nieuwe stad bent en niet bekend bent met de keuken), en je nuttige informatie tonen op basis van het menu — zoals de kosten, of het populair is, en zelfs of het vegetarisch of veganistisch is — zodat je weet of je een reservering wilt maken.

Frisse look

Google Maps komt ook met nieuwe ontwerpupdates die Maps een nieuwe, frisse look geven inclusief een schonere startscherm met minder tabbladen, en nieuwe pin-kleuren die het makkelijker maken om plekken op de kaart te vinden.

Vertalen

Vertaal je scherm met Circle to Search, of wat er om je heen is met Lens “Als je ergens naartoe reist en de lokale taal niet kent, kan zelfs het ontcijferen van basisinformatie lastig zijn. Misschien heb je een geweldig restaurant gevonden dat je wilt proberen, maar moet je het PDF-menu op hun website vertalen. Of misschien maak je kennis met lokale muzikanten op je favoriete streaming-app en wil je hun teksten begrijpen. Google Translate kan helpen, maar het kopiëren van de tekst of overschakelen naar een andere app kan je uit je flow halen. Gelukkig zal Circle to Search, beschikbaar op geselecteerde Android-apparaten, je binnenkort in staat stellen om direct te vertalen wat er op je scherm staat. Druk gewoon lang op de startknop of navigatiebalk en tik op het vertaalicoon.”

Vertalingen in Circle to Search zullen in de komende weken beginnen uit te rollen. Circle to Search is momenteel toegankelijk op Pixel 7+-apparaten en de Samsung Galaxy S24-serie, in alle talen en locaties waar ze beschikbaar zijn. En vanaf deze week rolt Google ‘Circle to Search’ uit naar meer Android-telefoons, inclusief opvouwbare telefoons, en tablets. Ondertussen kan Google Lens helpen als je iets om je heen moet vertalen, zoals een straatnaambord of poster. Tik op het Lens-icoon in de Google-app en selecteer het vertaalfilter. Lens zal automatisch de brontaal detecteren en de vertaalde tekst over het origineel leggen.

Persoonlijke gids

Gebruik multisearch in Lens als je persoonlijke gids. Lens is ook geweldig voor het verkennen van de wereld om je heen, vooral met de laatste door AI aangedreven upgrades naar multisearch. Richt je camera, stel een vraag over wat je ziet en je krijgt nuttige inzichten in een AI-overzicht. Misschien ben je in een museum en wil je meer weten over een bepaald kunstwerk. Je kunt een foto maken, vragen “waarom heeft de kunstenaar dit geschilderd?” en je krijgt snel een overzicht met de informatie die je nodig hebt, samen met links om dieper te duiken. Het is bijna alsof je een gids in je zak hebt. Wanneer deze optie beschikbaar is in Nederland is nog niet duidelijk. Het is al wel beschikbaar in de Verenigde Staten. Aanmelden bij Search Labs is niet nodig.

Foto © Google.